Interzicerea internetului este „o formă de abuz”, susțin unii sociologi

Când vine vorba de copii și de timpul petrecut în fața ecranelor, părinții au opinii contradictorii.

În timp ce unii pot susține că mai multe ore petrecute de copii, utilizând dispozitive digitale – cum ar fi smartphone-uri, tablete și laptop-uri – este în detrimentul bunăstării lor generale, alții ar putea susține beneficiile educaționale și de dezvoltare pe care aceste dispozitive le pot oferi minților tinere.

Această ultimă opinie o susțin și numeroși specialiști, printre care și sociologul Ellis Cashmore a cărui carte viitoare Screen Society contestă ideea potrivit căreia expunerea digitală este dăunătoare pentru copii. Ba mai mult, acesta avertizează părinții împotriva interzicerii utilizării internetului la domiciliu, susținând că o astfel de decizie este „echivalentă cu abuzul asupra copilului”.

Alături de cercetători de la Universitatea Teesside din Marea Britanie și de la Universitatea din Australia de Sud, Cashmore a chestionat 2000 de utilizatori de internet pentru a strânge date despre modul în care folosim ecranele, acesta concluzionând că riscurile pentru copii sunt exagerate și sunt de fapt înlocuite de avantajele educaționale și sociale.

Cashmore, care este profesor de sociologie la Universitatea Aston din Birmingham, consideră că ecranele oferă copiilor o serie de activități similare cu cele pe care le pot face offline și că interzicerea acestora ar putea afecta dezvoltarea lor sociologică.

„Imaginați-vă dacă părinții ar opri copiii să citească, să privească și să vorbească cu alți copii sau să se joace jocuri educaționale, să deseneze, să coloreze sau să danseze. Copiii fac toate aceste lucruri când utilizează ecranele.”, a declarat sociologul pentru The Independent.

„Dacă părinții ar împiedica copiii să desfășoare activități offline, aceștia ar fi acuzați de o formă de abuz. Ei ar împiedica efectiv dezvoltarea copilului copilului.”

Cashmore susține că este important să remarcăm cum copiii de astăzi cresc într-o lume dominată digital și, prin urmare, privarea utilizării dispozitivelor electronice ar putea fi percepută ca neobișnuită.

Cashmore a explicat că una dintre cele mai mari concepții greșite ale părinților despre dispozitivele digitale este că acestea provoacă dependență. Potrivit acestuia, în cazul în care petrecem prea mult timp utilizând diferite tipuri de ecrane, nu este din cauză că provoacă dependență, ci pentru că ne oferă o mulțime de satisfacții.

În ceea ce privește preocupările de expunere a copiilor la o retorică urâtă și posibil abuzivă online, Cashmore a explicat că acest risc este adesea supraestimat. Potrivit sociologului, nu este ca și cum ar exista „un complot conștient al unor troli care-și dedică timpul să facă viața un iad altor persoane”.

Ideea este că, exact ca și alte activități din viața offline, utilizarea ecranelor prezintă atât beneficii, cât și riscuri. Important este să găsim calea de mijloc și să ne bucurăm de o utilizare moderată. Excesul, făcut el în orice direcție, nu va aduce niciodată beneficii.

Sigur că și calitatea activităților desfășurate online are un cuvânt de spus… așadar, dragi părinți, recomandat ar fi să nu cădem în niciuna dintre extreme. Trebuie să acceptăm că trăim într-o lume a electronicelor, iar cea mai bună soluție este să învățăm să integrăm benefic orice formă de tehnologie în viața copiilor noștri.

Mai multe recomandări privind ecranele și copiii mici sunt disponibile AICI.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut