Întrebările cele mai frecvente în alăptare

Alăptarea este un moment unic în viața fiecărei femei, însă, uneori, aceasta poate fi umbrită de fel de fel de întrebări, desprinse din experiența femeilor. Iată câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre alăptare.

De ce în plină lactație, sânii sunt tensionați și dureroși?

Această angorjare nu se datorează, așa cum se crede adesea, unui „surplus” de lapte în sâni. Este doar o umflătură a țesuturilor sânului cauzată de o activitate sanguină și limfatică semnificativă. Sânii sunt plini de lapte, dar devin atât de duri și umflați, încât laptelui îi vine greu să se scurgă. Ce este de făcut?

Dacă angorjarea este „normală”, adică sânii sunt foarte încordați, dar bebelușul are posibilitatea de a suge:

 • Aplicați comprese călduțe pe piept pentru a favoriza scurgerea.
 • Mulgeți doar atât lapte (cu ajutorul unei pompe de sân sau chiar cu mâna) pentru ca areola să fie mai puțin dură și mai ușor de prins de către bebeluș (puteți face acest lucru sub duș).
 • Oferiți cât mai des sân bebelușului pentru a-i detensiona.

Dacă angorjarea este importantă, dacă sânii sunt duri și dureroși și bebelușul are dificultăți în a suge:

Liniștiți-vă, ceea ce trăiți nu va dura prea mult timp! Sânii își vor recăpăta forma foarte rapid și toată tensiunea va dispărea. Lactația durează de la 48 la 72 de ore în medie.

 • Înainte de supt, mulgeți laptele manual sau cu ajutorul unei pompe de sân pentru a detensiona sânul și pentru a redce disconfortul. Puteți apela la supt dacă bebelușul nu a supt prea mult, dar evitați golirea sânilor.
 • Nu puneți comprese calde pe sâni, căci pot agrava umflătura. Aplicați mai degrabă comprese reci: de exemplu, timp de 20 de minute, o punguță cu câteva boabe de mazăre congelate înfășurate într-un prosop, sau o frunză mare de varză pe care să o puneți în sutien timp de 30-40 de minute. Nu există nicio dovadă științifică a eficacității lor pentru a trata angorjarea, totuși, datele clinice au demonstrat că femeile au simțit o ameliorare a disconfortului atunci când le-au folosit.
 • Dacă laptele curge încă greu, repetați operația. Problema va fi reglată atunci când umflătura se va diminua. În așteptare, dați-i copilului cu ajutorul unei lingurițe, laptele pe care ați reușit să îl stoarceți.
 • La nevoie, luați acetaminofen sau ibuprofen, cu 20-30 de minute înainte de supt. Acestea vor ajuta la diminuarea durerilor și nu sunt periculoase pentru copil.
 • Atenție! Dacă aveți febră și sânii vă sunt foarte roșii, se prea poate să fi făcut vreo mastită!

Bebelușul refuză să sugă sau a adormit la sân?

Acest lucru este frecvent în primele zile, căci micuțul își revine, la fel ca și voi, unei veniri pe lume epuizante. Este normal și nu trebuie să vă îngrijorați prea repede.

 • Încercați să stoarceți câteva picături de lapte în gura acestuia, sau hrăniți-l cu lingurița, apoi reîncercați cu sânul. Va trebui să încercați să evitați biberonul pentru a nu compromite succesul alăptării la sân.
 • Uneori, bebelușul adoarme la sân pe la jumătatea suptului, atunci când laptele curge mai lent. Stimulați-l un pic pentru a-l încuraja să bea mai activ: dezbrăcați-l, vorbiți-i, mângâiați-l pe picioare sau pe căpușor în timpul alăptării. Unele asistente sfătuiesc chiar să le dați acestora cu un prosop răcoros pe spate.
 • Strângeți sânul pentru a-l ajuta: această tehnică crește debitul de lapte și păstrează bebelușul mai activ. Este foarte eficientă în primele zile; ajută mai ales bebelușul să bea colostru. Cum se face? Puneți mâna în formă de U la baza sânului, ținând un deget de-o parte și celelalte de cealaltă parte. Apoi, strângeți sânul timp de 5-10 secunde menținând degetele departe de areolă și fără a le mișca.

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru a descoperi răspunsuri la întrebări despre suficiența laptelui matern și sățiozitatea acestuia!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut