Tipsuri pentru utilizarea în siguranță a internetului

Internetul este o unealtă extrem de importantă în societatea actuală, care, trebuie să recunoaștem, ne-a ușurat extrem de mult munca și capacitatea de comunicare cu persoanele dragi, aflate la o distanță mai mare de casă.

În ciuda beneficiilor sale, internetul are și unele dezavantaje, iar navigarea nu este întotdeauna sigură, mai ales pentru utilizatorii de vârstă mai mică. Din această cauză, s-a creat chiar și o zi mondială în acest sens – Safer Internet Day – anul acesta, aceasta fiind celebrată pe 6 februarie, cu tema:  “Create, connect and share respect: A better internet starts with you”.

Această zi reprezintă un fel de stimulare pentru toată populația Globului. Fiecare dintre noi poate contribui cu ceva, oricât de mic, în crearea unui internet mai sigur, mai ales pentru utilizatorii mai tineri.

Safer Internet Day oferă posibilitatea de a evidenția beneficiile utilizării tehnologiei și de a explora rolul pe care îl jucăm cu toții în crearea unei comunități online mai bune și mai sigure.

Utilizarea în siguranță a internetului: sfaturi pentru copii

  • Fiți precauți privind informațiile personale

Când navigați online, încercați să evitați să publicați numele complet, numele școlii, adresa de domiciliu, adresa de e-mail și numerele de telefon în locuri ușor accesibile, spre exemplu rețelele sociale. Când vi se solicită să furnizați informații personale, asigurați-vă că cereți îndrumarea părinților.

  • Gândiți înainte să postați ceva

Gândiți înainte să postați unele lucruri. Nu mergeți pe premisa că părinții sau profesorii nu vor vedea… chiar dacă postați ceva și ulterior ștergeți, aceste postări tot pot fi găsite. Astfel, construiți-vă cu grijă imaginea în online.

  • Fiți cu băgare de seamă când vorbiți cu alte persoane online

Este posibil ca oamenii întâlniți pe internet să nu fie tot timpul ceea ce par că sunt. Astfel, este recomandat să nu oferiți informații personale oamenilor întâlniți în astfel de circumstanțe. Ba mai mult, niciodată nu acceptați o întâlnire cu cineva cunoscut online.

  • Nu vă lăsați niciodată gadgeturile nesupravegheate

Atunci când utilizați dispozitivele personale, cum ar fi laptopuri, calculatoare, telefoane – nu le lăsați niciodată deblocate și nesupravegheate. Dacă se întâmplă asta, persoane neautorizate vor avea acces ușor la informațiile personale și la alte informații private, cum ar fi e-mailurile și parolele.

  • Vorbiți cu proprii părinți

Dacă nu sunteți siguri de ceva sau dacă ceva online vă face să vă simțiți incomod, asigurați-vă că vorbiți despre acest lucru, cu părinții sau cu un adult în care aveți încredere.

Utilizarea în siguranță a internetului: sfaturi pentru părinți

  • Atenție la plasarea dispozitivelor

Încercați să evitați plasarea computerului în camera copilului. Plasând computerul într-o zonă deschisă, cum ar fi camera de zi, puteți monitoriza mai ușor modul în care copiii utilizează internetul.

  • Stabiliți reguli clare privind utilizarea internetului de către copii

Stabilirea regulilor ar trebui să țină seama de vârsta și gradul de maturitate al copiilor. Este recomandat să faceți o listă cu site-urile la care copiii să aibă acces. Permiteți copiilor utilizarea site-urilor de socializare, cum ar fi Facebook? Sau permiteți utilizarea computerului pentru amuzament? Sau doar pentru dezvoltare și învățare?

  • Documentați-vă cu privire la navigarea în siguranță pe internet

Dacă nu cunoașteți prea multe despre acest aspect, discutați cu cineva care se pricepe. Cunoscând cât mai multe informații în această direcție, veți avea capacitatea să transmiteți copiilor informații corecte și, mai mult decât atât, veți putea lua măsurile de siguranță adecvate, pentru utilizarea internetului.

  • Instalați pe computer un program de filtrare și de control parental

Acesta vă poate ajuta să limitați site-urile pe care copiii le pot vizita și timpul pe care îl petrec online. Totodată, cu un astfel de program veți putea monitoriza ceea ce fac online. Dacă utilizați această metodă de siguranță, asigurați-vă că vorbiți înainte cu copiii, astfel încât aceștia să fie conștienți de această măsură.

  • Instalați un firewall sau un software antivirus

Cele mai multe sisteme de operare vor avea un firewall preinstalat, dar pentru o protecție suplimentară împotriva virușilor potențiali și atacurilor cibernetice, ar trebui să instalați și software antivirus.

Internetul poate fi o resursă valoroasă și distractivă pentru toate vârstele, însă, ca să vă bucurați de aceste beneficii, este important să vă asigurați că întreaga familie știe să folosească internetul în condiții de siguranță.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut