Intervenirea atunci când regulile nu sunt respectate

Cei mici sunt în plină dezvoltare, iar urmarea regulilor face parte din învățăturile zilnice pe care părinții doresc să le insufle acestora. Este o adevărată luptă de perseverență pe care părinții o dau zi de zi pentru a-i face pe copii să înțeleagă și să respecte regulile. Cum îi puteți ajuta pe copii în acest demers, descoperim în cele ce urmează.

Copiii de 2 și de 3 ani au dificultăți în a respecta regulile. Cei de 1 an și 1 an și jumătate au încă și mai puțină înclinație în a asculta. Acest lucru rezidă din faptul că aceștia nu au încă propria noțiune despre bine și despre rău și mizează pe părinții lor pentru a-i ajuta să se conformeze regulilor. Copiii de această vârstă au dificultăți și în a-și aminti de reguli și de a le aplica în diverse situații. Au tendința de a se arăta foarte impulsivi și de a se avânta cu capul înainte peste tot, în loc să aloce timp să se gândească la reguli și să se comporte așa cum ar trebui.

Părinții își ajută copiii să ia la cunoștință de reguli menționându-le și precizându-le și, totodată, reamintindu-le să țină cont de sentimentele celorlalți.

Ce este de făcut?

Iată ceea ce puteți face pentru a vă ajuta copilul să înțeleagă și să respecte regulile.

  • Vegheați ca acesta să înțeleagă mesajul: lăsați-vă la nivelul lui, privind în ochii lui și explicați-i lucrurile într-un mod simplu și ușor de înțeles pentru el.
  • Insistați asupra unui mic număr de reguli importante pe care să îl faceți să le respecte, dar evitați să vă pierdeți în detalii sau să insistați asupra problemelor secundare.
  • Lăsați-l uneori să aleagă între diferite posibilități: acest lucru poate reduce conflictele și să îi dea încredere în sine.
  • Acționați în funcție de acțiunile sale. Dacă rupe intenționat o carte, spre exemplu, luați-i toate cărțile pentru un scurt moment. Ajutați-vă de mai multe metode de disciplină, dar pregătiți-vă să schimbați tactica dacă vedeți că una din ele nu funcționează.
  • Recompensați buna purtare a copilului. Spuneți-i, spre exemplu „Mă bucură foarte tare faptul că ți-ai strâns singur jucăriile!”.
  • Faceți front unit cu ceilalți adulți care se ocupă de el. Puneți-vă de acord ca niciunul dintre voi să nu cedeze atunci când unul a spus deja „nu”.
  • Amintiți-vă că disciplina constă în a învăța copilul, nu în a-l controla. Ceea ce doriți este ca acesta să devină progresiv capabil să își stăpânească emoțiile și să înțeleagă ce înseamnă o bună purtare.

Regulile clare, concrete și constante permit copilului să socializeze și să se dezvolte în deplină siguranță. Încet-încet va asimila regulile și va înțelege importanța aplicării lor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut