Importanța prieteniei. Susține relațiile de prietenie ale copilului de vârstă școlară.

Odată cu mersul la școală, prietenii și relațiile de prietenie capătă o mai mare importanță. Prin deschiderea voastră de a cunoaște copiii alături de care propriul copil petrece cel mai mult timp, veți avea ocazia să-i oferiți celui mici cele mai bune sfaturi și chiar să sprijiniți acele prietenii.

De ce sunt importante prieteniile la copiii de vârstă școlară

Odată cu trecerea la școală, universul unui copil se extinde. Relațiile cu alte persoane, cum ar fi colegii de clasă, devin din ce în ce mai importante.

De asemenea, capacitatea copilului de a lega noi prietenii îl ajută pe acesta să aibă o stimă de sine crescută, să se simtă integrat și apreciat de copiii de aceeași vârstă.

Totodată, dezvoltarea unei relații de prietenie permite copiilor de vârstă școlară să-și dezvolte abilități importante: abilități de socializare și comunicare, capacitatea de a fi independent, învățarea modului de a rezolva problemele și conflictele.

Părinții și prietenii. De ce este important ca un copil de vârstă școlară să le aibă pe ambele!

Deși pentru proaspeții școlari este o plăcere să se joace cu colegii lor, aeștia încă au nevoie de proprii părinți. De fapt, în primii ani de școală, mediul familial și relațiile de familie continuă să fie aspectele cu cea mai mare influență asupra copiilor. Astfel, relațiile de familie armonioase sunt exact ceea ce un copil are nevoie pentru a învăța și a se dezvolta sănătos.

Totodată, familia este constantă! Voi sunteți cei care oferiți copilului protecția și siguranța necesare pentru a trece cu brio peste suișurile și coborâșurile unei relații de prietenie. De exemplu, dacă cel mic va cunoaște experiența ruperii unei prietenii, îi va prinde bine să observe că părinții îi sunt alături. Ascultați-l și ajutați-l să-și descopere și să-și exprime sentimentele.

De ce să cunoști prietenii copilului, este o idee bună

Să ajungi să cunoști prietenii copilului este important ca să afli câteva aspecte importante:

  • Vei cunoaște alți oameni importanți (în afară de voi, părinții) din viața copilului;
  • Vei descoperi personlitatea prietenilor copilului, precum și ce subiecte abordează aceștia când se întâlnesc;
  • Vei avea posibilitatea să vezi ce fel de influență au aceștia asupra copilului;
  • Ce metode de petrecere a timpului liber preferă atunci când sunt împreună;
  • Vei ști pe cine să inviți la următoarea petrecere dată în cinstea copilului;

Cum să sprijini prieteniile copilului cu alți copii

Dacă cel mic este sociabil și nu îi este deloc dificil să își facă noi prieteni, puteți aranja întâlniri de joacă sau chiar să doarmă peste noapte împreună, evident cu acordul părinților celorlalți copii.

Dacă celui mic îi este mai dificil să își facă noi prieteni, puteți aranja chiar voi întâlnirile de joacă, discutând cu părinții copiilor care au aceleași pasiuni ca puștiul tău.

În cazul în care întâlnirea are loc la tine acasă, este bine să fii prin preajmă în caz că cei mici au nevoie de ceva, dar asigură-te că le lași spațiul necesar pentru a se juca nestingheriți, fără intervențiile tale mult prea dese. Un lucru bun ar fi și să le spui de la început în care încăperi jocul e permis și în care nu.

Totodată, dacă ajungeți la concluzia ce celui mic îi este extrem de dificil să își facă prieteni, îl puteți înscrie la diverse activități extrașcolare. În acest mod, șansele să cunoască alți copii cu pasiuni similare, sunt mult mai mari.

Este important să vă implicați și să stimulați legarea de noi prietenii pentru copiii voștri. Spre exemplu, în drum spre casă de la un curs, nu ezitați să întrebați copilul de ce coleg îi place și pe care ar vrea să-l invite acasă. Data viitoare, stabiliți o întâlnire, discutând cu părinții acelui copil.

Dacă observați că celui mic nu îi place să meargă la școală, nu mănâncă masa de prânz sau este anxios din punct de vedere social, cauza ar putea fi că întâmpină dificultăți în a avea prieteni. Așadar, nu ezitați să vă implicați, să sprijiniți copilul în acest demers și, dacă este cazul, să vorbiți cu învățătoarea pentru a vă oferi câteva sugestii. Pentru că, nu-i așa, prieteniile sunt necesare, indiferent de vârstă!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut