Educația sexuală: cum comunicăm cu copiii de 0-8 ani

Discuțiile deschise și oneste, despre sex, sexualitate, corp sau relații, joacă un rol important în educația sexuală și dezvoltarea sexuală a copilului. De asemenea, este important să fii mereu pregătit pentru a răspunde la întrebările copilului tău despre sex.

Abordarea acestui subiect în comunicarea cu copilului nu este niciodată prea timpurie. Vorbind despre sex, sexualitate și corp încă din primii ani de viață ai copilului, îl ajută pe acesta să înțeleagă că sexul și sexualitatea sunt părți normale și sănătoase ale vieții. De asemenea, conversațiile ulterioare pot fi mai ușoare.

Mesajul principal în jurul căruia ar trebui să îți construiești discursul este că cel mic poate veni la tine pentru informații deschise, oneste și de încredere și că nu ar trebui să se simtă speriat sau jenat să pună întrebări despre sex și sexualitate.

Mai mult decât atât, este important să reții că discuția despre sex și sexualitate nu este una și bună. Comunicarea pe acest subiect ar trebui să fie constantă și să evolueze odată cu vârsta copilului.

Când abordezi acest subiect în discuția cu copilul, poți avea ca bază următorii pași:

 • Află ceea ce copilul deja cunoaște – de exemplu, „De unde crezi că provin copiii?”
 • Corectează orice dezinformare și încearcă să expui faptele cât mai veridic – de exemplu, „Copiii nu cresc în burtica mamei. Ei cresc într-un loc special în interiorul corpului mamei, numit uter.”
 • Profită de conversația avută pentru a transmite valorile familiei – de exemplu, „Este minunat să fii însărcinată atunci când ești capabilă să ai grijă de un copil”.

Recomandări privind conversațiile despre sex și sexualitate, cu copiii

 • Păstrează un limbaj simplu și onest

Este important să explici lucrurile la nivelul la care copilul este capabil să le înțeleagă. Un copil de 6 ani nu va dori o explicație lungă a ovulației, deși ar putea fi fascinat să știe că femeile au ouă foarte mici (sau ovule) care pot face un copil.

 • Este ok să spui „Nu știu”

Copilul nu are nevoie ca părinții săi să fie experți în orice domeniu. Este suficient să știe că poate să vă întrebe orice, atunci când dorește acest lucru.

Dacă nu știi ce să răspunzi, spune-i copilului tău că ești bucuros că a întrebat, că nu știi cum să răspunzi momentan și că vei căuta niște informații, după care vei reveni cu răspunsul. Și apoi asigură-te că vei reveni cu acel răspuns. Sau poți sugera căutarea de informații împreună.

 • Este important ca ambii părinți să se implice în acest gen de discuții

Dacă ambii părinți tratează acest subiect cu normalitate, fără rușine, atunci și copilul va înțelege că nu e nimic rău în a vorbi despre sex și sexualitate. Acest lucru îi poate ajuta pe toți copiii să se simtă mai confortabil vorbind despre trupurile lor, să-și asume responsabilitatea pentru sentimentele sexuale și să comunice în relațiile intime pe viitor.

 • Începe conversația

Dacă cel mic nu pune întrebări de unul singur, nu aștepta să o facă, începe chiar tu conversația! Este o idee bună să te gândești în prealabil la ce ai putea să spui, apoi să alegi un moment potrivit pentru a deschide subiectul. De exemplu, dacă cineva vorbește despre sarcină la televizor, poți spune: „Vorbeau despre sarcină mai devreme la TV. Mă întrebam dacă știi ce înseamnă asta?”

 • Pregătește-te

S-ar putea să te simți jenat să vorbești despre sexualitate sau s-ar putea să te simți inconfortabil să folosești cuvinte precum „penis” sau „vagin” pentru a vorbi despre corp. Dacă asta se întâmplă, este o idee bună să te gândești dinainte cu ce parte a corpului te-ai simți mai confortabil să începi conversația, și să pornești de acolo.

Discuțiile despre sex, sexualitate și trup, pe categorii de vârstă

 • 0-2 ani

Folosirea cuvintelor corecte pentru părțile corpului ajută copilul să învețe despre corpul său, deci folosiți aceste cuvinte de la început – vulva, vagin, sâni, sfârcuri, penis, scrot, testicule. Puteți apela la diferite momente ale zilei, pentru a face acest lucru – de exemplu, în timpul băii sau atunci când ajutați copilul să se îmbrace, sunt momente excelente pentru a introduce numele părților corpului.

 • 2-3 ani

Majoritatea copiilor cu vârsta de 2-3 ani sunt foarte curioși în ceea ce privește corpurile lor și cele ale altor copii. Ei vor observa, de asemenea, că trupurile băieților și ale fetelor sunt diferite. Copilul poate întreba de ce sau poate spune „Ce-i asta?”. Puteți să învățați copilul că fiecare parte a corpului are un nume și o funcție specifică. De exemplu, băieții au un penis, iar fetele au o vulvă.

De asemenea, puteți folosi imaginile din diferite cărți de profil, pentru a ajuta copilul să învețe numele părților corpului și să înțeleagă diferențele dintre băieți și fete.

 • 4-5 ani

Copiii în vârstă de 4-5 ani întreabă adesea de unde vin copiii. Ei sunt capabili să înțeleagă că un copil crește în uterul unei mame, iar pentru a face un copil, ai nevoie de un spermatozoid (ca o sămânță mică) de la un bărbat și un ovul (ca un ou mic) de la o femeie.

Dacă copilul întreabă „De unde vin?”, ai putea răspunde cu întrebare: „Tu ce crezi?” Acest lucru te ajută să înțelegi ce întreabă copilul cu adevărat și cât de mult înțelege. Ai putea da o explicație simplă cum ar fi „Copiii cresc într-un loc în interiorul mamei lor, numit uter”.

Dacă ești însărcinată, copilul ar putea fi curios pe unde iese copilul. Oferă un răspuns simplu, dar precis: „Fratele tău mic crește în uter. După ce se va dezvolta suficient, va ieși prin canalul de naștere, care se numește vagin.”

 • 6-8 ani

Până la 6 ani, mulți copii sunt interesați de modul în care sunt făcuți copii și ar putea pune întrebări.

Dacă copilul întreabă „Cum a intrat copilul în uter”?, întreabă-l ce părere are el. Acest lucru te va ajuta să înțelegi ce cunoștințe are copilul. Poți explica pur și simplu, oferind cât mai multe informații cu care te simți confortabil. De exemplu, ai putea spune: „Pentru a face un copil, un spermatozoid de la un bărbat și un ovul de la o femeie se unesc”. Ați putea explica, de asemenea, că acest lucru se întâmplă atunci când un bărbat și o femeie au relații sexuale, adică atunci când bărbatul pune penisul în interiorul vaginului femeii.

Deci, dacă copilul nu pune întrebări, nu te simți „ușurat” că ai scăpat de aceste conversații „jenante”. Deschide chiar tu subiectul și oferă informații utile, astfel încât copilul să nu considere conversațiile despre sex, sexualitate și trup tabu.

Același lucru se întâmplă și cu perioada pubertății. Este recomandat să discuți cu copilul înainte să ajungă la această vârstă și să îi explici ce schimbări fizice și emoționale sunt asociate pubertății.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut