Impetigo

Erupțiile cutanate pot fi foarte periculoase dacă nu sunt tratate corespunzător. Este și cazul impetigo. Ce este acesta și cum se tratează, descoperim din informațiile ce urmează!

Impetigo

Impetigo

Simptome

Copilul:

Are grupuri mici de bubițe roșii circulare, care sunt acoperite de o crustă subțire de culoare gălbuie. Leziunile sunt în general situate pe față sau pe fese, dar pot apărea oriunde pe piele.

Consultați medicul dacă cel mic prezintă simptomele unui impetigo pentru a fi stabilit un diagnostic și pentru a fi prescris un tratament corespunzător.

Ce este un impetigo?

Impetigo este o infecție cutanată foarte contagioasă, în general benignă, cauzată de bacterii (stafilococ sau streptococ). Cel mai adesea, acestea infectează o zonă fragilă sau rănită a epidermei (zgârieturi, tăieturi, arsuri, mici leziuni eczematice, etc.)

Impetigo poate apărea după o boală de piele, cum ar fi varicela sau o criză eczematică. Poate de asemenea să apară pe piele, sub nasul iritat al unui copil gripat.

Vârstă: Copiii de la 4 la 8 ani sunt în special afectați, dar infecția poate apărea la orice vârstă, incluzând aici și vârsta adultă.

Durata bolii: În general, infecția durează 3 zile. Vindecarea completă poate necesita o săptămână.

Perioadă de contagiere:  durează atât timp cât leziunile curg. Chiar după aplicarea unui unguent antibiotic, impetigo este contagios timp de 24-48 de ore.

Mod de transmitere: Această boală se transmite prin contact cutanat direct (puroi) sau indirect (obiecte contaminate, cum ar fi prosoapele, hainele, lenjeria, etc.)

Cum se tratează?

Prescripția medicului

În cazul unei afecțiuni ușoare, pot fi suficiente niște măsuri de igienă și de îngrijire acasă pentru a opri impetigo. Totodată, cel mai adesea, aceste măsuri nu sunt suficiente, și este necesară consultarea unui medic pentru a avea un tratament mai specific.

Medicul poate de asemenea recomanda folosirea unui unguent antibiotic care să îi vină de hac bolii în câteva zile.

De obicei, leziunile se vindecă complet într-o săptămână. În cazurile mai grave, medicul va prescrie un antibiotic pe cale orală. Dacă este cazul, urmați un tratament pe toată durata prescrisă, chiar dacă simptomele au dispărut.

Îngrijiri și sfaturi practice

  • Spălați cu atenție părțile afectate și muiați crustele cu ajutorul unui tifon steril îmbibat în apă călduță și săpun. Clătiți și uscați pielea. Repetați aceste gesturi înainte de fiecare aplicare a unguentului antibiotic prescris de către medic.
  • Tăiați și piliți unghiile copilului, dacă este nevoie și faceți în așa fel încât acesta să nu își zgârie leziunile. Dacă face acest lucru (pe timpul nopții, spre exemplu), pansați partea afectată, folosind tifon steril.

Prudență la antibiotice! Unele antibiotice pot fi vândute fără prescripție în farmacie. Totodată, cel mai bine este să obțineți un diagnostic de la medic înainte de a recurge la acest lucru. Folosite necorespunzător, antibioticile pot crește rezistența bacteriilor.

Cum putem preveni?

Pentru a preveni apariția impetigo, acordați timp pentru a curăți cu atenție micile leziuni cutanate: tăieturi, zgârieturi, pișcături de insecte, etc.

Dacă copilul este afectat, luați măsurile următoare pentru a reduce riscul de propagare a problemei:

  • Asigurați-vă că acesta își spală mâinile corect și frecvent, cu apă și cu săpun (sau spălați-i-le voi dacă este prea mic). Fiți atenți ca toți cei care intră în contact cu acesta să facă același lucru.
  • Spălați cu apă caldă și săpun prosoapele sale, bavețicile, mănușile de toaletă, lenjeriile, fața de pernă și evitați să le amestecați cu celelalte lucruri ale membrilor familiei.
  • Dacă este necesar, țineți copilul acasă. Pediatrii recomandă retragerea de la școală timp de cel puțin 24 de ore.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut