Diabetul în timpul sarcinii

Diabetul în timpul sarcinii, denumit şi diabet gestaţional, reprezintă o creştere anormală a nivelului de zahăr din sânge, care se produce, de regulă, spre finalul celui de-al doilea sau la începutul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Este cauzat în mare parte de schimbările hormonale care se produc în timpul sarcinii. De fapt, placenta (organul care leagă fetusul de uter) produce hormoni care afectează efectele insulinei (hormon care controlează nivelul de zahăr din sânge). La majoritatea femeilor, diabetul de sarcină dispare după naştere. Totuşi, mai mult de 20% dintre femei au diabet de tipul 2 în anii de după naştere.

Simptome

Femeile afectate de diabetul de sarcină nu prezintă de regulă niciun fel de simptom.

Unele, în schimb, pot resimţi anumite simptome, printre care:

 • Creşterea volumului şi frecvenţei urinării;
 • Sete excesivă;
 • Gură uscată;
 • Indispoziţie sau oboseală neobişnuită.

Cel mai bine în acest caz este să consultaţi un doctor.

Riscuri pentru bebeluş la naştere

 • Greutate mai mare decât media (mai mare de 4 kilograme).
 • Scăderea nivelului de zahăr (hipoglicemie).
 • Icter.
 • Lipsa calciului în sânge.
 • Dificultăţi respiratorii.

Este important să ştiţi că diabetul de sarcină nu creşte nici riscul malformaţiilor, nici riscul ca bebeluşul să fie diabetic la naştere.

Riscuri pentru mamă

 • Cezariană sau o naştere vaginală foarte dificilă, din cauza kilogramelor bebeluşului.
 • Hipertensiune (tensiune crescută) de sarcină şi preeclampsie (posibilitate de convulsie şi comă).
 • Producţia unui surplus de lichid amniotic care poate provoca o naştere prematură.
 • Dezvoltarea diabetului de tip 2 după naştere sau în anii următori.

Prevenţie

Cea mai bună modalitate de a preveni diabetul de sarcină este de a avea o greutate sănătoasă înainte de sarcină, o alimentaţie variată şi echilibrată şi să faceţi exerciţii.

Tratament

Prima etapă a tratamentului constă în adoptarea unei alimentaţii variate şi echilibrate, prin eliminarea zaharurilor concentrate (zaharuri adăugate în deserturi, în dulceţuri, în compoturile de fructe, etc.). De asemenea, este important să aveţi o bună repartiţie a glucidelor (zaharuri provenind din alimente) şi să faceţi exerciţii dacă nu aveţi contraindicaţie medicală.

Dacă nivelul de zahăr din sânge rămâne foarte crescut în ciuda modificărilor survenite în alimentaţie, medicul vă poate prescrie injecţii cu insulină pentru a-l menţine în limitele normale. Injecţiile cu insulină nu sunt periculoase pentru bebeluş.

Precauţii: recunoaşterea hipoglicemiei

Dacă simţiţi o oboseală extremă, dacă transpiraţi anormal, aveţi dureri de cap, ameţeli, stare de slăbiciune, tremurături, etc., se prea poate să fie din cauza unei hipoglicemiei. Aceasta corespunde unui nivel de zahăr în sânge inferior celui normal la femeile însărcinate (3,7 mmol/litru). Aceasta poate fi cauzată de o doză de medicament (insulină) foarte crescută în raport cu cantitatea de alimente ingerate, exerciţii fizice excesive, consum de alcool sau mâncăruri sărate, etc.

În sarcină, este important să faceţi controale regulate pentru a descoperi dacă suferiţi de vreo anumită afecţiune ce poate dăuna dezvoltării armonioase a fătului. Diabetul de sarcină este foarte des întâlnit, însă, contrar credinţelor, acesta nu este periculos atât timp cât este supravegheat îndeaproape şi ţinut sub control corespunzător. Este foarte important să urmaţi sfaturile medicului în acest sens.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut