Fete sau băieți, în fond ce contează?, de Geraldine Maincent, Halfbob

Stereotipurile de gen există de când lumea. E adevărat că, odată cu trecerea timpului, s-a încercat eliminarea sau măcar reducerea acestora, însă ele există și în prezent, răsfrângându-se asupra creșterii și educării copiilor.

Sau vouă nu vi s-a întâmplat niciodată să vă lăsați ghidați de acestea? Spre exemplu, haine roz pentru fetițe și albastre pentru băieți, păpuși pentru fetițe și mașini, roboți pentru băieți, cărți cu prințese pentru fetițe și cu supereroi pentru băieți și tot așa.

Totodată, copiii se confruntă cu astfel de diferențe de gen și în afara casei, inevitabil. „Sexul tare” și „sexul slab” sau bărbații sunt mai buni șoferi decât femeile, ori băieții sunt mai buni la sport decât fetele…

Deși ce se întâmplă în afara propriei familii este destul de greu de controlat, vă recomandăm ca, măcar în cadrul acesteia, să nu vă lăsați ghidați de stereotipurile de gen.

O lectură interesantă pentru copii, menită să îi familiarizeze pe aceștia cu contextual social, din punctul de vedere menționat, este Fete sau băieți, în fond ce contează? și toate întrebările pe care ţi le pui pentru a suci gâtul ideilor de-a gata!, de Geraldine Maincent, Halfbob.

Citind această carte, copiii vor descoperi răspunsuri elocvente la numeroase curiozități:

  • De ce există și fete, și băieţi?
  • Băieţii sunt mai buni la sport decât fetele?
  • „Sexul tare” și „sexul slab”: de unde vin aceste expresii?
  • Ce este feminismul? Dar machismul?
  • Când au început fetele să poarte pantaloni?
  • De ce masculinul este superior femininului?

Descoperirea sinelui și a celuilalt, asemănări și diferenţe, drepturi și libertăţi ale femeilor, prejudecăţi sexiste, toate sunt condensate, pe înțelesul copiilor, într-o lucrare indispensabilă dacă dorim să îi respectăm pe ceilalţi și să evităm un război între sexe!

Fete sau băieți, în fond ce contează? a fost publicată în acest an, la editura Niculescu, făcând parte din colecția Întrebări mari și mici, cartea fiind disponibilă online sau în librării, la un preț accesibil.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut