Gelozia în rândul copiilor

Gelozia este un sentiment care apare destul de des în rândul copiilor. Mai mult, acesta este asociat cu un soi de competiție și poate apărea în diverse contexte.

Spre exemplu, un copil poate fi gelos pe fratele sau sora sa pentru că el crede că părinții acordă mai multă atenție acestuia/acesteia. Gelozia poate apărea și într-o relație de prietenie sau atunci când mama/tata are un nou partener.

Aspecte negative ale geloziei

Sentimentul de gelozie poate veni la pachet cu numeroase sentimente negative:

  • Sentimente de furie sau chiar de ură.
  • Sentimente de respingere, atunci când copilul simte că nu este dorit sau nu este suficient de bun.
  • Sentimente de egoism, pentru că aceștia pot ajunge să se gândească doar la starea lor.

Astfel de sentimente negative, pe care un copil le poate simți, nu îl afectează doar pe el, însă pot fi dăunătoare și persoanei pe care copilul este gelos.

Aspecte pozitive ale geloziei

Orice persoană ajunge la un moment dat, într-un context sau altul, să simtă gelozie. Trucul este să recunoaștem că ne confruntăm cu acest sentiment și noi să fim cei care alegem modul în care vrem să răspundem acestuia.

Gelozia vine la pachet cu anumite reacții din partea persoanei care posedă acest sentiment: unele pozitive, altele negative. E drept că prima noastră tentație este să optăm pentru reacțiile negative, însă cu siguranță am avea mai multe de câștigat dacă am opta pentru cea de-a doua variantă.

Vă vom oferi câteva exemple concrete:

  • Cauza geloziei: apariția unui alt copil în familie

Cum se simte copilul cel: supărat, respins, mai puțin important;

Posibile reacții negative: tantrumuri, comportament negativ prin care caută atenția voastră.

Posibile reacții pozitive: copilul poate căuta atenția pozitivă prin a vă ajuta, a se juca cu bebelușul și a învăța cât de „cool” este să fii fratele/sora cea mare.

  • Cauza geloziei: un nou partener pentru mama sau tata

Cum se simte copilul: supărat pentru că o nouă persoană ocupă locul mamei și, mai mult decât atât, îi fură atenția tatălui sau invers.

Posibile reacții negative: tantrumuri, obrăznicie, alte comportmente negative prin care solictiă atenție.

Posibile reacții pozitive: încercarea de a-l cunoaște pe noul adult care va face parte din viața sa, simte bucurie pentru mama/tata.

Sigur că aceste reacții pozitive ale geloziei sunt destul de rare. Cel mai probabil, un copil gelos va opta pentru un comportament negativ, însă, cu ajutorul vostru, acesta poate învăța să facă față sentimentului de gelozie, într-un mod pozitiv.

Cum tratăm gelozia copiilor

Copiii nu ar trebui să fie pedepsiți pentru că simt gelozie; gelozia este un sentiment natural pe care îl simt toți oamenii. Mai degrabă, ei ar trebui să fie ajutați și învățați cum să facă față acestui sentiment și cum să trateze eficient situațiile care determină gelozia.

Există, de asemenea, lucruri pe care părinții le pot face pentru a atenua gelozia între frați sau între un copil și un nou membru al familiei, incluzând tratarea fiecărui copil ca un individ, mai degrabă decât luați la  pachet, evitarea comparațiilor între copii și petrecerea unui timp special singur cu copilul gelos fără alți frați sau membri ai familiei.

Să-nvățăm din gelozie!

Copiii vor continua să experimenteze gelozia pe parcursul întregii vieți, dacă nu învață să își gestioneze eficient sentimentele și dacă suferă de sentimente de inadecvare sau de o stimă de sine scăzută – sentimente care se dezvoltă adesea în copilărie și care persistă și la vârsta adultă. Gelozia în copilărie poate fi privită ca o oportunitate pozitivă de a învăța copiii cum să gestioneze acest sentiment, dar și altele negative, asociate geloziei.

Dacă aceste lecții din copilărie – despre gelozie și alte sentimente – sunt „predate” și învățate în mod corespunzător, ele pot ajuta copilul să ducă o viață mai fericită și mai stabilă ca adult, într-o lume în care concurența este în plină expansiune.

 

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut