Râia la copii: informații și recomandări utile

O știm de la caprele Irinucăi din poveștile lui Creangă, însă, cine ar fi crezut că râia poate fi atât de periculoasă? Iată cele mai utile sfaturi despre tratarea acesteia.

Simptome

Copilul:

  • Prezintă o erupție cutanată care are aspectul unor firișoare albe sinuoase, mici umflături roșii care au uneori mici vezicule sau zgârieturi. La copiii mai mici de 2 ani, leziunile pot apărea uneori pe cap, pe palma mâinilor sau pe laba piciorului. La copiii mai mari de 2 ani acestea se pot manifesta pe burtă, pe organele genitale, pe fese, pe fața interioară a degetelor de la picioare sau pe fața posterioară a coatelor, sau chiar între degete.
  • Prezintă numeroase leziuni cauzate de scărpinat.
  • Are mâncărimi puternice care se manifestă noaptea sau după o baie caldă.

Consultați medicul dacă:

  • Credeți că cel mic are râie.
  • Copilul a intrat în contact cu o persoană infectată.

Râia este foarte contagioasă și necesită un tratament medicamentos prescris de un medic.

Ce este râia?

Râia este o erupție a pielii cauzată de un acarian parazit, Sarcoptes scabiei. Este vorba despre un fel de mită microscopică care sapă mici galerii pe suprafața pielii pentru a-și depune ouăle. Aceasta cauzează mâncărimi intense datorate alergiei la insectă, mai ales pe durata nopții sau după o baie caldă.

Băile și măsurile de igienă obișnuite pot ajuta la prevenirea complicațiilor cum ar fi impetigo. Totodată, administrarea unui medicament antiparazitar prescris de medic este necesar pentru a pune capăt infestărilor copilului afectat și poate preveni contaminarea celor din jur. Contrar unui mit răspândit, râia poate afecta pe toată lumea, indiferent de mediu sau de clasă socială.

Vârsta: putem fi afectați la orice vârstă, dar râia lovește cel mai adesea persoanele având între 4-17 ani.

Durata bolii: acarienii care cauzează râia sunt omorâți în 24-48 de ore după începerea tratamentului. Totodată, mâncărimile durează în general de la 2 la 4 săptămâni după începerea tratamentului. Acest lucru nu semnifică faptul că acesta este ineficient: mâncărimile rezultă de la o alergie la insectă, fie ea și moartă.

Perioadă de contagiere: râia este contagioasă până la 2 zile după începerea tratamentului.

Mod de transmitere: boala se transmite prin contact cutanat (piele la piele) cu o persoană infectată sau prin intermediul hainelor, a prosoapelor sau așternuturilor infectate. Trebuie știut că acarienii responsabili de râie pot supraviețui câteva zile în țesuturi.

Perioadă de incubație: de la 4 la 6 săptămâni.

Carantină: copilul trebuie ținut acasă pe durata întregului tratament. Se poate reîntoarce la grădiniță sau la școală a doua zi după ce termină tratamentul.

Cum se tratează?

Prescripția medicului

Se tratează râia cu ajutorul unei creme medicamentoase antiparazitară prescrisă de medic. Atunci când un copil este afectat, este necesar să tratați în același timp toate persoanele cu care acesta trăiește sub acoperiș pentru a evita propagarea acarienilor sau să se riște o reinfectare. O singură aplicare este suficientă, dar este recomandat să se aplice și un al doilea tratament la 7 zile după primul.

Întindeți crema pe întreg corpul acordând o atenție specială pliurilor pielii, unghiilor degetelor de la mâini și de la picioare, în spatele urechilor și în regiunea inghinală. Fața și scalpul trebuie de asemenea tratate, mai ales la sugari și copii. Aplicați crema înainte de culcare și nu vă spălați (nici mâinile) înainte de a doua zi dimineața.

Adesea, mâncărimile nu sunt intense. Medicul prescrie uneori o loțiune bazată pe cortizon sau un antihistaminic pentru a calma reacțiile alergice. Un antibiotic poate fi necesar dacă leziunile sunt infectate de o bacterie (impetigo).

Sfaturi și îngrijiri practice

  • Făceți-i copilului băi cu apă rece sau aplicați comprese cu apă rece pe erupții.
  • Spălați cu apă caldă (60 °C) toate hainele, prosoapele și lenjeriile contaminate. Puneți într-un sac de plastic bine închis toate țesăturile care nu pot fi spălate cu apă caldă. Lăsați-le deoparte timp de 2 săptămâni pentru a omorî toți acarienii paraziți: aceștia nu supraviețuiesc mai mult de câteva zile în afara mediului lor). Este recomandat să se folosească o pudră antiparazitară (lăsați-o să stea 48 de ore pe puțin) pe țesuturile care nu pot fi spălate.
  • Dați cu asipratorul prin toată casa și aruncați imediat sacii folosiți.

Cum poate fi prevenită?

Nu există tratament preventiv contra râiei și este, bineînțeles, imposibil să se evite toate contactele de piele cu alte persoane. Putem, totodată, preveni complicațiile (impetigo) având o bună igienă. Putem împiedica propagarea râiei izolând copiii afectați și tratându-i până la cele mai mici detalii.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut