Tipsuri pentru a stimula concentrarea în rândul copiilor

Să menții concentrarea unui copil se poate dovedi un lucru dificil, aceasta reprezentând o problemă cu care se confruntă numeroși părinți, dar și profesori.

Este perfect normal ca un copil să se distragă și să-și piardă concentrarea ușor. Ceea ce trebuie adulții să rețină este că acest lucru este rezultatul unei exuberanțe și curiozități naturale.

În acest context, sigur că există mai multe lucruri pe care părinții le pot pune în practică, pentru a spori concentrarea copiilor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată câteva recomandări!

  • Somnul

O rutină bine stabilită privind somnul și ora de culcare va îmbunătăți nivelul de concentrare al unui copil. Cercetările sugerează că un copil de 5 ani trebuie să aibă circa 10-12 ore de somn în fiecare noapte. Astfel, prin implementarea unei rutine bune de culcare, veți contribui la creșterea nivelului de concentrare.

Aceasta este o victorie rapidă și ușoară pentru majoritatea și va avea o influență pozitivă aproape imediat.

  • Alimentația sănătoasă

O dietă sănătoasă și echilibrată este benefică pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru copii, din mai multe motive. De exemplu, aceasta ajută la îmbunătățirea concentrației, a învățării și a comportamentului, atât la școală, cât și acasă.

De asemenea, aceasta promovează creșterea și dezvoltarea fizică armonioasă și încurajează rezistența la infecții.

Aveți în vedere că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei! Asigurați-vă că nu permiteți copilului să sară peste micul dejun, masa care, în mod ideal, ar trebui să fie una nutritivă și sățioasă. Rolul acesteia este de a vă oferi energia de care aveți nevoie pe parcursul întregii zile.

  • Activitățile fizice

Copiii care sunt activi, se bucură de beneficii pe termen lung pentru sănătate, dar și de îmbunătățirea sănătății mentale, a nivelurilor de concentrare, abilităților motorii și coordonării.

Copiii trebuie să fie activi în fiecare zi pentru a stimula creșterea și pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Sportul practicat cu regularitate va crește rezistența copiilor, le va întări oasele și va ajuta la menținerea unei greutăți optime.

Este, de asemenea, o modalitate excelentă prin care copiii pot consuma excesul de energie de care dispun.

  • Îndepărtarea elementelor de distragere

Așa cum am spus deja, există o muuulțime de lucruri care pot declanșa curiozitatea unui copil, așa că este recomandat să ținem „ispitele” la distanță atunci când este nevoie ca aceștia să se concentreze.

Sigur că atenția copiilor poate fi distrasă de o varietate de lucruri, care diferă de la caz la caz, însă există și unele distrageri comune. Această categorie cuprinde televizoarele, telefoanele mobile, muzica dată tare, zgomotul, diferite jocuri și chiar proprii frați.

Când este nevoie de concentrare, este recomandat ca cel mic să se afle într-o cameră diferită de aceste ispite, într-un mediu relaxant și liniștit.

  • Obiective de realizat

Poate fi o idee bună să stabilești obiective pentru copil, atunci când îi dai sarcini pentru a le finaliza. Majoritatea copiilor pot fi destul de competitivi, iar provocarea, spre exemplu, de a face o temă într-un anumit interval de timp, poate stimula concentrarea și dorința de finalizare. De asemenea, odată cu atingerea obiectivelor, copiii pot avea un sentiment de realizare și o stimă de sine îmbunătățită.

Cu toate acestea, este important să utilizați această tehnică subtil, deoarece unii copii pot fi mai sensibili decât alții și ar putea simți presiune prin impunerea unui termen limită, lucru care ar putea duce mai degrabă la anxietate decât la o concentrare îmbunătățită.

  • Stabilirea unei rutine

Stabilirea unui timp de lucru zilnic va determina crearea unei rutine. Este recomandat să creați o rutină care funcționează cel mai bine pentru propriul copil.

Dacă nu o „găsiți” din prima, experimentați diferite intervale de lucru – imediat după școală, înainte de cină, după cină – pentru a determina care dă cel mai bun randament. Totuși, este recomandat să aveți în vedere ca cel mic să nu își lase temele, proiectele pe ultima sută de metri, întrucât acest lucru poate fi stresant atât pentru copil, cât și pentru voi.

Rutina este importantă pentru copii, întrucât îi ajută pe aceștia să se simtă în siguranță și să-și dezvolte autodisciplina.

Structura și rutina îi învață pe copii cum să se controleze constructiv pe ei, dar și mediile înconjurătoare, și le oferă posibilitatea de a face față schimbărilor neașteptate care pot apărea.

  • Sarcini mici multiple

Când vine vorba de stabilirea de sarcini pentru copii, toți lucrează diferit. Unii copii preferă o provocare complexă și completă dintr-o dată, în timp ce alții preferă bucățele mici, ca să nu se simtă descurajați.

Evident, este recomandat să alegi situația în care propriul copil se simte cel mai confortabil. Spre exemplu, setarea mai multor sarcini mai mici poate ajuta și încuraja copiii să dorească să le îndeplinească și să continue să facă mai mult.

Adesea, pentru copiii mici, poate fi încurajant să aibă victorii simple multiple, ceea ce va contribui la îmbunătățirea stimei de sine și a încrederii. Este posibil ca sarcinile mai mici să dureze mai puțin timp și, deci, copiii să fie mai capabili să-și mențină concentrarea.

  • Hidratarea

Apa este foarte importantă pentru creier, iar deshidratarea are un impact negativ evident asupra nivelurilor de concentrație. Din acest motiv, este important să vă îngrijiți ca copilul să rămână hidratat, indiferent de sezonul în care ne aflăm.

  • Amuzamentul

Ca în orice situație, dacă o sarcină este plictisitoare și nu presupune suficientă implicare din partea copilului, atunci nivelurile de concentrare vor scădea și distragerea va apărea de la sine.

Este important să faceți lucrurile amuzante pentru copii. Să pară mai puțin ca un „loc de muncă” și mai mult ca un „joc”. Dacă copiii găsesc lucrurile distractive și interesante, atunci există mult mai multe șanse să se concentreze asupra sarcinii și să o realizeze cât mai bine posibil.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut