Copilul cu nevoi speciale

Pentru un părinte este cel mai dureros lucru să afle că va avea un copil cu nevoi speciale. Totuși, acest lucru nu este un capăt de drum! Există numeroase moduri de a vă ocupa de un astfel de copil, iar noi vă suntem alături cu câteva sfaturi utile în acest sens.

Când un părinte află că va avea un copil cu dificultăți fizice sau că va avea probleme în planul dezvoltării (pe scurt, că va avea nevoi speciale), se angajează la un drum lung pavat cu emoții și cu alegeri dificile.

Pe măsură ce copilul va crește, veți face față unor exigențe mai mari decât cele pe care le înfruntă în general părinții copiilor care nu prezintă probleme particulare. Mai mult, copilul va avea numeroase controale pentru a obține tratamentele necesare. Veți întâlni așadar numeroși profesionaliști și specialiști, care nu vor fi toți sensibili la ceea ce trăiți privind nevoile speciale ale copilului vostru.

De-a lungul anilor, cu fiecare nouă etapă a dezvoltării copilului, va fi important să vă informați și să apelați la servicii speciale pentru a vă putea adapta mai bine nevoilor speciale ale copilului vostru. Uneori, vă va fi dificil să rămâneți optimiști. Vă veți simți probabil izolați și singuri și veți avea impresia că povara pe care o purtați este prea grea. Este de înțeles: înfruntați o mare provocare.

Sfaturi practice

  • Gândiți-vă să vă alăturați unui grup de părinți ai căror copii prezintă aceeași problemă ca a voastră. Cum acești părinți traversează aceeași încercare ca și voi, vor ști cu adevărat ceea ce trăiți. Unii dintre aceștia au găsit probabil modalități de a veni în ajutorul copilului lor sau chiar în ajutorul lor înșiși, iar acest lucru vă poate fi util.
  • Încercați să țineți un jurnal: numeroși părinți găsesc acest lucru de ajutor.
  • Notați progresele copilului, cât și detaliile relative a unor resurse și a profesionaliștilor cu care ați avut de a face. Vă veți simți mai liniștiți și veți avea impresia că stăpâniți mai bine situația.
  • Încercați să nu vă îngrijorați prea mult cu privire la viitor. Amintiți-vă că va trebui să luați fiecare lucru la timpul lui.
  • Evitați să fiți prea exigenți sau prea duri cu voi înșivă.
  • Încercați să vă concentrați pe punctele forte ale copilului și să nu îl comparați cu alți copii.
  • Încercați să vă ocupați de voi mâncând bine, dormind suficient și făcând exerciții regulat. Încercați să construiți o rețea de susținere formată din prieteni și din părinți care vă pot ajuta ocupându-se de copilul vostru în timp ce vă acordați puțin timp pentru voi. Încercați de asemenea să profitați de relațiile de suflet. Faptul că sunteți bucuroși și relaxați nu poate fi decât benefic pentru copilul vostru.

Dacă doriți să obțineți sfaturi privitoare la grupurile de părinți ai căror copii au nevoi speciale, consultați medicul de familie, paginile de Internet sau centrele specializate de la voi din regiune.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut