Joaca cu mingea la copiii de 3-5 ani

Copiilor le place să se joace cu mingea, mai ales dacă au un partener pe măsură! Iată cum și ce abilități puteți stimula, prin joaca cu mingea, la copiii de 3-5 ani.

Pasează, lansează și prinde: aceste abilități cer timp înainte de a putea fi bine controlate. Copilul va învăța mai întâi să paseze  mingea, apoi să o arunce, iar la final să o prindă.

Cum copilul învață întotdeauna lucrurile simple înaintea celor complicate, va fi posibilă joaca cu o minge mare, mult mai ușor de manevrat, înainte de a ști să prindă o minge de tenis.

De la 3 la 5 ani: etapele dezvoltării

Grupă de vârstă   Copilul :
Pe la 3 ani ·        Încearcă să atingă o țintă, fără a reuși de fiecare dată.
De la 3 la 4 ani ·        Aruncă mai bine;

·        Prinde mingea ușor-ușor cu mai multă precizie.

De la 4 la 5 ani ·        Aruncă mingea cu mai multă forță.

·        Învață să își controleze aruncatul.

·        Își coordonează mai bine mișcările.

·        Știe să arunce și să prindă o minge.

·        Învață să arunce o minge mai sus de umeri, cum ar fi la baseball, sau mai aproape de sol, cum ar fi cu mingea moale.

De la 5 la 6 ani ·        Începe să învârtă mingea cu o mână.

Abilități dezvoltate grație jocurilor cu mingea

Jucându-se cu mingea, copilul își dezvoltă:

 • Percepția asupra propriului corp și asupra spațiului, căci el trebuie să evalueze distanța care îl separă de partenerul său și să își adapteze mișcările, în consecință.
 • Forța sa musculară atunci când distanța dintre el și partener crește, căci trebuie să arunce mingea cu mai multă energie.
 • Coordonarea și echilibrul, căci trebuie să vizeze o țintă și să își păstreze echilibrul atunci când aruncă.

Idei de jocuri

 • Jucați popice cu copilul. Pentru a face acest joc mai ușor, folosiți mai întâi o minge. Dacă nu aveți popice, ajutați-vă de sticle de plastic pe care să le umpleți pe jumătate cu nisip.
 • În parc, loviți mingea cu piciorul pentru a o trimite la copil. Cereți apoi copilului să v-o dea înapoi în același mod, ca la fotbal.
 • Atunci când copilul știe să arunce o minge, cum ar fi o minge moale, jucați-vă împreună jocuri de buzunar. Acest joc constă în aruncarea unor săculeți cu nisip pe o planșă cu găuri de diferite mărimi și care stă sprijinită de un perete.
 • Folosiți elemente din jurul vostru (ex: foaie de hârtie, un prosopel, un scaun, un băț, o pernă) pentru a crea un parcurs interesant. De exemplu, cereți copilului să învârtă de 3 ori mingea pe un prosop pus pe sol, să împingă mingea cu un băț până la un punct precis, să învârtă mingea pe un scaun, apoi să treacă pe sub el, etc.
 • Încercați jocul mingilor care frig. Afară, trasați o linie pe sol și așezați-vă față în față, fiecare de cealaltă parte a liniei. Scopul jocului este de a trimite mingile una câte una, cu mâinile, la partea adversă. Cum ajunge o minge la o parte, copilul trebuie să se grăbească să v-o trimită, ca și cum mingea ar frige și i-ar încălzi mâinile. Faceți același lucru atunci când primiți mingea. Luați în mână trei mingi, sau puneți deoparte 3 mingi de fiecare parte. Pentru a face jocul mai dificil, umpleți linia trasată la sol cu un rând de scaune sau cu un cearșaf agățat între două scaune. Acest lucru îl va incita pe copil să arunce mai sus și mai tare.
 • Stați în picioare, față în față, cu picioarele depărtate și mâinile în sus ca la volei. La semnal, primul jucător se întinde în față și lovește mingea cu mâinile pentru a o învârti la sol. Scopul acestui joc este de a reuși să faci ca mingea să treacă printre picioarele celuilalt jucător. Atunci când jucătorii reușesc acest lucru, marchează un punct.
 • Alegeți o temă, de exemplu, hainele, corpul sau plaja. Faceți pase așezați sau în picioare, apropiați sau depărtați, cu picioarele, mâinile sau capul, după abilitățile copilului și de spațiul de care dispuneți. de fiecare dată când voi sau copilul prindeți mingea, numiți un element care aparține categoriei alese.
 • Invitați-l pe cel mic la hockey. Puneți pe jos niște recipiente goale sau o cutie mare de carton pusă de-o parte, iar cealaltă parte să fie liberă, cum ar fi vorba despre un scop. Cereți copilului să împingă mingea până la țintă cu unul sau două bețe. Trebuie să întoarcă recipientele sau să facă mingea să intre în cutie. Atunci când copilul devine abil, puteți face jocul instalând mai multe piste pe teren. Atribuiți fiecăreia un număr de puncte și organizați o cursă.
 • Împrăștiați foi de hârtie numerotate de la 1 la 5 pe jos. La semnal, copilul trebuie să se așeze lângă foaia aleasă, să spună numărul să sară pe loc de atâtea ori. Dacă reușește, aruncați-i mingea. Va trebui să v-o arunce când vă vine rândul, apoi să fugă până la un alt număr și tot așa. Cu un copil mai mic, înlocuiți cifrele cu poze cu animale, membri ai familiei sau culori pe care trebuie să le numească.

Atunci când vă jucați cu mingea cu copilul, nu uitați că, pe măsură ce sunteți mai aproape de el, cu atât activitatea este mai simplă. Atunci când copilul este mai abil, îndepărtați-vă câțiva pași pentru a-l face să progreseze.

A juca fotbal și baseball

Toate abilitățile pe care copilul și le dezvoltă atunci când se joacă cu mingea îi sunt acestuia utile pentru a juca fotbal sau baseball. Totodată, înainte de 6 ani, chiar dacă copilul este capabil să lovească o minge cu picioarele sau să arunce mingea spre o țintă, îi este greu să înțeleagă regulile jocului. De abia pe la 6 ani începe să înțeleagă și să aprecieze jocurile de reguli, jocurile în care trebuie să urmeze sfaturi precise.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut