Copilul colecționar

Cred că niciun părinte nu e străin de copilul care dorește să aibă de toate numai pentru el… și nu pentru că i-ar trebui, ci pentru că vrea să aibă… și mult! Cum faceți față copilului colecționar de diverse lucruri, descoperiți din cele ce urmează.

Unii copii acumulează jucării și obiecte de orice fel. Sunt mici colecționari. Totodată, nu strâng lucrurile întotdeauna din același motiv. Înțelegând ce tip de colecționar este copilul vostru, veți ști cum să interveniți mai bine.

Colecționarul științific

Îi place să își manipuleze comorile: roci, scoici, panglici… le clasează după formă, dimensiune și culoare. Este un copil curios care apreciază jocurile de logică și experimentele științifice. Toate aceste obiecte care vă par abstracte constituie pentru el un ansamblu de explorat. Va fi fără îndoială bucuros să le poată aranja după propria clasificare, în conținuturi distincte.

Colecționarul de amintiri

Are tendința să acumuleze obiecte care au valoare sentimentală (ursuleți, spre exemplu). Înainte de a-i goli camera aglomerată, întrebați-l de ce este atașat de obiectul X sau Y. Veți descoperi probabil frânturi din intimitatea copilului vostru. Acesta va recunoaște în voi un părinte respectuos care îi face bine. Încercați să găsiți împreună un loc pentru a-și aranja comorile.

Colecționarul consumator

Dacă jucăriile se adună fără ca cel mic să fie interesat de acest aspect, se prea poate să fie vorba de un colecționar cu apetit nesățios. Plăcerile sale sunt efemere: o nouă jucărie se găsește părăsită atunci când o alta apare pe piață. Obiectele se adună și cererile cresc și ele. Cere, dar uită să mulțumească. Vă simțiți neputincioși atunci când copilul se tăvălește pe jos sau țipă pentru a obține ceea ce dorește… dacă aveți tendința de a ceda la toate cererile sale, este important să vă întrebați de ce: pentru voi a-l liniști înseamnă să nu îi lipsească nimic? Este aceasta o modalitate de a-l consola într-o situație dificilă (o boală, un divorț, absențe de la muncă, etc.)?

Este posibil să vă alintați copilul, dar fără a avea de suferit. Iată câteva idei care vă pot fi utile!

  • Oferiți-i iubire și tandrețe nelimitată, dar atenții doar ocazional. Îi arătați în acest fel că dragostea voastră nu se măsoară în numărul de jucării pe care i le dați.
  • Aranjați jucăriile nefolosite pentru a fi redescoperite mai târziu de copil.
  • Stimulați-i creativitatea, învățându-l să se joace cu puține jucării. Ajutați-l să își imagineze alt mod de folosire a acestora și să combine jucăriile pentru a-și îmbunătăți jocul.
  • Mergeți la bibliotecă cu copilul. Prin împrumutul de cărți sau jucării, îl învățați respectul pentru obiecte. Profitați de acest lucru pentru a-l învăța că valoarea unei persoane nu se măsoară în posesiunile sale.
  • Arătați-i ce este acela un cumpărător inteligent: înainte de a cumpăra, explicați-i copilului că trebuie să faceți alegeri în funcție de preț și de calitate și că uneori trebuie să renunțați la anumite bunuri.
  • Pregătiți copilul pentru ieșirile în centrul comercial. Ajutați-l să reziste propriilor pofte, anunțându-l care sunt cumpărăturile planificate. Nu uitați să îl felicitați atunci când cooperează.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut