Eczemele

Mulți părinți se confruntă cu această problemă la copiii lor. Ce sunt eczemele și cum pot fi tratate, descoperim în informațiile ce urmează!

Simptome

Copilul:

  • Are pielea iritată, seacă și înroșită.
  • Simte mâncărimi. La sugar, care este incapabil să se scarpine, mâncărimile se pot manifesta prin iritabilitate sau probleme ale somnului.
  • Are pete roșii pe obraji, pe gât, pe frunte, pe scalp, pe torace, în pliurile articulațiilor (cot, genunchi, degetele de la mâini și de la picioare) sau în alte zone ale corpului.
  • Poate prezenta mici vezicule, leziuni cu crustă sau mâloase atunci când eczema se infectează.

Simptomele variază mult în funcție de forma eczemei. Poate fi ușor confundată cu alte infecții ale pielii.

Consultați medicul încă de la apariția primelor simptome pentru a stabili un diagnostic.

Ce este eczema?

Eczema este o boală inflamatorie cronică cu evoluție lentă care apare prin pusee, care alternează cu perioade de acalmie de durată variabilă. Apariția pe piele evoluează în mai multe etape. La început, apare o pată roșiatică. Apoi, cojițe, vezicule, scurgeri, iar mai târziu se pot forma cruste. La acestea se adaugă uneori leziuni datorate scărpinatului care pot sângera sau să se infecteze. Pe termen lung, pielea se va îngroșa și va avea un aspect mai „cartonat”. Atunci când este bine tratată, eczema lasă rareori cicatrici. Culoarea pielii poate deveni mai închisă la culoare sau mai pală.

Cea mai curentă formă de eczemă este dermita (sau dermatita) atopică, numită și „eczemă atopică” sau „eczema sugarului”. Atopia este o predispoziție genetică la alergii. Acestea pot fi asociate eczemei, dar dermatita atopică nu este cauzată în sine de alergii: ci mai degrabă de o hiperactivitate și de o mare sensibilitate a pielii.

Copiii care se nasc cu hipersensibilitate au tendința de a reacționa de manieră exagerată la contactul cu iritațiile normale și inofensive, fie că este vorba de alimente, de plante, de animale sau de aer. Factorii emotivi sau psihologici, stresul și aerul uscat (încălzirea, pe timpul iernii) pot de asemenea să contribuie la apariția eczemei. Este important să se țină cont de tratament.

Uneori, eczema atopică este asociată altor reacții alergice, cum ar fi rinita alergică (febra fânului) și astmul. În mod excepțional, mai ales în cazul sugarilor, unele alergii alimentare pot agrava dermita atopică, dar sunt foarte rare cazurile. Din cauză că eczema poate fi importantă și dificil de controlat, testele alergice nu sunt de obicei necesare.

Unii copii suferă uneori de o eczemă de contact sau dermită (dermatită) de contact iritativă sau alergică. Inflamația este cauzată de contactul direct cu o substanță iritantă (unele săpunuri, saliva din jurul buzelor, etc.) sau cu un alergen, cum ar fi iedera otrăvitoare, nikelul conținut de bijuterii, nasturii de la cămașă sau de la blugi sau catarama unei curele.

Vârstă: primele simptome se manifestă în general în cursul primului an de viață, cel mai adesea între 2 și 6 luni. Boala evoluează apoi prin pusee periodice (crize de eczemă). Este rar ca eczema să apară după vârsta de 5 ani.

Crizele se calmează de obicei pe la vârsta de 5-6 ani,  înainte ca ele să reapară la vârsta adolescenței sau la vârsta adultă. Un adult suferind de eczemă la vârstă mică, va avea tendința de a avea pielea uscată toată viața sa. Copiii lui riscă să fie și ei afectați.

În jur de 1 din 6 copii sunt afectați de eczeme, dar jumătate nu suferă de aceasta mai mult de o dată la vârsta adolescenței.

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru a citi despre metodele de tratare și prevenție a eczemelor, precum și  diverse sfaturi practice!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut