Joaca cu mingea de la 0 la 12 luni

Copiilor le place să se joace și să fie în centrul atenției. Încă de la naștere, puteți stimula copilul prin diverse jocuri, cum ar fi cele cu mingea. Iată cum puteți folosi mingea în dezvoltarea celui mic.

Joaca cu mingea dezvoltă numeroase abilități ale copiilor, de aceea este nevoie de timp pentru ca acesta să le stăpânească corespunzător. Mai întâi copilul învață să învârtă mingea, apoi să o arunce, iar la final, să o prindă.

De la 6 la 12 luni: etape de dezvoltare

Grupă de vârstă   Copil:
Pe la 6 luni ·        Manipulează o minge din țesut sau din pluș care îi este pusă între mâini. Ușor-ușor, începe să o sesizeze de unul singur.
De la 10 la 12 luni ·        Învârte mingea atunci când este așezat pe jos, chiar dacă nu reușește întotdeauna să o dirijeze spre partenerul său.

Vârstele menționate nu sunt decât puncte de referință. Un copil mai motoriu sau care are adesea acces la materiale de joc, spre exemplu, va deveni mai abil cu mingea mult mai repede față de un copil mai verbal.

Abilități dezvoltate grație jocurilor cu mingea

Jucându-se cu mingea, copilul își dezvoltă:

  • Percepția asupra propriului corp și asupra spațiului, căci el trebuie să evalueze distanța care îl separă de partenerul său și să își adapteze mișcările, în consecință.
  • Coordonarea și echilibrul, căci trebuie să vizeze o țintă și să își păstreze echilibrul atunci când aruncă.

Idei de joc

  • Învârtiți ușor o minge moale sau textilă pe corpul bebelușului: burtă, picioare, brațe, spate, etc. La finalul câtorva săptămâni, bebelușul va încerca probabil să o atingă.
  • Atunci când bebelușul se ține în șezut singur, așezați-vă pe sol în fața lui și depărtați-vă picioarele pentru a forma un „V”, asigurându-vă că picioarele voastre le ating pe ale lui. Rostogoliți mingea spre el. Copilul devine conștient că nu este nevoie decât de o mică împingere pentru a face mingea să se miște. Învață, de asemenea, că un obiect rotund se poate rostogoli.
  • Când bebelușul are în jur de 8 luni, faceți ca mingea să apară și să dispară făcând-o să treacă printr-un tub, ascunzând-o sub o pătură sau aruncând-o într-o cutie. Acest joc îl ajută să își însușească ideea că ceea ce nu vede încă există. Cu timpul, copilul va încerca probabil să vă imite.

Nu folosiți o minge din spumă, căci copilul o poate duce la gură și să se înece cu o bucățică. Alegeți mai degrabă o minge de plajă. Mai ușoară, aceasta este mai puțin amenințătoare decât un balon rigid pentru copil.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut