Durerea la copii

Chiar dacă durerea nu este agreabilă, aceasta este utilă pentru a-l proteja pe cel mic. Durerea este de fapt un semnal de alarmă care îl previne pe acesta când ceva nu este în regulă, sau atunci când este în pericol. De exemplu, atunci când copilul cade şi se loveşte la picior, durerea îl face să se oprească din mers. Evită în acest fel ca rana să se mărească. Durerea îl împinge astfel să meargă şi să ceară ajutor, ceea ce îl ajută să primească îngrijirile necesare, la nevoie.

Bebeluşii simt durerea la fel ca adulţii ?

Bebeluşii mai mici de 3 luni sunt mult mai sensibili la durere faţă de adulţi. Cum sistemul lor nervos nu este complet dezvoltat, nu pot diminua sau bloca unele semnale dureroase. Mai mult, au dificultăţi în a-şi îndrepta atenţia spre altceva, iar atenţia lor rămâne cu totul concentrată asupra durerii.

Luatul în braţe al bebeluşului şi cântatul îi reduce durerea?

Da. Mângâind copilul sau cântându-i un cântecel, trimiteţi semnale liniştitoare creierului său. Acest lucru îi distrage atenţia de la durere. Mai mult, atunci când îl liniştiţi, îi diminuaţi acestuia stresul, ceea ce îi reduce percepţia durerii.

Reacţiile mele îi pot influenţa percepţia asupra durerii copilului?

Copilul are puţină experienţă vizavi de durere. Se încrede aşadar în voi pentru a şti dacă o rană este gravă. Astfel, durerea pe care o simte poate să crească funcţie de reacţia voastră. Este aşadar important să rămâneţi calmi, pe cât posibil. Explicaţi-i situaţia: „Te doare cotul din cauză că te-ai rănit tare”. Dacă înţelege ceea ce se petrece, copilul se va simţi mai stăpân pe situaţie. Liniştiţi-l, apoi, când va fi mai bine, propuneţi-i să se întoarcă la joacă. Cum are încredere în voi, va şti că nu este în pericol.

După o căzătură, copilul începe adesea să plângă atunci când îşi vede genunchiul lovit. De ce?

Între 1 şi 4 ani, copilul îşi dezvoltă memoria. Atunci când vede sânge pe corpul său, acest lucru îi poate reaminti ceva neplăcut (ex: atunci când a căzut la grădiniţă). Poate aşadar să se simtă rău din nou. Acest stres determină să simtă durerea mai puternic.

De ce copilul are dificultăţi în a exprima durerea pe care o simte?

Abia pe la 3 ani copilul începe să spună în cuvinte ceea ce simte în cazul unei dureri. Totodată, îşi descrie încă greoi intensitatea durerii, întrucât întâmpină dificultăţi în a face comparaţii. Între 5 şi 7 ani, va fi capabil să îşi evalueze mai bine durerea (ex: un pic rău, mediu de rău sau foarte rău). Dacă cel mic are dificultăţi în a spune ceea ce simte, observaţi-i comportamentul. Doarme, mănâncă şi bea ca de obicei? Vrea să se joace? Refuză să fie purtat sau adoptă poziţii de protejare pentru a evita să îi fie rău (ex : îşi ţine braţele sau nu îşi pune piciorul în pământ ?)

Dureri frecvente la copii

Dureri de burtă : Pot fi cauzate de constipaţie, de diaree, de gaze sau unele boli. Dacă copilul a mâncat prea mult sau este anxios, poate, de asemenea, să aibă dureri de burtă.

Dureri de urechi: Sunt cel mai adesea cauzate de o otită, dar uneori şi de un dop de ceară în timpul călătoriei cu avionul.

Dureri de cap. Pot fi cauzate de foame, de oboseală, stres sau unele boli.

Dureri de gât : Majoritatea sunt cauzate de boli (ex : gripă, amigdalite).

Dureri de dinţi cauzate de puseele dentare.

De reţinut !

  • Durerea este o reacţie dezagreabilă, dar utilă pentru a vă proteja copilul.
  • Puteţi să îl ajutaţi pe cel mic să îşi controleze durerea, liniştindu-l printr-o mângâiere sau un cântecel.
  • Atitudinea pe care o adoptaţi faţă de copil îi influenţează percepţia asupra durerii.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut