Grădina Cișmigiu

Amplasată în centrul orașului și cu o suprafață de aproximativ 16 ha, Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică a Bucureștiului.

De la o cișmea la o grădină

Istoria grădinii Gișmigiu este strâns legată de construirea unei cișmele, în 1779, exact pe locul unde se află azi grădina. Balta aflată în această zonă se transformase într-un adevărat focar de infecție. Acest lucru a dus la hotărârea de a seca această baltă din centrul orașului, în favoarea amenajării unei grădini, în anul 1830.

Amenajarea propriu-zisă a grădinii a fost demarată abia în 1847, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu și s-a întins până în 1854 când a avut loc inaugurarea acesteia. În această perioadă au avut loc mai multe activități de amenajare: săparea unui heleșteu și a unui canal de legătură cu Dâmbovița, împrejmuirea terenului și montarea a o sută de „canapele” fără spătar, din lemn de stejar.

De-a lungul timpului, grădina a mai suferit diverse modificări. Aceasta a fost mărită cu aproximativ 15 000 mp, prin cumpărarea unui teren privat de către primărie. Mai mult, în interiorul acesteia au fost aduse lebede și pelicani.

În 1943, în partea dinspre Schitu Măgureanu, a fost amenajată Rotonda scriitorilor unde sunt expuse busturile a numeroși scriitori români: Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Bălcescu și Vasile Alecsandri.

Alte monumente ale grădinii sunt următoarele: bustul Maica Smara, Gheorghe Panu, Izvorul Sissi Stefanidi sau monumentul de marmură pentru cinstirea soldaților francezi din primul război mondial.

Un loc mai special din această grădină este „La Cetate” unde se află ruinele unei mănăstiri construite de logofătul Văcărescu în 1756. Din incinta acesteia pornea un tunel secret care lega Palatul Crețulescu de malul Dâmboviței.

O grădină, un decor, o poveste

În prezent, Grădina Cișmigiu este clasată pe lista monumentelor istorice din Capitală. Cu mai multe intrări, două prin bulevardul Regina Elisabeta, cinci prin bulevardul Schitu Măgureanu, una prin strada Știrbei Vodă, grădina Cișmigiului te invită să pășești într-un mediu deosebit. Decorată în stilul parcurilor engleze, aceasta te îmbie să descoperi frumusețea fiecărui colțișor.

Aici poți ieși la joacă cu piciul, te poți bucura de oaza de liniște din centrul orașului sau poți savura o plimbare romantică sub clar de lună.

Grădina nu își pierde din vizitatori nici iarna, întrucât anual toți pasionații sau amatorii de patinaj se pot bucura de acest sport pe patinoarul special amenjat pe lac, în sezonul rece.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut