Expunerea la soare. Cum să obții un bronz sănătos și de durată

Expunerea la soare aduce numeroase beneficii, însă poate provoca și leziuni serioase asupra pielii.

Pe de-o parte, expunerea la soare stimulează nivelul de serotonină din organism (ideal pentru combaterea anxietății și stresului), dar și producerea de vitamina D (bună pentru oase, dinți și piele). Pe de altă parte, o expunere excesivă sau greșită poate avea efecte dăunătoare asupra pielii (îmbătrânirea prematură, creșterea riscului de cancer de piele).

Aproape ca orice lucru, și expunerea la soare are atât avantaje cât și dezavantaje, după cum se poate observa. Diferența sau modul în care soarele își pune amprenta asupra pielii noastre, depinde doar de noi.

Astfel, dacă și tu ești o împătimită a bronzului, descoperă mai jos câteva trucuri care îți vor fi de folos, dacă vrei să obții un bronz natural și de durată, fără să-ți agresezi în vreun fel pielea!

Trucuri pentru un bronz natural și sănătos

  • Evitați saloanele de bronzat! Deși pare o metodă la-ndemână, care îți oferă o bronzare în 2 pași și 3 mișcări, indiferent de vreme, procedeul nu e deloc sănătos! Acesta se bazează pe pomparea de cantități uriașe de UVA și, potrivit specialiștilor, poate crește riscul de cancer cu 75%.
  • Utilizați o cremă de protecție solară potrivită! Trebuie să vă uitați pe etichetă după sintagma „spectru larg”, astfel încât crema să protejeze atât împotriva UVB, cât și UVA. Privind gradul de protecție, dacă deja aveți tenul închis, SPF 15 este suficient. În caz contrar, este recomandat să optați pentru SPF 30 sau chiar SPF 50.
  • Înțelegeți semnificația timpului de bronzare! Potrivit specialiștilor, există un moment în care pielea atinge un punct de saturație, când efectiv nu mai produce melanină (pigmentul bronzării). Deci, degeaba stai toată ziua la soare, pentru că după acest punct, pielea nu se mai bronzează, ci, dimpotrivă, riscă să fie distrusă. Procesul de producere a melaninei durează în mod normal 2-3 ore, sau chiar mai puțin în cazul persoanelor cu pielea deschisă. Totodată, nu ezitați să vă expuneți la soare în intervalele orare recomandate. Evitați intervalul orar 11:00-16:00!
  • Hidratați-vă pielea înainte și după! O piele uscată este expusă riscului unui bronz neuniform. Astfel, cu o seară înainte de a vă expune la soare, aveți grijă să vă hidratați pielea de pe toată suprafața corpului, insistând pe zonele mai uscate. Dacă vreți să împușcați doi iepuri dintr-o lovitură, puteți cumpăra o cremă protectoare cu efect de hidratare. De asemenea, nu neglijați consumul de lichide. Cu cât mai multe, cu atât mai bine! Vă veți menține hidratați pe tot parcursul bronzării.
  • Schimbați-vă poziția în timpul unei sesiuni de bronzare! Asta dacă vă doriți un bronz uniform. Cred că fiecare dintre noi consideră comodă o anumită poziție, însă pentru un bronz uniform, este recomandat să avem grijă să ne întoarcem de pe o parte pe alta la fiecare 15 sau 30 minute.
  • Luați pauză între sesiunile de bronzare! În acest mod, intensitatea radiațiilor este redusă, iar riscul de arsuri scade. Deci bronzul obținut va fi unul mai sănătos și mai durabil.
  • Înlocuiți cremele de accelerare a bronzului cu suplimente. Potrivit specialiștilor, nicio astfel de cremă nu sporește cantitatea de melanină produsă, în schimb, un supliment zilnic de 25 de grame de beta-caroten, poate.
  • Consumați alimente sun-friendly! Anumite alimente sunt cunoscute pentru capacitatea de creștere a licopenului, propriul SPF al pielii. Un antioxidant prezent în roșii, precum și alte legume și fructe roșii sau portocalii, pot îmbunătăți protecția solară naturală cu un procent de 33%. Totodată, ciocolata neagră conține flavonoide care stimulează protecția împotriva arsurilor solare, în timp ce despre cofeină se crede că ajută la reducerea riscului de cancer de piele. Deci o cafea înainte de expunerea la soare va pica la țanc.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut