Dispute între parteneri

Viaţa de cuplu presupune nu doar armonie şi înţelegere, aceasta fiind condimentată şi de momente tensionate. Cum să gestionaţi diverse dispute mai ales când de faţă se află şi copilul, descoperim din informațiile următoare!

Într-o familie, subiectele care pot crea tensiuni în cuplu sunt numeroase. Este de altfel normal ca părinţii să nu fie mereu de acord şi să apară dispute din când în când. Totodată, copilul nu ar trebui să fie martorul acestor conflicte, căci pot avea consecinţe negative asupra lui.

Efectele disputelor asupra copilului

Disputele îl pot face pe copil să trăiască diferite emoţii:

  • Neînţelegere – cel mic se poate întreba dacă nu cumva el este subiectul conflictului.
  • Teamă – copilul se poate teme, de exemplu, că părinţii lui se vor separa.
  • Tristeţe – copilul poate fi trist să îşi vadă familia, care constituie baza sentimentului său de siguranţă, certându-se.
  • Nelinişte – copilul poate fi preocupat de starea de bine a părinţilor şi să evite să îşi exprime nevoile şi dificultăţile pentru a-i linişti. Acest lucru creşte riscul ca cel mic să dezvolte anxietate.

Creşterea stresului

Mai mult, conflictele parentale vin la pachet cu o creştere a stresului la copil. În momentul disputei, cel mic simte că ceva nu merge, chiar dacă nu înţelege mereu sensul cuvintelor. Simte frustrările sau nervii unui părinte faţă de celălalt, chiar dacă acestea nu sunt exprimate în cuvinte.

De fapt, copilul înţelege tonul ferm, sec şi puternic al părinţilor. Văd că aceştia nu zâmbesc, că au o privire încordată şi că sunt mai puţin receptivi la nevoile sale. Poate simţi şi că mişcările lor sunt mai bruşte şi mângâierile lor mai puţin „sentimentale”. Din contră, cum creierul său este în plină dezvoltare, cel mic este incapabil să înţeleagă concret ceea ce se petrece cu părinţii săi. Acest lucru îi creşte nivelul de nesiguranță şi de stres.

De altfel, copilul ai cărui părinţi se ceartă frecvent suferă mai mult de anxietate, de probleme de somn şi dificultăţi în a-şi gestiona emoţiile. Este mai expus riscului de a suferi de depresie, mai târziu.

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru a obține informații despte efectele disputelor asupra dezvoltării copiilor, precum și modalități de evitare a acestora în fața copiilor!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut