Ochelarii de soare la copii

Sunt ochelarii de soare necesari copiilor sau aceștia reprezintă doar un moft? Potrivit medicilor și cercetătorilor, răspunsul este în unanimitate afirmativ. Ochelarii de soare sunt la fel de necesari tuturor copiilor, indiferent de vârstă.

Cu cât expunerea la radiațiile ultraviolete UV și la lumina albastră numită și radiație solară vizibilă de înaltă energie sau HEV, este mai mare pe parcursul vieții, cu atât riscurile de afectare a vederii sunt mai crescute.

Pentru că majoritatea copiilor au tendința să petreacă mai mult timp în aer liber decât adulții, unii experți consideră că aproape jumătate din durata de expunere a unei persoane la radiațiile ultraviolete, într-o viață, se petrece până în 18 ani. La polul opus se află alte cercetări care susțin că până la vârsta de 18 ani are loc un procent de expunere la radiațiile UV doar de 25% din expunerea într-o viață.

Totodată, copiii sunt mai predispuși deteriorării retinei decât adulții, întrucât corneea și cristalinul nu sunt capabile să absoarbă aceste raze care, potrivit studiilor de laborator, afectează celulele fotosensibile ale retinei.

Având în vedere efectele negative ale radiațiilor UV și HEV, este recomandat ca orice copil să poarte ochelari de soare protectori, chiar și atunci când afară este nor, întrucât radiațiile dăunătoare au capacitatea de a penetra norii.

Iată ce caracteristici ar trebui să aibă o pereche de ochelari de soare bună pentru copii!

Ochelarii de soare la copii: caracteristici

Potrivit Prevent Blindness America, ochelarii de soare epentru copii ar trebui să blocheze până 99-100% din ambele tipuri de raze ultraviolete UV și HEV. Pe lângă această caracteristică, aveți grijă ca ochelarii de soare să aibă următoarele caracteristici:

  • Lentile rezistente la impact. Cele mai bune lentile pentru ochelarii de soare pentru copii sunt cele produse din policarbonat. Acestea sunt de până la 10 ori mai rezistente la impact, decât lentilele de plastic standard, oferind un grad de protecție superior. Totodată, lentilele de policarbonat sunt mai ușoare decât cele din sticlă sau plastic, oferind un confort sporit la purtare.
  • Forma lentilei cât mai cuprinzătoare. Pentru o protecție cât mai bună împotriva razelor ultraviolete, dar și pentru a evita intrarea prafului în ochi, o lentilă suficient de mare, astfel încât să acopere tot ochiul, este cea mai potrivită.
  • Ramă dintr-un material care să nu se rupă. Căutați niște ochelari care să aibă rame flexibile astfel încât acestea să nu se rupă. Totodată, acestea sunt utile în cazul în care copilul suferă un impact, întrucât nu îl rănesc.
  • Balamale pe arc. Acest sistem de balamale scade riscul ca ochelarii de soare ai copilului să cadă sau se deterioreze în timpul desfășurării jocurilor sau diverselor activități.
  • O bandă elastică. Este extrem de utilă copiilor, prevenind pierderea sau deteriorea ochelarilor. Un astfel de accesoriu va ajuta ca ochelarii să stea ficși pe ochi, fără să cadă atunci când cel mic sare, aleargă sau desfășoară alte astfel de activități. De asemenea, puteți opta și pentru un șnur care să permită atașarea la gât atunci când copilul scoate ochelarii de pe ochi. În acest caz, este reomandat să aveți în vedere vârsta copilului, întrucât, în cazul copiilor foarte mici, există risc de strangulare.

Pentru o protecție superioară împotriva radiațiilor UV, este recomandat că combinați ochelarii de soare cu o pălărie cu marginile mai late, atunci când copiii petrec foarte mult timp afară în zilele însorite. Potrivit cercetătorilor, purtarea unei pălării care ține umbră la ochi și față poate reduce cantitatea de expunere la radiațiile UV până la jumătate. A, și nu uitați de protecție solară.

Atenție la ochelarii ieftini!

Privind calitatea lentilei, există ochelari de soare pentru copii mai ieftini, care furnizează protecția necesară. Atât timp cât lentila este din policarbonat, aceasta poate bloca 100% radiațiile UV.

Totuși, o pereche de ochelari de soare ieftină poate prezenta alte riscuri. De exemplu, vopseauna utilizată poate conține cantități mult prea mari de plumb. Totodată, ramele, balamalele și lentilele de la ochelarii de soare ieftini nu au o durată de viață atât de mare, ca în cazul unor ochelari de calitate.

Pentru a vă asigura că optați pentru o pereche de ochelari de soare adecvată, cereți sfatul medicului oftalmolog sau mergeți într-un magazin specializat cu o reputație în această arie.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut