Copilul care vorbește urât

Din păcate, auzim zilnic atât de mulți copii de vârste mici care vorbesc urât, încât ne vine foarte ușor să aruncăm vina asupra părinților care îi educă. Iată, de fapt, care ar fi cauzele unor astfel de limbaje și cum pot fi corectate în timp!

Majoritatea copiilor trec printr-o etapă a dezvoltării lor în care spun cuvinte urâte, nu știu exact ce înseamnă din cauză că le-au auzit și ei la alți oameni și pentru că doresc să vă vadă reacția.

Este o atitudine tipică a copiilor de vârstă preșcolară, care este susceptibilă să se producă atunci când aceștia încep să meargă la școală sau la grădiniță.

Cum să reacționați atunci când un copil înjură?

  • Este important să nu vă arătați prea șocați atunci când începe să înjure: nu cunoaște probabil nici măcar sensul cuvintelor pe care le folosește. Dar este la fel de important să nu vă faceți ca și cum nu l-ați fi auzit: este probabil pe cale să arunce cu înjurături din cauză că este o modalitate bună de a vă atrage atenția.

Copilul va învăța ceea ce se spune și ceea ce nu se spune în funcție de reacțiile adulților la cuvintele sale sau în funcție de limbajul adulților din jurul său.

  • În loc să vă arătați profund șocați, explicați-i clar și cu calm „Nu vorbim asemenea lucruri în casa noastră”. Asigurați-vă că îi oferiți un exemplu și dați dovadă de coerență abținându-vă să înjurați.
  • Este de asemenea util ca cel mic să vorbească despre emoțiile sale. Puteți să îl ajutați în acest sens, indicându-i cuvinte acceptabile, pe care le poate folosi atunci când este nervos sau supărat.

Unii copii continuă să spună cuvinte urâte chiar dacă au fost învățați că acest lucru este inacceptabil. Acționează probabil în acest mod din cauză că aud adesea aceste cuvinte în anturajul lor sau din cauză că nu știu să își exprime nervii și frustrarea  în alt mod.

Dacă cel mic înjură în mod regulat în ciuda intervențiilor și acest lucru cauzează probleme, consultați un profesionist de sănătate pentru a vă putea orienta spre serviciile familiale apropiate din sectorul vostru.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut