Dezvoltarea copilului în jurul vârstei de 5 ani

Copilul este într-o continuă dezvoltare. Cum se petrec lucrurile în jurul vârstei de 5 ani, în linii generale, descoperim în cele ce urmează!

Relații mai armonioase

La vârsta de 5 ani, copilul înțelege bine regulile sociale și familiale și este capabil să le respecte. În afară de faptul că apreciază compania altor copii, îi este mult mai ușor să colaboreze la proiecte comune deoarece este mult mai conștient de abilitățile sale și de cele ale celorlalți. Se compară adesea cu ceilalți, ceea ce îi poate distruge încrederea în sine. Din acest motiv, este important să îl ajutați să înțeleagă că fiecare copil este diferit și unic.

Mai mult, copilul își dezvoltă conștiința morală. Înțelege astfel că unele gesturi sau cuvinte pot răni. Poate avea tendința de a pârî gesturile altor copii atunci când aceștia nu respectă regulile dictate de adulți. Îi puteți mulțumi, amintindu-i în același timp că este treaba părinților să intervină în aceste situații. Altfel, poate avea tendința de a merge chiar el însuși să se certe cu copilul care a greșit.

În jocuri, știe că trebuie să își aștepte rândul și se arată cooperant atunci când se joacă cu mai mulți copii odată, dar poate fi destul de competitiv. Este încă sensibil atunci când pierde un joc și, atunci când este vorba de un joc de strategie, încearcă să înțeleagă cum poate juca pentru a câștiga. Este așadar mult mai capabil să anticipeze și să prevadă.

La această vârstă, dorește să își facă prieteni și dovedește unele abilități sociale, cum ar fi capacitatea de a dărui, a împărți sau a primi. Se arată preocupat atunci când un copil este contrariat. Reușește mult mai ușor să găsească soluții în cazul unui conflict cu un alt copil și este capabil să facă gesturi reparatoare (ex: să facă un desen, să mângâie), fără să îi cereți voi acest lucru.

Un mai bun control al emoțiilor

La această vârstă, copilul are un mai bun control al emoțiilor și poate să și le exprime mai ușor. Poate tolera un termen mai lung pentru a i se răspunde la solicitări, deși încă mai poate manifesta nerăbdare în unele situații dificile pentru el.

Cum îi place să reproducă acțiunile adulților, îl puteți incita să vă ajute la diferite sarcini (ex: să pună masa, să prepare masa cu voi), mai ales dacă vă solicită atenția aunci când sunteți ocupați. Simte o mare mândrie atunci când se simte capabil să ajute. Valorizându-i aceste acțiuni, îl ajutați să își dezvolte autonomia. Este de acum capabil să stea singur timp de 20-30 de minute și să își ia responsabilitatea de a se juca cu fratele sau sora mai mică, fiind atent la nevoile acestora. Este mai puțin egocentric și îi place să facă pe plac.

Sare, alunecă, se agață…

Pe plan fizic, copilul poate acum să sară coarda, să facă cercuri pe o distanță scurtă, să se agațe, să alunece, să se legene, să pedaleze, să danseze ținând ritmul, să deseneze un personaj și să facă un puzzle de 7-8 piese. Poate acum ține creionul între degetul mare și arătător. Desenele îi sunt mult mai precise, la fel și literele pe care începe să aibă chef să le traseze spontan. Decupează cu ușurință forme drepte (ex: pătrat, triunghi) și cel mai bine este să folosească un cuțit cu vârf rotund pentru a tăia alimente sau plastilină.

Un limbaj mai clar

La această vârstă, copilul vorbește aproape la fel de clar ca un adult și aproape 90% din ceea ce spune este corect din punct de vedere gramatical. Este capabil să pronunțe bine majoritatea sunetelor și să formuleze fraze pentru a descrie obiectele și evenimentele. Cunoaște culorile, formele, mărimea și sensul cuvintelor ”stânga” și ”dreapta”, cât și ”cel mai apropiat”, ”cel mai depărtat”.

Poate explica cum se rezolvă o problemă simplă. Înțelege mai bine explicațiile verbale ale evenimentelor trecute sau viitoare, cât și sfaturile duble (ex: Aranjează-ți geaca și apoi du-ți ghiozdanul în camera ta). Este capabil să își aștepte rândul într-o conversație.

Păstrarea unei bune relații cu copilul

Cum cel mic este de acum un ”om mare”, este foarte important să îi acordați timp în fiecare zi, fie că este vorba de ora de baie, că îi citiți o poveste, vă jucați cu el sau faceți o plimbare împreună. Faceți din aceste activități momente pe care să le savurați cu plăcere amândoi și profitați de ele pentru a-i oferi toată atenția voastră și pentru a-l asculta. Acordați timp pentru a hrăni această legătură cu copilul vostru, ceea ce îi va spori încrederea în sine. Atunci când acesta se simte important pentru voi, are mai multă încredere în el la grădiniță sau la școală, ceea ce îl ajute să dezvolte relații afective și sociale armonioase.

Amintiți-vă că fiecare copil are ritmul său de dezvoltare. Informațiile din acest articol au caracter general. Dacă dezvoltarea copilului vă preocupă, cel mai bine consultați medicul.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut