Joaca cu o cutie de carton

Imaginația copiilor merge mai departe de propriile noastre gânduri. O banală cutie de carton poate deveni o veritabilă sursă de joacă pentru cei mici. Iată cum!

Pentru voi, o cutie de carton, este o simplă cutie. Prin ochii unui copil, aceeași cutie oferă numeroase posibilități de jocuri infinite. Este o jucărie polivalentă care se transformă conform dorințelor sale. Numeroasele moduri posibile de utilizare pentru o cutie de carton îl fac pe copil să trăiască plăcerea de a-și imagina, de a construi și de a explora. Într-un cuvânt, plăcerea de a acționa. Cu o cutie, jocul nu apare decât atunci când copilul decide să o transforme în jucărie. Iată idei de jocuri pe care copilul le poate face cu o cutie de carton!

Cu o cutie mare

 • O casă cu o „ușă”, „ferestre” pentru a vedea la exterior: decupați ieșirile, cu ajutorul unui cuțit de precizie. Apoi, copilul își poate decora casa, desenând sau lipind imagini pe pereții exteriori. Poate pune o pătură, să își pună ursuleții să doarmă, să se uite într-o carte sau pur și simplu să se odihnească.
 • Un coș pentru a-și aranja jucăriile.
 • O barcă pentru a traversa Atlanticul sau o mașină care să permită mii de călătorii imaginare: îndepărtați fundul cutiei pentru ca cel mic să se poată așeza și cereți-i să își decoreze vehiculul.
 • Un televizor sau un teatru: decupați o ieșire mare pe una din laturile cutiei. Cu un microfon improvizat (ex: o coardă de sărit) sau cu ajutorul unor marionete, copilul devine atât prezentator de povești, cât și creator de spectacole.
 • Un tunel unde își poate rula mașinile sau să îl traverseze în 4 labe: deschideți cutia la ambele capete.

Cu cutii mici

 • Pătuțuri pentru păpuși.
 • Garaje pentru mașini.
 • Cutii pentru a le pune unele în altele.
 • Pereții unei case (cutii puse unele peste altele).
 • Camerele unei case (cutii puse una lângă alta).
 • O cutie cu surprize care să conțină diverse comori de descoperit: papiotă cu ață, sticle de plastic, breloc de chei, mingi, etc.

Abilități dezvoltate prin joaca cu o cutie de carton

 • Creativitate

Atunci când copilul decide ceea ce va deveni o cutie de carton (o casă, o mașină, un garaj sau un pat), acest lucru îi stimulează creativitatea. Plecând de la o simplă cutie, el creează o jucărie. Imaginația sa este de asemenea solicitată pentru a decora această nouă jucărie. Odată ce funcția cutiei a fost decisă, copilul își folosește din nou imaginația pentru a se juca: „Ursul meu vreau să doarmă în casă.”, „Mașina mea vrea să intre în garaj”

 • Motricitatea globală

Traversarea unui tunel în 4 labe sau împingerea unei cutii mari făcând primii săi pași, stimulează motricitatea globală a copilului.

 • Motricitatea fină

A face un desen pe pereții „casei” sale, decuparea unei imagini pentru a o lipi, ținerea unui microfon improvizat și manipularea unei marionete sunt gesturi care solicită abilități ale motricității fine ale copilului vostru. Coordonarea și dexteritatea sa sunt în egală măsură puse în evidență atunci când își pune mașinile în „garaj” îngust sau păpușa într-un „pat” mic, pentru a manipula marionetele și pentru a lipi 2 mici cutii una de alta sau una peste alta. Copilul își practică de asemenea și abilitățile de a-și folosi ustensilele: creion, baton de lipit, foarfece cu capete rotunde, etc.

 • Socializare

Jucatul cu ceilalți copii îi permite celui mic să învețe să împartă jucăriile și să își aștepte rândul pentru a se „uita la televizor”, spre exemplu. Fiecare va avea ideile sale, pe care ceilalți vor trebui să le asculte. Atâtea ocazii pentru copil să își dezvolte abilitățile de socializare.

 • Limbaj

Fie că cel mic spune o poveste ursulețului său în „casa” sa, că prezintă „meteo” la televizor sau că face un spectacol de păpuși în „teatrul” său, acesta își exercită abilitățile privind limbajul (vocabularul, abilități narative).

Alte jucării din casă

Înainte de a arunca un obiect, întrebați copilul dacă nu ar putea să îl folosească în jocurile sale. De exemplu, tubul de la prosoapele de bucătărie pentru a deveni un „telescop” în mâinile copilului, o sticlă de plastic ar putea deveni un excelent „biberon” pentru păpușile sale, recipiente din plastic care se pot transforma ușor în „urne” sau în „tobe”. Aveți încredere în copilul vostru, va găsi cu siguranță o a doua folosință a tuturor obiectelor pe care i le dați.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut