Cum să-ți înveți copilul să utilizeze olița

A-l învăța pe copil să utilizeze olița presupune multă răbdare din partea părinților. Gândiți-vă că aceasta reprezintă o abilitate nouă pentru el, pe care trebuie să o dobândească.

Astfel, ca orice altă activitate învățată, și aceasta necesită timp și, așa cum deja am spus, răbdare.

Totodată, pentru a utiliza olița, copilul trebuie să dea anumite semne că este pregătit pentru acest pas, gata să treacă la următorul nivel. De asemenea, este important să aveți în vedere că nu este o vârstă la care copiii sunt pregătiți pentru utilizarea oliței. Aceasta diferă de la caz la caz, astfel că este recomandat să nu faceți comparații între copii.

Câteva linii, privind capacitatea de control a copiilor, asupra propriei vezici și propriului intestin sunt următoarele:

  • La vârsta de un an, majoritatea copiilor încetează să mai facă treaba mare în pat.
  • La vârsta de 2 ani, unii copii reușesc să se mențină uscați pe timpul zilei, însă este totuși cam devreme.
  • La vârsta de 3 ani, 9 din 10 copii reușesc să nu se ude în majoritatea zilelor, însă și la această vârstă se pot întâmpla accidente, mai ales atunci când aceștia sunt supărați, excitați sau absorbiți în totalitate de vreo activitate.
  • La vârsta de 4 ani, cei mai mulți dintre copii reușesc să se mențină constant uscați în timpul zilei.

Privind perioada nopții, este puțin mai complicat ca cei mici să reușească să nu mai facă pipi pe ei, însă și această abilitate este de obicei deprinsă cândva în intervalul 3-5 ani.

Când să începi utilizarea oliței

Așa cum am spus, nu este o vârstă recomandată pentru acest lucru, depinzând de fiecare copil. Totuși, majoritatea părinților încep să introducă olița în rutina copiilor pe la 2 ani – 2 ani jumătate. Alții țin cont și de anotimp, optând pentru vară, întrucât acum sunt mai puține haine de dat jos, iar în caz de murdărit, acestea se usucă mult mai ușor.

Recomandat este să începi să-l înveți pe copil să utilizeze olița într-o perioadă în care nu există întreruperi sau schimbări privind rutina copilului sau a familiei. Odată pasul făcut, este recomandat să fii consecvent în utilizarea oliței, pentru a nu crea confuzii.

Iată câteva semne care prevestesc că cei mici sunt pregătiți pentru învățarea utilizării oliței:

  • Știu când au făcut nevoile pe ei și semnalează asta.
  • Simt când fac pipi și vă atrag atenția chiar în acel moment.
  • Intervalul de timp între sesiunile de făcut pipi este de cel puțin o oră; în caz contrar, încercarea de utilizare a oliței ar putea fi un eșec.
  • Copilul sugerează că are nevoie să facă pipi printr-o stare de neastâmpăr sau retrăgându-se într-un loc liniștit și ferit.
  • Și cea mai avansată variantă: ei știu că urmează să facă pipi și chiar reușesc să vă spună asta în avans.

Totodată, atunci când începi antrenamentul de stat la oliță, este necesar ca cel mic să fie capabil să se pună singur și să se ridice singur.

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru a descoperi diverse recomandări privind începerea utilizării oliței!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut