Medicamentele: cum reușim să le administrăm?

Medicamentele și administrarea acestora se pot dovedi a fi un adevărat chin la copii. Țipete, crize de plâns, scuipat, vomă. Cum puteți să îi faceți pe cei mici să urmeze tratamentele medicamentoase prescrise de medic, descoperim în informațiile următoare!

A da medicamente unui mic copil poate fi destul de dificil. Unii micuți nu vor să le ia pentru că nu le înțeleg necesitatea, în timp ce altora nu le place gustul.

Dacă este și cazul copilului vostru, dați dovadă de răbdare și de calm pentru a-i face pe aceștia să înțeleagă că nu au de ales atunci când vine vorba de luatul medicamentelor. Explicați-le prin cuvinte adaptate vârstelor lor, de ce trebuie să le ia.

Dacă refuză mereu în ciuda explicațiilor voastre, evitați pedepsirea acestuia. Nu ajută la nimic acest lucru. Petreceți mai degrabă timp cu el pentru a-l distrage și pentru a-l liniști înainte de a-i da medicamentul. Simțindu-se în siguranță, va accepta mult mai ușor să le ia. Tot așa, asigurați-vă că cel mic este odihnit și că a mâncat înainte de a-i administra medicamentul, căci oboseala și foamea îl pot face mai puțin cooperant.

Trucuri utile pentru a-i administra medicamentul

Dacă cel mic nu vrea să își ia medicamentul, iată câteva tehnici pentru a reuși să le administrați:

 • Dacă este prea mic, suflați ușor peste fața lui în momentul administrării medicamentului. La sugari, acest lucru declanșează fenomenul de deglutiție, care îl va face să înghită.
 • Folosiți o seringă pentru a da medicamentul, dirijând spre interiorul obrazului celui mic. Acest lucru va evita înecarea cu lichid a celui mic.
 • Amestecați medicamentul cu un aliment, cum ar fi sucul de fructe, compotul, budinca, dulceața, siropul. Puteți de altfel utiliza alimentele păstoase (ex: unt de arahide sau ciocolată tartinabilă) pentru că acestea lasă o peliculă în gură, ceea ce atenuează gustul. Pentru copiii mai mari de 1 an, mierea și siropurile de porumb sau de arțar sunt alte opțiuni bune. Pregătiți doar o mică cantitate de amestec pentru ca cel mic să ia toată doza prescrisă. În fine, norați ingredientele amestecate pentru a informa medicul în cazul unor reacții neprevăzute.

Felicitați copilul atunci când își ia medicamentul

 • Discutați cu farmacistul. Poate uneori adăuga o savoare medicamentului sau să vă sugereze un tratament sub formă de tablete de mestecat sau de supozitoare.
 • Dacă este posibil, răciți medicamentul la frigider înainte de a-l da, căci recele amorțește papilele gustative. Altfel, dați copilului să bea o băutură rece, o suzetă rece sau gheață câteva minute înainte de a-i da medicamentul. Deoarece unele paste de dinți au un efect similar, puteți de asemenea să îi periați dinții înainte de a-i da medicamentul.
 • Faceți un mic joc de teatru. Spre exemplu, faceți să pară că i-ați da ursulețului lui preferat să ia medicamentul.
 • Dacă este puțin mai mare, faceți-l să participe pentru a-i oferi sentimentul de control asupra situației. De exemplu, poate alege modalitatea cum să procedeze (să ia medicamentul cu o seringă sau dintr-un pahar, cu suc sau cu apă…). Își poate de asemenea ține nasul atunci când ia medicamentul. Gustul va fi în acest fel atenuat.
 • În unele cazuri, este necesară imobilizarea fizică a copilului. Explicați-i în acest caz de ce faceți acest lucru.

Ce este de făcut dacă copilul scuipă sau vomită medicamentul?

Dacă copilul scuipă medicamentul, oferiți-i o nouă doză completă pentru ca să fie absorbită cantitatea minimă. Este de asemenea și cazul vomei la mai puțin de 10 minute după ce a luat medicamentul. Din contră, dacă vomită mai târziu, absorbția depinde de medicament. În acest caz, discutați cu farmacistul.

De evitat!

 • Să spuneți că medicamentul este o bomboană. Copilul poate dori să consume mai mult și riscă să se intoxice. Aranjați mereu medicamentele într-un loc ferit de ochii lui.
 • Să faceți un amestec prea vast. Acest lucru poate reduce eficacitatea medicamentului.
 • Să folosiți un amestec fără a discuta cu farmacistul, căci unele alimente nu se pot combina cu un medicament.
 • Să încheiați tratamentul de cum copilul se simte mai bine. Antibioticile trebuie luate complet pentru a evita complicațiile și recidivele.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut