Un modul pentru copii cu Irina Cangeopol la MNAC

Muzeul Național de Artă Contemporană continuă seria de evenimente educative, în care invită copiii să-și petreacă vacanța de vară descoperind atât colecția muzeului cât și moduri de expresie creative, adaptate vârstei lor. Vacanța la MNAC este un proiect inițiat și coordonat de Mălina Ionescu.

UN MODUL DE ARTĂ CU IRINA CANGEOPOL

🖍 Joi, 9 august, 12:00-14:00: Ilustrație – personaje fantastice, pentru copii cu vârste cuprinse între 6-12 ani, în limita a 20 de locuri disponibile.
🖍 Vineri, 10 august, 12:00-14:00: Origami și fotocolaj – mail-art, pentru copii cu vârste cuprinse între 6-12 ani, în limita a 20 de locuri disponibile.
🖍 Sâmbătă, 11 august, 12:00-14:00: Instalație sculpturală abstractă, pentru copii cu vârste cuprinse între 6-12 ani, în limita a 20 de locuri disponibile.
Acces: 32 lei per atelier. Costul biletului include și vizitarea muzeului de către însoțitori.
Înscrieri via e-mail, la ionescu.malina@gmail.com. Acestea se pot face atât pentru întreaga serie de trei ateliere, cât și separat.

#1: Ilustrație – personaje fantastice

Vă plac poveștile? Dar cărțile cu povești colorat ilustrate? Ar putea fi distractiv să îți propui să creezi cel mai nostim și neobișnuit personaj de poveste, evident nemaivăzut până acum. Pentru mine asta ar fi o incitantă provocare. Voi ce spuneți?

Ne vom inspira din expoziția „Contrapunct” deschisă la atejul 3 al MNAC, o retrospectivă a soților artiști Georgeta Năpăruș și Octav Grigorescu. Vom răsfoi cărți frumos ilustrate și apoi vom fi noi înșine ilustratori închipuind personaje fantastice într-o compoziție liberă, folosind creioane, tuș, acuarele și baiț de nuc pe suport de hârtie.

#2: Origami și Fotocolaj

Ați aflat până acum despre mail-art? Dacă nu, haideți să vedem împreună colecția de plicuri și scrisori deschise din perioada comunistă a artistului contemporan Iosif Király, care se desfășoară într-o amplă instalație pe un întreg perete al cabinetului de la etajul 2 al muzeului. De altfel, întreaga expoziție de la etajul 2 poartă titlul sugestiv „Uși Închise. Plicuri Deschise”, făcând aluzie la rezistența prin artă din perioada comunistă.

Vom încerca și noi acest tip de comunicare prin artă într-un joc pe perechi, în care fiecare din cei doi va compune o scrisoare vizuală din fragmente ale unor fotografii din reviste pe care le va recompune pentru a transmite un mesaj partenerului.

Apoi ne vom confecționa plicuri în cea mai simplă tehnică origami, vom introduce în ele colajele noastre, le vom timbra, data, semna ca pentru poștă și le vom livra personal coechipierului nostru.

#3: Instalație sculpturală abstractă

În sala din dreapta a expoziției artistului Iosif Király „Uși Închise. Plicuri Deschise” se află expuse o serie de desene și obiecte realizate de acesta în timpul anilor de școală. Forme modulare din lemn, carton decupat și pictat, în care elemente repetitive se succed prin fața ochilor noștri în ritmuri iluzioniste.

Haideți să ne jucăm și noi cu astfel de provocări creative, pornind de la materiale simple, nepretențioase și reciclabile, cum ar fi cutiile de carton de diferite forme și mărimi. Posibilitățile de asamblare sunt nenumărate, iar sursele de inspirație pe măsură. Vom putea adăuga culoare sculpturilor noastre, la liberă alegere.

Irina Cangeopol este artist vizual, profesor la gimnaziu și specialist în educație culturală prin arte vizuale. Vara trecută a coordonat cele 12 ateliere cu copii din medii diverse în cadrul proiectului „Mișcare și Culoare” de educație prin arta contemporană implementat de Asociația Secția de Coregrafie în parteneriat cu MNAC, proiect ce a fost distins cu Premiul I în cadrul Galei Societății Civile. Ediția a XVI din 2018, la secțiunea Artă și Cultură.

 


0 Comentarii

Adauga un comentariu


KidsOut