Tăticii și alăptatul: informații utile și recomandări

Toți viitorii tătici sunt la curent cu faptul că alăptarea reprezintă cel mai bun mod de a hrăni un bebeluș. Laptele matern conține amestecul perfect de nutrienți și oferă copiilor o gamă largă de beneficii pentru sănătate. În plus, alăptarea este gratuită, nu necesită pregătire suplimentară și constituie o modalitate excelentă prin care o mamă să se conecteze cu copilul ei.

În ciuda beneficiilor sale pentru copii, perioada alăptării poate afecta unii dintre tătici, în sensul că această experiență îi poate determina să se simtă lăsați pe dinafară.

Confruntarea cu sentimente de inadecvare

Alăptarea conturează prelungirea acelei experiențe exclusive pe care mama o are cu bebelușul încă din timpul sarcinii. Având în vedere acest lucru, este posibil ca, pe parcursul alăptării, unii tați să se confrunte cu următoarele emoții și sentimente:

  • Se îngrijorează că tu – soția și mama – beneficiezi de mai mult timp de conectare și consolidare a relației cu copilul;
  • Se confruntă cu un sentiment de inadecvare deoarece crede că nimic din ce ar face nu poate egala contribuția mamei la nașterea și îngrijirea copilului;
  • Are resentimente față de bebelușul care intervine „fizic” între el și tine;
  • Are impresia că, datorită simplului fapt că femeile alăptează, au cunoștințe și abilități care le transformă automat în părinți mai buni.

5 moduri în care să transformi alăptatul într-o experiență pozitivă

Studiile arată că, pe măsură ce partenerii sunt mai de susținători, sunt șanse mai mari ca femeile să alepteze, având de asemenea o încredere mai mare în abilitatea de a desfășura  această activitate.

Astfel deși poate părea ciudat, tații au un rol foarte important privind experiența alăptării. Iată câteva modalități prin care tăticii pot contribui la transformarea alăptării într-o experiență pozitivă pentru întreaga familie!

  • Oferiți susținere și atenție mămicilor!

Alăptarea reprezintă o muncă dificilă, așa că nu ezita să îți ajuți soția ori de câte ori este cazul. Contribuie la desfășurarea treburilor casnice, ori de câte ori ai timp. Când soția alăptează, întreab-o dacă stă confortabil, dacă are nevoie de o pernă sau un pahar cu apă. După ce alăptează, poți lua chiar tu copilul în brațe pentru a-l ajuta să eructeze (râgâie).

  • Faceți contact piele-la-piele cu bebelușul!

Mângâiatul, spălatul, lectura sau somnul pe pieptul tău sunt câteva dintre activitățile care te ajută să consolidezi relația cu micuțul tău, într-un mod similar alăptatului.

  • Petreceți timp liber cu copilul!

Petrece timp doar tu cu copilul, fără ca mama să fie prin preajmă. Jucați-vă pe podea împreună, plimbă-l afară în cărucior sau în marsupiu! Astfel de activități vă vor ajuta să vă apropiați și, cu cât ele sunt mai dese, cu atât vei avea mai multă încredere în abilitățile tale de părinte.

  • Alăptați copilul cu lapte matern, pus în sticlă!

Dacă vreți să încercați acest lucru, este recomandat să treacă măcar 4 săptămâni de la naștere, astfel încât bebelușul să se simtă confortabil mai întâi cu experiența alăptării la sân.

Este posibil ca la început bebelușul să nu dorească să mănânce cu sticla, însă nu trebuie să te gândești că ai făcut tu ceva greșit. Nu o lua personal! Tetinele sunt disponibile într-o varietate de forme și mărimi, așa că va trebui să experimentați ceva până veți găsi care tip este potrivit pentru propriul copil.

  • Fiți răbdători dacă partenerele par mai puțin interesate de sex!

Femeile care alăptează au cantități mai mici de estrogen, astfel că lubrifierea vaginală poate fi ceva mai scăzută. Deci, în loc să faci presupuneri de forma „soția mea nu mai este atrasă de mine”, aprovizionează-te cu un lubrifiant bun, pe bază de apă, pentru atunci când are dispoziție.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut