Jucării pentru copilul de la 1 la 3 ani

Copilul se dezvoltă prin joc și joacă. De aceea, este indicat să adaptați jucăriile vârstei sale, astfel încât să îi stimulați abilitățile specifice vârstei. Iată cum puteți face acest lucru, în cazul copilului de la 1 la 3 ani!

La această vârstă, copilul continuă să exploreze mediul din jurul său prin mijloace proprii, mai întâi târându-se, apoi deplasându-se în patru labe și, la final, mergând. Începe, de asemenea, să fugă.

Copilul își manifestă un mare interes pentru jocurile murdare făcute din lut, picturile cu degetele sau în nisip. Iubește să exploreze prin atins și îi plac astfel de activități, în ciuda mizeriilor ocazionale. Organizați-i spațiul pentru a putea să facă aceste lucruri în deplină libertate, așezând, spre exemplu, o mușama sau o protecție din plastic pe masă sau chiar pe sol.

Apreciază, de asemenea, jocurile în care simte că are control, bazate pe acțiuni cum ar fi colecționatul, aliniatul, clasatul, golirea și umplerea. Întrucât câștigă în autonomie, îi place să fie în acțiune și să aibă unele puteri asupra mediului înconjurător.

Un copil de această vârstă are interese diverse. Iubește jocurile care pun în valoare diverse aspecte ale dezvoltării sale motorii, de exemplu coordonarea, precizia mișcărilor sau echilibrul. Astfel, îi place să se joace cu mingea și să construiască turnuri din piese din ce în ce mai înalte, sau să folosească creionul.

Imaginația și capacitatea sa de atenție încep să se dezvolte. Privește cu plăcere cărțile și descoperă plastilina cu care poate crea. Îi plac jocurile de imitație și este un bun observator al părinților, pe baza cărora se amuză, imitându-i. Construiește cu obiecte din plastic, prepară mese într-o bucătărioară și își leagănă ursulețul.

A dobândit acum noțiunea de permanență a obiectului, adică înțelege că, deși nu vede o persoană sau un obiect, acestea există încă. Se avântă cu plăcere în jocuri cu ascunzători.

Jocuri sugerate pentru această vârstă
·         Jucării care se plimbă pe roți (de la 18 luni la 2 ani)

·         Pictură cu degetele

·         Creioane care se iau la spălat

·         Creioane din ceară

·         Tablă și crete

·         Cutii din carton

·         Plastilină

·         Bile mari puse pe o pârghie

·         Instrumente de muzică

·         Jocuri de construit

·         Cărți cu imagini

·         Jucării pentru imitare (vase, trusă cu scule, mașinuțe, păpuși, etc.)

·         Jocuri de asociere (jocuri de memorie, jocuri loto, etc.)

·         Puzzle-uri (din 3-4 piese)

·         Mingi mari și mici

·         Baloane de săpun

·         Instrumente de grădinărit

·         Jocuri pentru exterior (balansoar, patinoar, pătrat cu nisip, etc.)

Vârsta indicată pe jucării

Vârsta indicată pe jucării oferă o bună indicație pentru a ști dacă o jucărie este potrivită pentru micuț. Este de preferat să evitați să vă potoliți tentația de a cumpăra jucării prea complexe pentru vârsta copilului. Oferindu-i copilului posibilitatea de a se juca cu jucării adaptate vârstei sale și dezvoltării sale, îi permiteți acestuia să facă activități care reprezintă o provocare accesibilă și care sunt agreabile. Din contră, dacă copilul găsește un joc prea dificil de înțeles sau de realizat, își va pierde interesul pentru acea jucărie, chiar și mai târziu, când va avea vârsta potrivită pentru a o folosi.

Rotația jucăriilor

Ascundeți, pentru ceva timp, jucăriile cu care copilul nu se mai joacă și arătați-i-le câteva luni mai târziu. Vor părea acum noi și vor suscita interesul copilului. Păstrați cutii cu jucării la îndemână și altele mai puțin accesibile, și utilizați-le prin rotație, astfel încât să îi stimulați interesul pentru diverse jucării.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut