Este copilul meu supradotat? 10 Trăsături specifice care indică acest lucru

Toți părinții vor să creadă că copiii lor sunt deosebiți și unici, și chiar așa este! Dar unii copii sunt destinați să fie viitoarele genii ale lumii. Cum poți spune dacă micuțul tău este mai mult decât inteligent și poate fi încadrat în aceeași ligă cu personalități precum Einstein, Mozart sau Marie Curie?

Ei bine, evaluarea este una destul de complexă și cuprinde mai multe criterii pe lângă teste specializate în acest sens. Asociația Națională pentru Copiii înzestrați (NAGC) din SUA definește copiii înzetrați în felul următor:

Persoanele supradotate sunt acelea care demonstrează niveluri înalte de aptitudini (definite ca o abilitate excepțională de a raționa și de a învăța) sau de competență (performanță sau realizare documentată în top 10% sau mai rară) într-unul sau mai multe domenii. Domeniile includ orice zonă structurată de activitate cu propriul său sistem de simboluri (de exemplu, matematică, muzică, limbă) și / sau un set de abilități senzo-motor (de exemplu, pictura, dans, sport).”

10 trăsături ale copiilor supradotați

  1. Dezvoltarea precoce, înainte de reperele obișnuite

Unul dintre primele semne care indică faptul că ai un copil supradotat, apare foarte devreme în viață. Atingerea etapelor de dezvoltare cu mult înainte de termenul normal, poate fi un semn în acest sens. Spre exemplu, numeroși copii supradotați dezvoltă un vocabular extins și se antrenează în exprimări complexe, de la o vârstă fragedă.

  1. Procesarea rapidă a informațiilor

Copiii supradotați au o abilitate uimitoare de prelucrare a informațiilor. Aceștia sunt adesea maeștri în domenii precum lectura sau matematica, lucru care poate face destul de dificilă provocarea copiilor din această categorie, într-un cadru școlar obișnuit.

  1. Curiozitatea despre lumea înconjurătoare

Copiii inteligenți sunt interesați de lumea din jurul lor, însă adevăratele genii au o curiozitate insațiabilă pentru a afla foarte multe despre felul în care lucrurile funcționează. De la întrebări precise despre obiceiurile alimentare individuale ale mamiferelor, până la insistențe privind modul în care funcționează toasterul, copiii super inteligenți vor testa răbdarea părinților cu un flux nesfârșit de întrebări.

  1. O cunoaștere detaliată sau un interes masiv pentru subiectele favorite

Copiii înzestrați vor avea deseori cunoștințe aprofundate într-o anumită specializare sau domeniu de interes. Acest lucru poate însemna că vă pot spune numele științific al fiecărui dinozaur sau pot explica funcționarea internă a unui motor de mașină. Indiferent care este subiectul preferat al unui copil supradotat, de obicei, cunoștințele sale sunt atotcuprinzătoare.

Altfel spus, acești copii minune sunt capabili, în jurul vârstei de 11 ani, să prezinte cunoștințe profesionale sau o profundă înțelegere a fundamentelor într-un domeniu, procese, de obicei, întreprinse doar de adulți.

  1. Preferă compania adulților sau a colegilor mai mari

Copiii supradotați pot considera că este dificil să se raporteze la colegii lor care pot avea interese și abilități diferite. Copiii foarte inteligenți se pot simți adesea plictisiți în clasă, deoarece activitățile desfășurate sunt prea ușoare pentru ei. Într-un astfel de context, aceștia vor căuta o conversație stimulatoare cu colegii mai mari și adulții. Îți poți ajuta copilul să se împrietenească cu oameni de toate vârstele, învățându-i abilități sociale și empatia.

  1. Concentrare și determinare

Copiii înzestrați sunt perserverenți în desfășurarea sarcinilor, aceștia continuând să exerseze până reușesc. De asemenea, aceștia dau dovadă de un simț uimitor de focalizare, având tendința să lucreze fără distrageri, până duc la bun sfârșit o anumită sarcină.

  1. Simțul dreptății

Copiii înzestrați au adesea un simț al dreptății, care se poate traduce în așteptări mari de la ei înșiși și de la ceilalți. În timp ce busola lor morală puternică îi poate transforma în niște lideri pe cinste, orientându-i spre alegeri de obicei oportune, această caracteristică poate îngreuna construirea unor relații de lungă durată cu ceilalți. De asemenea, acești copii devin adesea interesați de justiție și echitate încă de la o vârstă fragedă, preocupările continuând pe tot parcursul vieții.

  1. Imaginație puternică

Un punct comun al copiilor supradotați este  nu numai că aceștia au capabilitatea de a înțelege munca avansată a altor persoane, ci prezintă și abilitatea de a prezenta propriile idei și gânduri, de a rezolva probleme și puzzle-uri într-un mod unic și original. Astfel, aceștia sunt mereu în căutarea unor moduri inovative de a înțelege și aborda lumea.

  1. Spirit fin de observație

Copiii care se încadrează în această categorie pot avea abilitatea de a face alegeri pe baza mai multor tipuri de detalii, decât ceilalți copii din aceeași categorie de vârstă. Indiferent dacă citesc o carte sau se uită la un film, copiii supradotați observă adesea niște informații care nu sunt esențiale, pe care alții le-ar putea ignora. Atenția lor la detalii determină adesea interpretări lungi ale unor situații sau conflicte – o sursă frecventă de frustrare pentru părinți și profesori în diferite momente.

  1. Copiii supradotați nu sunt perfecți

Merită să ne amintim că până și copiii talentați vor face greșeli, vor rezolva greșit diferite lucruri, nu se vor comporta în mod corect sau vor întâmpina obstacole din când în când. La urma urmei, rămân copii.

Un alt lucru pe care este important să îl avem în vedere, este că un copil supradotat nu înseamnă un copil bun la toate. Spre exemplu, copilul tău poate fi geniu la matematică, dar praf la muzică. Sau poate excela într-o varietate de sporturi și să întâmpine unele provocări privind lectura. Cheia este de a oferi oportunități echilibrate de învățare și dezvoltare.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut