Infidelitatea în relație. Cum îi facem față?

Infidelitatea doare. Dacă te-ai confruntat vreodată cu infidelitatea partenerului, atunci cu siguranță știi cât de greu este să faci față acesteia. Nu doar că te confrunți cu durerea unei trădări sexuale, pe care încerci să o procesezi și, eventual, să o depășești… este vorba despre pierderea încrederii în partener și în relația voastră.

Astfel, fără ca măcar să-ți fi dorit asta, constați că relația ta de căsnicie se confruntă acum cu o situație de criză. Modul în care „tratați” această criză poate să distrugă relația sau, dimpotrivă, să o facă mai puternică ca niciodată.

Nu există o decizie corectă, general valabilă, care trebuie luată în situația infidelității partenerului… însă, înainte de a te avânta să faci vreun pas, este recomandat să cântărești bine lucrurile, să nu te pripești.

Iată câteva lucruri pe care să le ai în vedere, pentru a-ți da seama ce îți dorești cu adevărat, după experiența unei infidelități:

  • Ia-ți propriile sentimente ca atare!

Nu te gândi că există sentimente corecte și sentimente greșite. Acceptă-ți sentimentele negative precum furia, incertitudinea, șocul, agitația, frica, durerea, depresia sau confuzia. Toate sunt firești atunci când descoperi infidelitatea partenerului. Este posibil să fii într-un roller coaster al emoțiilor de la câteva luni, până la un an sau doi după această experiență.

  • Ai grijă de tine însăți/însuți!

Ai grijă de tine! Confruntându-te cu o astfel de situație, este posibil să te-ncerce tot felul de stări urâte: greață, diaree, probleme cu somnul (dormit în exces sau prea puțin), dificultate de concentrare, lipsa apetitului sau, dimpotrivă, pofta prea mare de mâncare. Este recomandat să nu cazi ispita acestora și să iei toate măsurile necesare, privind starea de sănătate.

  • Documentează-te despre compulsivitatea sexuală!

Acest proces educațional te va ajuta să te pui mai bine în pielea partenerului și să iei decizii sănătoase pe viitor.

  • Acceptă ajutorul celor din jur!

Această experiență necesită un nivel de susținere emoțională care depășește experiența de viață a majorității oamenilor, iar singura modalitate sănătoasă de a face față acestei situații este de a căuta sprijin de la persoane care înțeleg prin ce treceți – terapeuți, grupuri de sprijin, familie și prieteni care au trecut printr-o situație asemănătoare.

Indiferent că decizi sau nu să rămâi în relație, ai nevoie și meriți îngrijire, dragoste și sprijin. Acestea le vei găsi doar dacă decizi să vorbești deschis despre experiența trăită, acceptând empatia și compasiunea persoanelor din jur.

  • Nu alege răzbunarea!

Este ok să vorbești despre experiența trăită cu persoane apropiate ție… însă nu încerca să ștergi sau să compensezi durerea prin fapte răzbunătoare, pentru că nu vei reuși. Și, mai ales, nu implica copilul în acest proces de răzbunare. Reține, cuvintele tale, odată rostite, nu mai pot fi retrase!

  • Copilul trebuie să știe că vei fi bine!

E destul de greu să ascunzi stresul sau experiența unor traume grave. Astfel, sinceritatea este cea mai bună soluție, chiar și în comunicarea cu copiii. Sigur că abordarea diferă de la o vârstă la alta, iar intrarea în detalii nu este recomandată. De asemenea, ar fi bine să nu apelezi la promisiuni pe care știi că nu le poți păstra.

  • Încearcă să nu găsești vinovați sau cauze ale infidelității!

Încercând să faci asta, doar risipești energie! Acest proces include și învinuirea persoanei terțe. Sigur că lucrurile nu vor sta altfel, doar pentru că ți-ai bătut capul să dai vina pe cineva.

  • Ai încredere în sentimentele și observațiile tale!

Dacă nu te simți în siguranță în compania partenerului, ai încredere în intuiția ta! Mai mult, dacă partenerul nu acceptă ajutor specializat pentru a depăși această problemă – participarea la terapie sau înscrierea în grupuri de asistență – atunci nu avea încredere că lucrurile se vor îmbunătăți.

  • Testați-vă!

Atât tu, cât și partenerul ar trebui să vă faceți teste pentru SIDA/HIV sau alte boli cu transmitere sexuală, înainte de a mai întreține relații intime fără protecție. De asemenea, ar trebui să te gândești la cum vrei să fie lucrurile dacă decizi să continui relația de căsnicie. În acest sens, poate dorești să contactezi un avocat în vederea încheierii unui contract prenupțial.

  • Optați pentru terapie de cuplu dacă vreți să treceți peste experiența infidelității!

Dacă amândoi doriți să vă salvați căsnicia și nu mai doriți alte secrete în cuplu, atunci este recomandat să apelați la ajutorul unui terapeut. Astfel, veți descoperi lucruri importante unul despre celălalt, uneori copleșitoare, însă cu ajutorul terapeutului veți învăța să le gestionați, reducând riscul de a vă mai răni reciproc.

Infidelitatea reprezintă una dintre cele mai grele provocări cu care se poate confrunta o căsnicie. Totuși, această experiență nu înseamnă întotdeauna sfârșitul relației. Este esențial ca atât tu, cât și partenerul să analizați în profunzime schimbările pe care sunteți dispuși să le faceți pentru a depăși acest impas.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut