Moduri în care căsnicia îți influențează pozitiv starea de sănătate

Căsătorit sau burlac? Încă mai aveți dubii? Nu ar trebui! Cercetările desfășurate de-a lungul timpului ne dezvăluie o mulțime de beneficii pe care căsătoria/ căsnicia le are asupra stării generale de sănătate!

Iată 9 dintre acestea!

  1. Risc de demență scăzut!

Există multe obiceiuri zilnice care reduc riscul de a dezvolta boala Alzheimer, care afectează una din trei persoane în vârstă, potrivit datelor furnizate de Asociația Americană Alzheimer. Astfel, puteți reduce semnificativ riscul și vă puteți proteja creierul prin căsătorie. Un nou studiu arată că, indiferent de gen, căsătoria scade cu 43% șansele de a dezvolta demență pe măsură ce îmbătrânim.

  1. Tensiune arterială îmbunătățită!

Oamenii fericiți căsătoriți au o tensiune arterială mai scăzută, comparativ cu persoanele singure, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Brigham Young. Cercetătorii au monitorizat tensiunea arterială timp de 24 de ore și au constatat că, în medie, cuplurile căsătorite și fericite au avut cele mai bune citiri. Chiar mai bune ca ale persoanelor cu puternice conexiune în social media, dar tot singure.

  1. Viață sexuală îmbunătățită!

Poate că nici într-o căsnicie lucrurile nu sunt tot timpul roz… cert este că acest aspect cu siguranță stă mai bine decât în cazul persoanelor singure. Potrivit unui studiu american, 51% dintre cuplurile căsătorite au raportat că sunt „extrem de mulțumite” de viața lor sexuală, comparativ cu 39% dintre cei care coabitau și 36% dintre cei singuri.

  1. Stres mai puțin!

Stresul este asociat cu numeroase probleme de sănătate, inclusiv diabetul zaharat, bolile de inimă și cancerul. Totuși, oamenii căsătoriți beneficiază de un scut de protecție, împotriva factorilor de stres din viața de zi cu zi. Evident, este vorba de acele căsnicii sănătoase și fericite.

Căsătoriile nefericite, din motive evidente, intensifică stresul. „Atunci când soții au o zi proastă, într-o căsnicie fericită, ei sunt mai susceptibili să se sprijine unul pe celălalt și să empatizeze unul cu celălalt”, susține un studiu desfășurat în această direcție. Acest sprijin reduce stresul și previne un declin al sănătății.

  1. Șanse crescute să supraviețuiești cancerului!

În timp ce căsătoria nu pare să diminueze riscul ca o persoană să aibă cancer, există studii care susțin că aceasta oferă persoanelor afectate o șansă mai bună de supraviețuire.

Oamenii de știință au analizat dosarele medicale a mai bine de 800.000 de oameni, observând că bărbații singuri au avut cu 27% mai multe șanse de a muri, în urma unui diagnostic de cancer, iar femeile singure au avut cu 19% mai multe șanse.

  1. Inimă mai sănătoasă!

Căsătoria nu numai că scade tensiunea arterială, ci și crește sănătatea inimii, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

Veștile sunt și mai bune: nu doar că persoanele căsătorite au mai puține șanse să facă un atac de cord, ci, în cazul în care se întâmplă, șansele de supraviețuire sunt mai ridicate.

  1. Bărbații căsătoriți trăiesc mai mult!

Bărbații căsătoriți au o sănătate fizică mai bună și o viață mai lungă, trăind în medie cu zece ani mai mult decât bărbații singuri, susțin numeroase cercetări. De asemenea, există studii care au observat că bărbații căsătoriți au o situație financiară mai bună decât cei singuri. Din păcate, aceste afirmații nu se aplică și în cazul femeilor.

  1. Femeile căsătorite au o stare mentală mai bună!

Femeile căsătorite sunt mai fericite. De asemenea, în general vorbind, femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Potrivit cercetărilor, femeile din căsnicii fericite prezintă un risc scăzut de depresie, anxietate și boli mentale, comparativ cu femeile singure.

  1. Căsătoria te ajută să faci alegeri de lifestyle mai sănătoase!

În aproape toate măsurile legate de sănătate, cercetătorii au descoperit că cuplurile fericite căsătorite sau în concubinaj se descurcă mai bine.

O parte din aceasta se datorează tuturor motivelor de mai sus, dar o parte se poate datora faptului că persoanele care au relații pe termen lung par să facă alegeri mai sănătoase. Poate fi vorba de un tip pozitiv de „presiune colegială”… Cert este că persoanele căsătorite prezintă o tendință mai mare să urmeze sfaturile medicului, să urmeze tratamentul și să beneficieze de îngrijiri necesare, potrivit unui studiu publicat în revista americană Jurnalul Psihologiei Familiei.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut