Menstruația și schimbările hormonale implicate

Menstruația este un proces prin care orice femeie trece lunar. Cea mai întâlnită perioadă menstruală este 3-5 zile, cu o durată medie a ciclului menstrual de 28 de zile.

O regularitate a ciclului menstrual anticipează funcționabilitatea normală a organismului. Totodată, ciclul menstrual este controlat de creșterea și scăderea nivelului de hormoni din timpul unei luni, aceste modificări determinând stările diverse, uneori extreme, pe care ajungem să le experimentăm.

Oscilațiile estrogenului și creierul feminin

Cei 3 hormoni principali care controlează ciclul menstrual sunt estrogenul, progesteronul și testosteronul. Aceștia sunt relativi scăzuți în primele zile ale sângerării. De obicei, după primele zile, va exista o creștere masivă a nivelului de estrogen, proces care va stimula eliberarea de endorfine. La rândul lor, endorfinele eliberate elimină modificările mentale survenite în timpul sindromului premenstrual.

„Nivelul de estrogen este puternic asociat cu bunăstarea emoțională a femeii, întrucât estrogenul afectează părțile creierului care sunt asociate emoțiilor”, declară pentru Medical Daily Dr. Ben Michaelis, un psiholog din New York. Totodată, acest psiholog consideră primele zile ale menstruației „zilele fericite ale lunii”, întrucât femeile se declară mai fericite, mai energice și chiar mai inspirate. Această stare de bine se datorează faptului că nivelul ridicat de estrogen inhibă hormonii stresului, adrenalina și cortizolul.

Studiile susțin de asemenea strânsa conexiune dintre estrogen și creierul feminin. Astfel, în urma unei cercetări din anul 2000 s-a constatat că estrogenul crește crește conectivitatea sinaptică în hipocampus cu circa 25 de procente. Hipocampul este relaționat cu memoria pe termen scurt și luarea deciziilor.

Astfel, creșterea nivelului de estrogen în timpul ciclului menstrual descurajează luarea impulsivă a deciziilor. Deci, cu cât nivelul de estrogen este mai mare, cu atât mai puțin impulsive sunt deciziile luate de femei, potrivit un studiu din 2014, publicat în Journal of Neuroscience.

Privind nivelul scăzut de estrogen de la începutul menstruației, se pare că acesta are și unele beneficii. Potrivit studiilor, femeile tind să aibă o activitate mai bună a creierului când se gândesc la experiențe pozitive, la începutul menstruației, comparativ cu alte faze ale ciclului menstrual.

Creșterea testosteronului și creierul feminin

În timp ce estrogenul crește conectivitatea sinaptică, producția de testosteron crește apetitul sexual în timpul menstruației, progesteronul fiind cel mai scăzut în această perioadă. Creșterea concomitentă a estrogenului și progesteronului din timpul menstruației determină femeile să se simtă mai active din punct de vedere sexual. Congestia pelvică din timpul menstruației poate declanșa excitarea. În acest sens, potrivit medicaldaily.com, psihologul Michaelis declară: „Creșterea nivelului de testosteron, unul dintre hormonii care reglează apetitul sexual, este asociat cu un libido mai crescut la femei și cu o mai mare excitare sexuală.”

Durerile din timpul menstruației și creierul feminin

Durerile asociate menstruației sunt extrem de comune astfel că 3 din 4 fete și femei se confruntă cu acestea. Cele mai întâlnite forme ale durerii sunt crampele și durerile abdominale, intensitatea acestora fiind diferită de la caz la caz. Indiferent că e vorba de dureri ușoare sau severe, acestea influențează creierul femeilor.

Astfel, femeile care au crampe menstruale dureroase sunt predispuse schimbărilor volumului materiei cenușie a creierului. Mai mult decât atât, se pare că femeile care experimentează dureri menstruale în fiecare lună, întâmpină dificultăți în realizarea unor sarcini complexe. Potrivit unui studiu din 2014, femeile înregistrează un nivel mai scăzut de performanță atunci când se confruntă cu dureri menstruale. Astfel, se pare că întâmpinăm dificultăți în realizarea taskurilor care necesită atenție distributivă.

După cum observăm, fluctuațiile de estrogen, progesteron și testosteron influențează creierul feminin în numeroase moduri, atât pozitiv cât și negativ. Astfel, modificările acestor hormoni pot influența starea de spirit, stima de sine a unei femei și modul în care aceasta se comportă față de ceilalți.

O variantă mai pe scurt a acestor modificări hormonale asociate menstruației, este clipul de mai jos. Modul în care tipa joacă este formidabil. Ba mai mult, cred că orice soț și iubit, ar trebui să-l vadă.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut