Parenting: Tipsuri pentru gestionarea eficientă a timpului

Odată deveniți părinți, nu ne rămâne decât să jonglăm cu timpul, însă asta nu e suficient, pentru că trebuie să-nvățăm să fim cei mai buni jonglori, astfel încât să ne împărțim echitabil între familie, nevoi și dorințe personale și carieră.

Din păcate, este posibil ca uneori sau poate prea des să ne simțim depășiți de situație, suprasolicitați, fiind incapabili să ținem pasul cu toate lucrurile care ne solicită atenția. Primul pas este nu exasperăm, să nu ne lăsăm copleșiți de stres și să admitem că, odată deveniți părinți, lucrurile încetinesc și prioritățile se pot schimba.

Iată câteva recomandări privind gestionarea timpului, odată intrat în clubul părinților!

  • Începe să folosești un cronometru!

Când vine vorba de diferite taskuri, cum ar fi verificarea e-mailurilor sau citirea știrilor, este ușor să te lași furat de alte chestii care apar în pagină și să pierzi timpul aiurea. Astfel, până să apuci să-ți dai seama, deja ai pierdut extrem mult timp dând scroll pe facebook.

Pentru a evita să se întâmple asta, setează un cronometru! În acest mod, vei avea grijă să faci strict ce ai nevoie, fără să te lași „furat” de vreo pisică simpatică din nu știu ce clip!

  • Fă ordine în programul tău!

Așa cum facem ordine în dulap și renunțăm/donăm hainele pe care nu le mai folosim, același principiu ar trebui să îl aplicăm și pentru programul de zi cu zi.

Spre exemplu, ce rost are să navighezi pe acel site cu haine, dacă oricum nu ai de gând să cumperi? Astfel, încearcă să renunți la astfel de chestii care efectiv îți mănâncă timp, dar nu-ți oferă niciun beneficiu. Timpul astfel câștigat îl poți investi în activitățile de familie: relaxare, voluntariat, sport, etc.

  • Fă planuri!

Spre exemplu, în fiecare seară fă o listă cu lucrurile care trebuie făcute a doua zi. Chiar merită să folosești timp pentru realizarea acestei liste. În acest mod, vei învăța să proritizezi activitățile, să descoperi ceea ce este cu adevărat important să faci mâine și ce poți lăsa pe săptămâna viitoare.

Atenție, este important ca pe lista creată să se regăsească și activitățile de relaxare, jocurile cu copiii, etc. Acestea nu trebuie neglijate. În această direcție, cercetările arată că acei copii ai căror părinți se joacă cu ei, sunt mai susceptibili să crească fericiți și sănătoși din punct de vedere emoțional.

  • Găsește modalități care să simplifice rutina de dimineață sau de culcare!

Spre exemplu, apelează la un joc care include cronometrul, atunci când copilul se îmbracă. De asemenea, pregătiți ghiozdanul și hainele de seara.

Privind rutina de seară, puteți apela la câteva scurtături, cum ar fi începerea poveștii de seară, în timpul băii.

  • Ține telecomanda la distanță!

Nu zice nimeni să nu urmărești un film sau diferite seriale, însă ai grijă ca acestea să nu te țină cu ochii holbați la ecran până la 3 dimineața. În astfel de condiții, sigur te trezești obosit a doua zi și cu cearcăne de toată „frumusețea”.

  • Găsește metode de reducere a stresului!

Un motiv pentru care nu reușești să duci sarcinile la bun sfârșit sau te simți copleșit, este stresul. Dacă nu ai grijă de tine, vei fi mult mai puțin productiv și nefericit când faci ceea ce trebuie să faci.

Mai mult decât atât, acesta reprezintă un exemplu negativ și pentru copii, atunci când văd că stresul pune stăpânire pe viața ta, deoarece, implicit, ai mai puțin timp să te joci și să te distrezi alături de ei.

Deci, faceți plimbări și exerciții fizice cu prietenii, găsiți o clasă bună de yoga sau chiar apucați-vă de colorat cărți pentru adulți! S-au dovedit excelente pentru reducerea stresului.

  • Fii smart când vine vorba de multitasking!

La un moment, pe parcursul unei zile, toți părinții se văd nevoiți să facă mai multe lucruri deodată.

Totuși, să te uiți pe telefon și să verifici e-mailurile și postările pe site-urile sociale, atunci când se presupune că petreci timp cu copilul sau faceți ceva împreună ca o familie (cum ar fi o noapte de familie sau o noapte de film), nu este o idee prea inspirată, transmițând mesajul că familia sau copilul nu merită întreaga ta atenție.

Așadar, deși practici tu multitaskingul în alte situații, renunță la acest obicei, când vine vorba de propria familie!

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut