Jocuri de memorie pentru copii

Memoria copilului poate fi stimulată zi de zi prin activități corespunzătoare vârstei sale. Iată câteva jocuri de memorie recomandate pentru cei mici!

Memoria permite unui copil să aibă amintiri și să își dezvolte înțelegerea lucrurilor. Ea ajută de asemenea la învățare, căci favorizează stocarea și amintirea informațiilor primite. Capacitatea de a memora se dezvoltă natural zi de zi. În timp ce copilul descoperă lumea, își exersează memoria. Un rol benefic în acest sens îl au și diverse jocuri de memorie.

Iată câteva idei creative pentru dezvoltarea memoriei copilului!

Înainte de 2 ani, copilul reține lucruri, dar îi este dificil să se exprime. Puteți așadar practica jocuri unde nu are decât de arătat obiecte, în loc să vorbească. Pe măsură ce i se dezvoltă limbajul, este posibil să desfășurați activități care să lase loc vorbelor.

  • Joaca de-a v-ați ascunselea

Arătați bebelușului o jucărie care îi place, de exemplu o zornăitoare, un ursuleț sau o minge, pentru a o căuta în spatele vostru sau sub o pătură. Cereți-i copilului să vă arate cu degetul unde se găsește obiectul ascuns. Cu un copil mai mare, folosiți 3 pahare netransparente și ascundeți o piesă de construit sub pahar. Cereți-i apoi să găsească piesa de construit. Pentru a crește nivelul de dificultate, deplasați ușor paharele, apoi întrebați copilul pentru a ști unde se găsește acum piesa de construit.

  • Recitarea unei poezii

Prin intermediul rimelor, încercați să numiți diferitele părți ale corpului bebelușului (ex: nas, gură, ochi, mâini, burtă, picioare, etc.) Cereți-i apoi să vă arate unde este nasul, gura, mâinile. A-l învăța pe cel mic o poezie rimată reprezintă în sine un bun exercițiu de memorie. Pentru a crește provocarea, adăugați gesturi simple pentru a mima cuvintele.

  • Povestirea unei povești

Arătați cărți cu imagini copilului și numiți ceea ce reprezintă imaginile. Cereți apoi copilului să arate pisica, camionul și copacul. Pe măsură ce limbajul lui se dezvoltă, discutați povești pentru a-i exersa mai mult memoria.

Observați copilul și creșteți gradul de dificultate atunci când jocul devine prea ușor pentru el.

  • A juca ghicitori

Descrieți un obiect copilului pentru ca el să încerce să își amintească ceea ce este. Puteți de asemenea pune o eșarfă la ochi pentru a-l face pe acesta să atingă obiectele. Cereți-i apoi să ghicească despre ce este vorba. Va trebui să caute prin amintirile sale pentru a răspunde.

  • Jocuri de memorie cu cărți de joc

Întoarcerea cărților de joc unde trebuie să găsească perechile care reprezintă imagini identice sunt bune exerciții de memorie. Începeți doar cu 6 cărți (3 perechi) și lăsați copilul să le observe înainte de a le ascunde. Creșteți numărul de cărți pe măsură ce devine mai bun. Pentru un plus de provocare, amestecați locul cărților pe masă.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut