Fenomenul de bullying în rândul copiilor

Fenomenul de bullying se referă în general la hărțuirea copiilor. Contextele în care acesta poate apărea pot fi extrem de diverse. Totodată, victimele hărțuirii pot fi atât copiii, cât și adulții, iar mediile în care bullyingul se poate desfășura variază de la școală și serviciu, până la mediul online, caz în care avem de-a face cu cyber bullyingul.

În cazul hărțuirii la școală, în rolul hărțuitorul pot fi fie alți copiii, mai mari sau de-o seamă cu copilul hărțuit, fie profesorii.

Înainte de a descoperi cum putem preveni fenomenul de bullying în rândul copiilor, haideți să vedem cum putem identifica existența hărțuirii și ce repercursiuni au astfel de experiențe asupra copiilor.

Ce înseamnă de fapt conceptul de bullying

Putem afirma că bullyingul își are rădăcinile în conceptul de teasing (tachinare). Numeroși copii se confruntă cu tachinarea venită din partea unui frate, prieten sau coleg. Însă aceasta nu este deloc dăunătoare, atât timp cât este realizată într-un mod jucăuș, iar copiii implicați nu se simt stânjeniți sau ofensați.

Ei bine, hărțuirea este o tachinare dusă la extreme, am putea spune, de cele mai multe ori până la stadiul de umilire. Mai precis, aceasta este o formă de abuz fizic, verbal sau psihic a unei persoane, în mod voluntar și repetat. Ca modalități de bullying, distingem: lovirea, împinsul, insultele, amenințările, apelative batjocoritoare, cerut de bani sau diverse bunuri materiale.

Odată ce ați descoperit că cel mic se confruntă cu astfel de situații neplăcute, este bine să le luați în serios și chiar să faceți ceva în acest sens, întrucât, în cazul hărțuirii severe pe o perioadă îndelungată, efectele pot fi extrem de drastice, uneori ajungându-se la diverse tragedii, precum sinuciderea.

Semne ale hărțuirii

Atunci când un copil este victima bullyingului, acesta poate avea un comportament diferit sau anxios. Astfel, nu este exclus să observi că cel mic nu mănâncă, nu doarme bine sau nu mai desfășoară activități care de obicei îi provocau plăcere.

De asemenea, atunci când un copil are o dispoziție schimbătoare, se supără destul de repede sau evită unele obiceiuri (de exemplu să mai ia autobuzul până la școală) poate fi din cauza unui alt copil care-l hărțuiește.

Dacă simțiți că copilul ar putea fi victima hărțuirii la școală, dar pare că nu vrea să se destăinuie, încercați să abordați subiectul într-un mod subtil. De exemplu, dacă vedeți la TV o astfel de scenă, sau o știre pe această temă, nu ezitați să îl întrebați pe cel mic, ce părere are sau ce ar face dacă ar fi în pielea personajului-victimă.

De asemenea, subliniați-i copilului că atunci când experimentează o astfel de situație sau atunci când este pur și simplu martor, este important să vorbească cu un adult despre asta.

Cauzele bullyingului

Unora dintre copii le place să-și intimideze colegii din diferite motive. Uneori aceștia se iau de alți copii pentru că pur și simplu le place să aibă o victimă. De obicei, ținta este un copil care pare mai slab fizic sau emoțional sau care se comportă diferit. Am putea spune că sunt predispuși hărțuirii colegilor acei copii izolați, care nu se integrează bine într-un grup sau care au sosit recent într-un grup.

Astfel, pe lângă o plăcere nefondată, hărțuitorii pot adopta acest comportament și pentru a câștiga popularitate, a se simți mai importanți sau a simți că dețin controlul.

Deși agresorul este de obicei mai mare și mai puternic decât victima sa, acest lucru nu este obligatoriu. Totodată, unii copii pot hărțui pentru că pur și simplu acesta a fost singurul model primit de la apropiați, în timp ce alții adoptă acest comportament agresiv pentru că pur și simplu s-au uitat la niște programe TV neadecvate vârstei, în cadrul cărora a fost promovată meschinăria sau anumite personaje au fost ridiculizate.

Ce e de făcut atunci când copilul este victima fenomenului de bullying

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când aflați că cel mic este victima hărțuirii (la școală, în general), trebuie să rămâneți calmi și să le demonstrați că îi sprijiniți și că le sunteți aproape.

Nu de puține ori, copiii evită să destăinuie astfel de lucruri adulților, mai ales părinților, întrucât au impresia că nu vor fi crezuți, că tot ei vor fi cei învinovățiți sau pur și simplu că vor reacționa urât. Astfel, este important ca, încă de la o vârstă fragedă, să îi demonstrezi copilului că poate avea încredere în tine și că îi vei fi alături chiar și în situații mai puțin plăcute.

După ce ai aflat detaliile problemei, nu ezita să contactezi o persoană responsabilă de la școală. Învățătoarea, diriginta sau psihologul școlii, după caz, ar trebui înștiințat cu privire la această problemă.

Desigur că metoda de rezolvare a unei astfel de probleme nu este una general-valabilă. Aceasta depinde de vârsta copilului, gravitatea situației, tipul specific de comportament al agresorului și metoda de bullying aplicată.

În cazul în care metoda de bullying nu este una severă (loviri, amenințări, cerut de bani), înștiințarea unui reprezentant al școlii ar trebui să fie suficientă. Totuși, dacă observați că hărțuirea nu încetează, ba mai mult, se agravează, atunci nu ar fi rău să contactați și părinții agresorului.

Sfaturi pentru părinți cu privire la bullying

În calitate de părinți, nu ar trebui să evităm astfel de probleme și, mai mult decât atât, ar trebui să ne punem copiii în temă cu privire la acestea, învățându-i cum să facă față unei astfel de situații.

Astfel, este important să ne învățăm copiii să nu răspundă la astfel de hărțuiri prin agresiuni fizice sau aplicând același „tratament”. Cel mai bun lucru pe care un copil îl poate face într-o astfel de situație este să ignore, să stea departe de acei copii-problemă, să petreacă timpul cu un alt grup și, desigur, să spună unui adult despre situația cu care se confruntă.

Totodată, pentru a nu se lăsa afectat de numeroasele metode de bullying, este important ca un copil să aibă o stimă de sine crescută. În acest mod, nu doar că nu va fi afectat, dar nici nu va răspunde negativ la astfel de provocări.

Cum să prevenim fenomenul de bullying

Totodată, fenomenul de bullying poate fi prevenit  prin diverse moduri:

  • metode non-formale de educare anti-bullying, cum ar fi jocurile de rol, prin care copiii să înțeleagă postura în care se expune fiecare parte a acțiunii de bullying și să conștientizeze consecințele grave pe care neglijarea le poate avea.
  • abordarea subiectului, la nivel de profunzime, la orele de dirigenție din școli ori în cadrul orei de Consiliere și Orientare.
  • organizarea de seminarii și dezbateri libere, întâlniri cu psihologi sau persoane care au fost parte a fenomenului bullying și care au reușit să depășească situația, ca exemplu de bună practică.

Apelând la aceste metode de prevenție, vom crește șansele ca școala să rămână acel mediu sigur și prietenos în care copiii asimilează cunoștințe, obțin deprinderi esențiale și dezvoltă relații definitorii pentru viitorul lor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut