Știați că…? / William Shakespeare

Știm foarte puține lucruri despre enigmaticul poet și dramaturg britanic, născut acum mai bine de 450 de ani. Iată câteva curiozități cu privire la acest personaj atât de intrigant, William Shakespeare!

Știați că… termenul de „SWAG” a fost inventat de către William Shakespeare?

William Shakespeare este unul dintre scriitorii cei mai prolifici din istoria literaturii engleze, el a introdus mii de termeni și de expresii în limba engleză, de aici și porecla sa ”limba lui Shakespeare”.

Și este uimitor, printre termenii pe care el i-a inventat, găsim SWAG, un cuvânt foarte răspândit la tinerii de astăzi și care înseamnă „a avea stil”. La origine, Shakespeare a inventat verbul ”to swagger” însemnând fanfaronadă și pe care l-a folosit in comedia sa „Visul unei nopți de vară”.

Fiica lui Shakespeare era o analfabetă.

Doar doi dintre cei trei copii ai cuplului format din William și Anne Shakespeare au supraviețuit: Susanna și Judit. Dacă prima părea că este capabilă să își scrie singură numele, nu este cazul și celei de-a doua. În vremurile acelea, literatura era rezervată anumitor profesii, în principal masculine.

Shakespeare nu se preocupa deloc de posteritate.

Chiar dacă s-a preocupat să își imprime cele două poeme narative, „Venus și Adonis” și „Violul Lucreției”, întrucât reprezentau opere prestigioase dedicate unui patron influent, abia la 7 ani de la moartea sa, colaboratorii săi s-au reunit și au publicat piesele sale. În timpul vieții sale, William Shakespeare, nu părea să se preocupe de posteritate, poate și din cauza lipsei de recunoaștere a pieselor de teatru în literatura de la acea vreme.

William Shakespeare nu a avut descendenți.

Unicul său fiu, Hammet, a murit la frageda vârstă de 11 ani, fiica sa Susanna nu a avut copii, iar Judith a pierdut toți copiii de la varstă fragedă. De altfel, niciunul din cei trei frați ai săi nu s-au însurat, iar la 25 de ani după moartea sa, toți Shakespearii au dispărut.

Timp de 200 de ani, teatrul a masacrat operele lui Shakespeare.

Odată cu redeschiderea lor de după Commonwealth, teatrele au prins obiceiul de a face tot ceea ce voiau din piesele de dramaturgie. Le tăiau, le adaptau la comedii muzicale sau pantomime și, mai ales, le despuiau de tot aspectul lor „trgic”, dându-le tuturor un „happy-end”.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut