Jocurile repetitive la copii

Obositoare pentru cei mari, jocurile repetitive sunt o sursă de învățare și liniștire pentru copii. Sunt securizante și le conferă încredere în ei. Iată de ce!

Copiilor, încă de la cele mai mici vârste, le place să reînceapă același joc și vor să li se recitească iar și iar, aceleași povești. Repetiția, pentru ei, este o modalitate de a învăța și de a-și exersa noi abilități. Aceste nevoi de a reface aceleași activități sunt prezente pe toată durata vieții, însă sunt mai pronunțate la vârstă mică, întrucât copiii sunt atunci într-o perioadă de dezvoltare și de învățare foarte intensă.

Înainte de 9 sau 10 luni, cel mic crede că obiectele dispar atunci când nu le mai vede. De aceea este fascinat atunci când le aruncă din scaunul său înalt și noi i le redăm. Repetând acest exercițiu, acesta înțelege că un obiect există chiar dacă nu îl vede. Acest joc este cu atât mai impresionant cu cât copilul descoperă, în același moment, că poate elibera un obiect dacă el decide asta.

Atunci când aruncă iar și iar un obiect pe jos, copilul nu încearcă să vă supere. Vrea mai degrabă să experimenteze o nouă realitate pentru el. Pentru a-i fi alături în această etapă importantă, amuzați-vă ascunzându-vă fața cu ajutorul mâinilor sau cu ajutorul unei pături, apoi să i-o arătați spunând ”cucu!”. Sau puneți un obiect sub un bol sau sub un prosop pentru ca bebelușul să îl găsească.

A exersa din noi și din nou

Mai târziu, atunci când copilul construiește numeroase turnuri din blocuri, își exersează motricitatea fină. Tot la fel, cântatul acelorași cântecele îl ajută să își dezvolte limbajul, în timp ce puzzle-urile îl obișnuiesc cu evaluarea mărimilor și formelor cu proprii ochi, având posibilitatea să le testeze cu mâinile sale. Datorită repetiției acelorași gesturi, copilul începe să meargă, să fugă și să meargă pe bicicletă.

Atunci când controlează bine unele gesturi, copilul trece la o activitate mai stimulantă. Dacă constatați că cel mic preferă un joc pe care îl execută cu ușurință, creșteți nivelul de dificultate pentru a-l încuraja să se depășească. De exemplu, dacă un puzzle a devenit prea simplu pentru el, sugerați-i copilului să facă puzzle-ul plasând piesele pe cealaltă parte a planșei, sau propuneți-i unul cu mai multe piese.

Obosit de repetarea aceluiași joc

Vă pierdeți răbdarea pentru a începe același joc a 10-a oară? Sau credeți că a durat prea mult? Pentru a evita crizele de final de joc, distrageți-i atenția copilului, prezentându-i un alt joc sau scoțându-l din scaunul lui înalt, spre exemplu. Puteți de altfel explica copilului că ați obosit și că preferați să stați să îl priviți pe el.

De ce vrea mereu aceeași poveste?

Pe la 3 ani, copilul anticipă emoțiile pe care le-a simțit în trecut la citirea unei cărți, și are deosebita plăcere de a le experimenta din nou. Lectura unei povești este de asemenea un exercițiu de memorie pentru el, căci vrea să verifice dacă își amintește bine. Așadar, să nu fiți surprinși atunci când vă pune să repetați atunci când săriți o frază.

Mai mult, atunci când cunoaște bine o poveste, copilul este bucuros să o povestească chiar el. Este mândru să poată „citi” ca un om mare. Repetarea poveștilor și a cântecelor pe care le-a învățat îi produce aceeași plăcere. Cu cât copilul descoperă mai multe cărți și cântece care îl interesează, cu atât va simți mai puțin nevoia de a le auzi mereu pe aceleași.

Rutină liniștitoare

Repetarea unor gesturi zi după zi contribuie de asemenea la liniștirea copilului. Profitați așadar de nevoile sale de repetiție pentru a instaura rutina. Aceasta permite ușurarea unor momente cheie din zi, cum ar fi ora mesei, de siestă sau de culcare. Cântându-i același cântec în fiecare seară, spre exemplu, îl liniștește și îl ajută să doarmă.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut