Sfaturi ca să fii un părinte cool

Să fii părinte nu este deloc un lucru simplu. Acest rol extrem de complex îți permite să încerci o mulțime de stări, să treci de la o extremă la alta, mai puțin să fii perfect. E și normal, cu toții avem zile mai bune și zile mai proaste. Totuși, în relația cu cei mici este important să încercăm să nu ne pierdem controlul și umorul și să continuăm să fim acei părinți cool cu care picii noștri se mândresc.

Pentru a reuși acest lucru, îți recomandăm câteva strategii pe care să le aplici în relația cu copilul, astfel încât să continui să fii un părinte cool chiar și în situații ceva mai dificile!

Cum să fii un părinte cool

  1. Problemele de la job rămân la job, iar tehnologia nu trebuie să se interpună în relația voastră. Astfel, încercați ca în fiecare zi să aveți un timp de conectare cu propriul copil. De exemplu, seara la cină: lăsați tabletele și telefoanele deoparte și încercați să vă bucurați pe bune de timpul petrecut împreună! Spuneți glume amuzante, încercați să aflați care a fost cel mai bun lucru din acea zi pentru fiecare dintre membrii familiei.
  2. Învățați-vă copiii cum să respire adânc! Practicați acest procedeu împreună, învățându-l pe copil cum să-și controleze reacțiile. Copiii vor fi curioși să facă asta, mai ales dacă le spuneți că procesul de respirare adâncă îi ajută să devină mai puternici. Astfel, așezați-vă 5 minute împreună pe podea, cu palmele pe picioare și ochii închiși și practicați acest tip de respirație.
  3. Acordați atenție modului în care reacționați. La urma urmei, este unul dintre exemplele pe care este posibil ca propriul copil să le urmeze la un moment dat. Așadar, nu vă ieșiți din pepeni prea repede și nu vă vărsați nervii aiurea pe ei. Când simțiți că există astfel de riscuri, mai bine retrăgeți-vă în cameră sau luați o gură de aer să vă calmați, după care puteți relua discuția.
  4. Nu vă întrerupeți copiii, deși le ia ceva mai mult timp să-și expună punctul de vedere. Totodată, nu îi grăbiți sau nu le reproșați exprimarea dificilă. Este important ca cel mic să simtă că îi acorzi timpul și atenția de care are nevoie atunci când ți le cere. Astfel, ori de câte ori vine să îți spună ceva, este recomandat să îți faci timp să îi asculți ofurile.
  5. Practicați ascultarea activă. Când copilul vorbește cu tine, este benefic să păstrezi contact vizual, să zâmbești, să te arăți binevoitor că îl asculți. Copiii pun foarte mult suflet când povestesc ceva, pentru că le place să vorbească și să spună povești. Vestea bună e că, de multe ori, aceștia reușesc să ne facă să acordăm o atenție deosebită lucrurilor uzuale pe care de obicei le privim ca atare.
  6. Permiteți copiilor să-și exprime emoțiile! Se întâmplă ca uneori cel mic să vină morăcănos de la școală și să se comporte în consecință. Este recomandat să îi fiți alături și să îi spuneți că sunteți gata să-l ascultați, atunci când e pregătit să vorbească. De asemenea, îi puteți veni în ajutor cu întrebări ajutătoare de forma „Ce s-a întâmplat azi diferit la școală, comparativ cu zilele precedente?”; „Cu cine te-ai jucat azi?” sau „Cum ți-ai petrecut pauzele?”. În cele din urmă, cu întrebările adecvate și răbdarea necesară, veți afla și cauza stării sale morăcănoase.
  7. Tranformați drumul de la școală într-un timp al vostru! Dacă vremea vă permite și distanța nu e prea mare, vă puteți întoarce pe jos, eventual vă mai opriți și în parcul din apropiere pentru a vă juca puțin cu mingea. Totodată, puteți să vă întoarceți cu bicicletele, trotineta sau rolele, astfel încât drumul către casă să fie unul distractiv și relaxant.
  8. Comunicarea este cheia. Un părinte cool cunoaște importanța comunicării și știe că utilizarea adecvată a acesteia poate face minuni. Astfel, indiferent că e vorba de reușite sau de zile mai proaste, trebuie să pui în cuvinte susținerea și sprijinul pe care i le oferi copilului.

Un părinte cool știe că copiii au nevoie de sprijin și sfaturi, fără să fie nevoie utilizarea unor critici sau gesturi violente. Un părinte cool este un părinte implicat, interesat, dornic de ascultare și implicare. Un părinte cool ghidează copilul, fără să-i submineze independența! Tu cum exprimi faptul că ești un părinte cool?

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut