Joaca cu ceilalți copii. Sfaturi pentru părinți

Joaca este preferată de toți copiii, însă uneori acestora le este greu să socializeze. Cum îi ajutăm să se alăture grupurilor de copii, ne inspirăm din informațiile ce urmează.

Pe măsură ce va învăța să se joace cu ceilalți, copilul va avea probabil nevoie de ajutorul vostru pentru a ști care comportamente sunt acceptabile sau nu.

Dacă remarcați că acesta pare perturbat în timp ce se joacă, încurajați-l să-și exprime verbal  emoțiile, mai ales frustrările. Încercați să empatizați cu el, dar faceți-l să știe că, în funcție de situație, sunt anumite moduri de a te comporta, care sunt mai corecte decât altele. Spuneți-i, spre exemplu: „Vrei să te joci cu acest puzzle, dar în acest moment se joacă Miruna. Vei aștepta să termine Miruna si abia apoi te vei putea juca cu el.”

Dacă are loc un conflict cu unul dintre prieteni, ajutați-l să înțeleagă punctul de vedere al celuilalt și vorbiți-i despre soluțiile la problemă: „I-ai luat puzzle-ul Mirunei. I-l vei da înapoi și vei aștepta ca ea să termine pentru a te putea juca tu.” Îl ajutați în acest fel să înțeleagă noțiunea de împărțire.

Trebuie să fiți un bun model pentru copilul vostru, căci acesta vă observă pentru a învăța cum să se comporte bine în societate. Trebui să evitați să fiți nerăbdători sau nepoliticoși. Amintiți-vă că cei mici îi urmăresc constant pe adulți: le imită cele mai bune comportamente, dar și pe cele mai rele.

Copilul își va face mai ușor prieteni dacă îl lăsați să își aleagă de unul singur prietenii. Cei mici nu stabilesc în mod necesar legături de prietenie cu ceilalți pentru că părinții sunt prieteni sau verișori. A învăța să se înțeleagă cu ceilalți durează. Așadar, lăsați copilul să progreseze în ritmul său.

Dacă are dificultăți în a se alătura unui grup sau în a se înțelege cu ceilalți, observați-l și vedeți cum puteți să îl ajutați pentru a se integra. Luați-l deoparte și discutați cu el despre situație, de locul unde i-ar plăcea să se joace și de modalitatea în care ar putea să se facă acceptat. Pentru a-l ajuta să se integreze cu ceilalți, îi puteți da o jucărie care ar putea favoriza jocul de grup (exemplu: o găletușă cu lopățele pentru a se juca în nisip).

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut