Lucruri interesante despre Marea Neagră

Marea Neagră este situată între Vestul Asiatic și Europa de Sud-Est, fiind înconjurată de 6 țări: Turcia, Bulgaria, România, Ucraina, Rusia și Georgia.

Știați că…?

  • Marea Neagră este cea mai mare structură acvatică anoxică din lume? Acest lucru înseamnă un nivel scăzut de oxigen sau chiar lipsa completă a acestuia. Astfel un procent de 90% din suprafața acestei mări nu conține oxigen. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că apa de la suprafață, care primește oxigen din atmosferă, nu îl poate transfera straturilor acvatice de adâncime.
  • Nivelul acestei mări este întotdeauna același? Pentru că mareea este la scară mică, nu există fluctuații evidente ale nivelului acestei ape. Astfel, Marea Neagră este mereu calmă și liniștită.
  • Marea Neagră are o suprafață de 436 400 km pătrați, iar adâncimea sa maximă este de 2212 metri?
  • Această mare a avut diverse denumiri de-a lungul timpului? Există o teorie conform căreia, pentru o perioadă lungă de timp, aceasta a fost numită simplu „Marea”. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca ea să primească denumirea de „Marea inospitalieră”. Cea din urmă denumire a fost schimbată de greci din momentul în care aceștia au reușit să navigheze ușor pe mare. Astfel, „Marea inospitalieră” s-a transformat în „Marea ospitalieră”. După cum observăm, această mare a cunoscut diverse denumiri de-a lungul timpului, însă, se pare, că cea mai cunoscută a fost cea din prezent. Se pare că aceasta a fost dată de turci, încă din perioada medievală.
  • Marea Neagră adăpostește 10 insule micuțe? Toate acestea prezintă ecosisteme unice cu faună și floră specifice. Și unde mai pui că aceste insule aparțin a 3 diferite țări, vei înțelege de ce vizitarea acestora va fi o adevărată aventură.
  • Apa din Marea Neagră este mai puțin sărată comparativ cu apa Mării Mediterane?
  • Pe fundul Mării Negre s-a descoperit un râu subacvatic de 350 de ori mai mare decât Tamisa și de 10 ori mai mare ca Rinul? Acesta are apă foarte sărată și creează maluri și lunci asemănătoare unui râu terestru.
  • În Marea Neagră se găsesc 198 de specii de pești? Dintre aceștia 131 de specii au fost identificați și pe litoralul românesc.
  • Potrivit unui studiu din 2013, există aproximativ 30 de porturi la Marea Neagră?
  • Printre orașele de pe malul Mării Negre se numără Zonguldak, Rize, Sinop, Giresun, Hopa, Batumi, Burgas, Varna, Yalta, Sevastopol, Sochi, Mangalia, Navodari, Odessa, Ordu, Constanța, Istanbul, Sukhumi, Trabzon, Novorossiysk, Poti și Sozopol.

Marea Neagră este o destinație de vacanță preferată de numeroși turiști din întreaga lume. Aceasta pune la dispoziția tuturor vizitatorilor o mulțime de locuri uimitoare, existente în cele 6 țări care o înconjoară. Așadar, dacă îți dorești să afli mai multe despre această mare, nu-ți rămâne decât să o vizitezi. 🙂

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut