Jocurile de război

Copiilor le place foarte mult să se încarneze în supereroi, personaje puternice, soldați, luptători, în ciuda temerilor părinților că jocurile de război i-ar putea dezvolta într-un mod greșit, învățându-i să fie violenți. Specialiștii susțin că nu ar trebui să ne îngrijoreze acest aspect, iată și de ce!

Numeroși părinți se tem că pistoalele și alte arme de jucărie încurajează violența și transmit valori greșite celor mici. Jocurile de război sunt totodată o sursă de învățare pentru copii, ca toate jocurile de asemănare.

Ce este un joc de război?

Jocurile de război cuprind jocurile în care copiii folosesc obiecte de putere, cum ar fi pistoalele, săbiile, baghetele magice sau alte arme cu latură reală sau fantastică. Adesea, pentru a se juca de-a polițiștii, de-a supereroii, de-a cowboy-i sau de-a vrăjitorii. Jocurile de război exclud jocurile video.

Jocurile de război sunt mult mai populare la băieți, dar sunt numeroase fete care le apreciază, în egală măsură.

Interesul pentru jocurile de război apare pe la vârsta de 3 ani. Acest interes se manifestă mai adesea la copiii care au frați sau surori mai mari și la cei care privesc emisiuni de televiziune sau personaje care folosesc arme.

Jocurile de război și dezvoltarea

Jocurile cu arme de jucărie sau imaginare sunt foarte răspândite și nu cresc în niciun fel agresivitatea. Favorizează de fapt controlul emoțiilor și al imaginației. De exemplu, atunci când copiii atacă monștri imaginari care îi înfioară, aceștia învață să își controleze angoasa. În grup, copiii se joacă foarte des împreună pentru a combate un „inamic” fictiv. Își dezvoltă în acest fel cooperarea.

Jocurile de război sunt așadar jocuri simbolice, la fel ca acelea în care copiii se joacă de-a doctorii, de-a mama și de-a tata sau imită un animal. Pentru unii părinți, pistoalele sau săbiile sunt totodată incompatibile cu valorile lor. Bineînțeles puteți refuza să le cumpărați, însă, în acest caz, nu este exclus să vă vedeți copiii construindu-le din lego sau din carton. În general, interdicția unui astfel de joc stimulează interesul celor mici față de ele.

Supereroii – modele bune?

Supereroii din filmele de astăzi ar fi modele mai puțin bune față de cele din benzile desenate de altă dată, căci sunt mult mai violenți și mult mai bine lucrați. Vorbesc, de asemenea, mai puțin despre a face bine umanității. Limitați așadar cantitatea de jucării legate de supereroi la copil. O jucărie neutră îi va oferi mult mai multe posibilități pentru a-și dezvolta imaginația. Propuneți în egală măsură copilului alte modele, cum ar fi atleții, muzicienii sau chiar persoanele din jurul vostru.

Pentru jocuri de război amuzante și sigure:

  • Puneți diverse costume la dispoziția copilului.
  • Furnizați-i acestuia material pe care să îl folosească după imaginația lui. De exemplu, o rolă de hârtie poate fi binoclul sau sabia unui pirat.
  • Fiți prudenți în alegerea armelor. Evitați obiectele dure și ascuțite cu care copilul și-ar putea face cu adevărat rău.
  • Interziceți loviturile adevărate. În jocurile de scrimă, încurajați copilul să țintească sabia partenerului de joc, și nu copilul în sine.
  • Nu ezitați să jucați rolul „celui rău”. Contrar celui mic, voi nu riscați să confundați jocul cu o agresiune adevărată. De fapt, dacă un copil înțelege greșit jocul, ar putea răspunde prin gesturi violente.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut