Degerături la copii: cum să le faci față?

În sezonul rece, este foarte importantă echiparea corespunzătoare a celor mici. Cum îi apărăm de îngheț și de degerături, aflăm din cele ce urmează.

Ce este o degerătură?

O degerătură apare atunci când o parte a pielii a înghețat ca urmare a expunerii la frig sau la vânt. Pielea neacoperită sau neprotejată corespunzător poate îngheța rapid, căci atunci când este frig, vasele de sânge se contractă. Lichidul cald care este sângele circulă așadar mai puțin bine. Apa conținută în interiorul celulelor pielii poate așadar să înghețe, putând duce până la moartea celulelor. Mai mult, sângele ajunge mai greu la extremități. Iată de ce obrajii, urechile, nasul, mâinile și picioarele sunt părțile cele mai sensibile la degerături.

Simptomele degerăturilor

Intrați înăuntru încă de la apariția primelor simptome.

Simptomele unei degerături sunt variabile și pot fi confundate cu cele ale unei arsuri.

Începutul degerăturii Degerătură moderată Degerătură gravă (severă)

Copilul :

· Are pielea roșie și umflată

· Simte o senzație de pișcătură

Copilul :

· Prezintă o piele gri

· Simte o senzație de furnicătură foarte deranjantă, chiar dureroasă

Copilul :

· Are pielea albă și lucioasă

· Nu mai are sensibilitate cutanată

· Poate avea impresia de arsură în timpul dezghețării

· Poate avea pete pe piele

· Poate prezenta bășici

În caz de îndoială, nu ezitați să contactați Serviciul 112.

Cum să preveniți degerăturile?

 • Nu lăsați copilul să se joace afară mult timp când este frig. Faceți-l să intre regulat în casă pentru a se putea încălzi.
 • Țineți copilul la interior dacă temperatura, cu sau fără factorul vânt, este de -27 °C. Acesta este într-adevăr pragul la care pielea neacoperită poate îngheța. Este important de notat că vântul de afară sporește riscul de îngheț.

Pielea care a suferit deja o degerătură va avea tendința de a îngheța mai ușor apoi.

 • Faceți copilul să poarte mai multe rânduri de îmbrăcăminte: un maiou, un pulover, apoi o geacă, spre exemplu, decât să îi dați un singur pulover din lână. Veți putea în acest fel să o dați jos sau să mai adăugați una la nevoie. Copilul trebuie să poarte cu o îmbrăcăminte mai mult decât voi. De exemplu, dacă vă puneți două bluze pe sub geacă, copilul va trebuie să aibă 3.
 • Dați o atenție specială temperaturii corporale a copilului, căci va suferi de frig înaintea voastră. Pentru a evalua confortul copilului, atingeți-i obrajii și mâinile: dacă sunt călduțe, fiți liniștiți.
 • Asigurați-vă că hainele copilului nu sunt ude de la zăpadă sau de la transpirație. Dacă sunt umede, copilului îi va fi frig atunci când va merge. Prima îmbrăcăminte care acoperă corpul său ar trebui să fie făcută dinte-un material precum nylon-ul (înfrânează umiditatea) și nu de bumbac (absoarbe umiditatea).
 • Acoperiți-i bine urechile, mâinile și picioarele, căci pierde 40% din căldura sa prin extremități.
 • Optați pentru mănușile cu un deget. De fapt, atunci când sunt grupate, degetele conservă mai bine căldura.
 • Luați-i încălțăminte cu o mărime mai mare, astfel încât să mai puteți adăuga la nevoie o pereche de șosete, fără a-i incomoda mobilitatea degetelor picioarelor.
 • Înainte sau în timpul unei ieșiri pe vreme rece, oferiți-i copilului o gustare caldă sau energizantă. Astfel, corpul său va avea caloriile necesare pentru a conserva temperatura.
 • Chiar și pentru atunci când ninge, aplicați o cremă hidratantă cu protecie solară pentru pielea expusă, cum ar fi obrajii. Există chiar creme special concepute pentru frig.

Ce este de făcut când copilul a degerat?

O degerătură trebuie dezghețată cu atenție, altfel riscăm să rănim carnea prin „gătire.”

Dacă cel mic și-a prins limba pe un obiect metalic, spuneți-i să nu încerce să și-o desprindă. Puneți un pic de apă călduță pe limba sa și va putea în acest fel să o desprindă fără a se răni.

 • Scoateți ușor hainele care acoperă degerătura și încurajați copilul să se miște, chiar dacă este dureros. Dacă degerătura îi afectează picioarele, nu trebuie să meargă. Luați-l mai degrabă în brațele voastre pentru a-l purta dintr-o parte din alta.
 • Nu frecați degerătura și nu o masați.
 • Încălziți partea afectată punând-o între mâinile voastre sau sub axila voastră, sau chiar în apă călduță (la temperatura camerei).
 • Nu scufundați membrul afectat în apă caldă și evitați orice altă sursă de căldură directă.
 • Calmați durerea cu acetaminofen la nevoie.
 • Atunci când pielea este încălzită, nu o mai expuneți pentru mai multe ore la frig.
 • Dacă sunt formate bășici, nu le spargeți. acoperiți-le cu pansamente uscate fără a strânge. Consultați un medic.

Consultați un medic dacă pielea copilului nu își recapătă aspectul normal după ce a fost încălzită și dacă pielea înghețată nu s-a dezghețat după 30 de minute.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut