Jocurile după sexul copilului

Știe toată lumea: băieții cu albastru și fetele cu roz. Băieții cu mașini și fetele cu păpuși. De unde aceste stereotipuri și de când au jocurile sex, descoperim în cele ce urmează!

Este frecvent ca micuții să fie interesați de jucării la fel ca și noi, adulții, clasând jocurile ca fiind „feminine” sau „masculine”. Totuși, așadar normal să vezi un băiat care este interesat de păpuși sau bucătării și o fată căreia îi plac jocurile de construcții și mașinile.

Înainte de 4 ani

Înainte de 4 ani, cei mici explorează toate posibilitățile de joc. Sunt încă puțin conștienți de stereotipurile asociate unor anumite jocuri. Este așadar o mică diferență între băieți și fete la această vârstă. Se amuză atât cu o mașinuță sau cu blocuri de construit, cât și cu o păpușă sau o bucătărie.

Deoarece curiozitatea lor este mare, cei mici au nevoie să trăiască experiențe diverse. Oferindu-le jucării diverse, copiii vor putea să aleagă funcție de preferințele lor.

De la 4 la 6 ani

Începând cu 4 ani, copiii încep să separe singuri jucăriile „de fete” și jucăriile „de băieți. Adesea, reproduc ceea ce au observat sau au auzit la adulții din jurul lor. Se vor conforma mai mult acestor stereotipuri în alegerea jucăriilor lor. De exemplu, un băiat de va distra cu un burghiu, în timp ce o fată își va legăna păpușa.

Crescând, modalitatea de a se amuza se poate schimba. În timp ce unor băieți le plac jocurile de acțiune, unele fete preferă jocurile mai calme. Trebuie evitate generalizările deoarece temperamentul este cel care va influența în mare parte preferințele celor mici.

După 6 ani

În momentul intrării la școală, diferențele de alegere a jocurilor sunt mult mai bine definite, între cele două sexe: băieții se joacă mai mult cu jucăriile lor de băieți, în timp ce fetele le preferă pe cele de fete. Totodată, este posibil să observați un băiat alături de un grup de fete care face brățări, spre exemplu, sau să vedeți o fată jucând forbal alături de băieți. Fiecare copil este unic.

Efectul jocurilor și a jucăriilor asupra dezvoltării

Cum jucăriile sunt un instrument de învățare, limitarea unui copil doar la un anumit tip de jucării, va avea o influență importantă asupra dezvoltării sale. De exemplu, jocurile de rol și păpușile favorizează mai mult limbajul, în timp ce jocurile cu blocuri de construit stimulează abilitățile spațiale. Din acest motiv, este recomandată diversificarea tipurilor de jucării pentru a stimula mai multe aspecte ale dezvoltării copilului. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă să împiedicați o fată să se joace cu o bucătărie sau un băiat cu o sabie. E vorba mai degrabă despre a vă asigura că cel mic este expus la mai multe tipuri de jucării care să îi permită dezvoltarea diferitelor laturi ale personalității sale.

Lăsând copilul să aleagă singur jucăriile, îi permiteți să fie în contact cu mai multe modalități de a vedea lumea. Îl încurajați în acest fel să descopere singur propria identitate și talentele sale, cât și dezvoltarea imaginației sale.

De fapt, grație jucăriilor, un copil explorează lumea în care va crește. Jucăriile îl ajută să înțeleagă regulile sociale în care trăiește. Dacă părinți limitează fetele la păpuși și băieții la mașini, copiii pot crede că sunt limitați în posibilitățile care li se oferă.

Modul în care ne purtăm cu copiii, în funcție de sex

După unii experți, preferințele în materie de jucării depind mai mult de factorii sociali decât de sexul copiilor.

Copiii imită modelele pe care le văd în jurul lor. Cum mamele au fost pentru mult timp asociate sarcinilor menajere și îngrijirii copiilor, nu este surprinzător să vezi fetele adoptând acest rol. Totodată, cum bărbații participă din ce în ce mai mult la sarcinile domestice, ar trebui să vedem mai mulți băieți reproducând gesturile taților.

Conform unor studii, adulții se încred în culoarea pijamalei pentru a ghici dacă un copil este un băiat sau o fată. Alegerea cadourilor de naștere vor fi în egală măsură influențată de sexul copilului.

Studiile par să indice că adulții oferă spontan jucării diferite băieților și fetelor. Acest comportament va marca mai apoi inconștient copilul, care își va dezvolta interesul pentru jucăriile la care a fost expus. De altfel, studiile au demonstrat că fetele care au fost expuse la „jucării de băieți” sunt mai deschise în spre lucruri noi.

Conform unui studiu din 2004, diferențierea sexuală a jucăriilor pare mai puțin importantă în ochii părinților decât cum era acum 30 de ani. Totodată, această evoluție nu se face decât într-un singur sens. Fetele au ușor acces la toate categoriile de jucării, dacă își doresc acest lucru, chiar dacă ele nu se joacă decât cu „jucării de băieți”. În cazul băieților, studiile caută să demonstreze că mamele reacționează mult mai negativ decât tații atunci când își văd copiii jucându-se cu „jucării pentru fete”. De altfel, ambii părinți reacționează negativ.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut