Laringita

Des întâlnită la copii, laringita este o afecțiune virală care poate fi tratată cu ușurință. De regulă, aceasta trece de la sine după o săptămână. Iată ce ar trebui să știm despre aceasta.

Simptome

Copilul:

 • Are vocea răgușită și stinsă;
 • Suferă de tuse seacă și lătrătoare;
 • Face febră.

Consultați un medic dacă extincția vocii copilului durează de mai bine de o săptămână.

Consultați medicul de urgență dacă copilul:

 • Are dificultăți în respirare.
 • Face un zgomot pe care îl auziți clar atunci când inspiră (chiar și când se odihnește).

Cereți ajutor medical de urgență la 112 dacă copilul:

 • Are o durere de gât intensă, febră ridicată și dificultăți la vorbire, atunci când înghite (salivează) și atunci când respiră. Poate fi vorba despre o epiglotită, un caz rar, dar care necesită o intervenție medicală urgentă.

Ce este o laringită?

Laringita, numită și „falsă anghină”, este o infecție virală a căilor respiratorii superioare a laringelui, acolo unde sunt situate corzile vocale. Copilul prezintă o tuse caracteristică care seamnănă cu țipătul unei foci sau cu lătratul unui câine. Această tuse este asociată unei voci foarte răgușite sau stinse.

Din cauza inflamației, care cauzează umflarea laringelui, copilul poate avea dificultăți de respirare. Acest lucru se manifestă printr-un zgomot pe care îl auzim clar în momentul inspirației și care este numit „stridor”. În majoritatea timpului, laringita se vindecă de la sine în mai puțin de o săptămână. Uneori, atunci când este un oarecare grad de insuficiență respiratorie, este necesar un consult pentru a obține o medicație. În cazuri rare, laringita poate cauza complicații respiratorii.

Vârstă: Copiii de 5 ani sau mai mici sunt în special afectați.

Durata bolii: Mai puțin de o săptămână, în general.

Perioada de contagiere: Atât timp cât căile respiratorii produc secreții ce cauzează tuse, strănuturi și scurgeri nazale.

Mod de transmitere: Laringita se transmite prin contact direct sau indirect cu o personă infectată – prin contact cu picăturile în suspensie lansate în aer de tuse sau strănut, prin contact cu mâinile persoanei infectate sau cu obiectele pe care aceasta le-a atins.

Carantină: În cazurile foarte ușoare, copilul se simte atât de bine pentru a participa la activități, încât poate frecventa grădinița sau școala.

Cum se tratează?

Prescripția medicului

Laringita nu necesită tratament medical specific dacă nu există dificultăți respiratorii asociate vocii scăzute și tusei lătrătoare. Antibioticile sunt inutile contra infecțiilor virale.

Îngrijiri și sfaturi practice

 • Favorizați activitățile calme. Nu este necesar ca cel mic să stea în pat toată ziua, trebuie însă să se odihnească.
 • Pentru a calma febra, dați-i acetaminofen sau ibuprofen conformându-vă indicațiilor și respectând dozele recomandate în funcție de vârsta copilului. Nu dați ibuprofen unui micuț de 6 luni și nu dați niciodată acid acetisalcilic, precum Aspirina, nici unui copil, nici unui adolescent.
 • Dacă copilul este mai mic de 6 ani, nu îi dați medicamente contra tusei sau a gripei (fie și sub formă de sirop), doar în cazul în care doctorul v-a spus să o faceți. Conform autorităților medicale, aceste produse cu vânzare liberă conțin multe medicamente de sinteză care pot fi mai mult periculoase decât utile.
 • Dacă copilul are dificultăți de respirare, ca cele manifestate prin zgomote în timpul inspirării, consultați un medic. Acesta îi poate prescrie un medicament anti-inflamator pentru a diminua umflătura laringelui. Dacă dificultatea respiratorie a copilului este moderată sau importantă, medicul îi va prescrie de asemenea un medicament pe bază de prinefrină prin inhalare sau cu corticosteroizi pe cale bucală.
 • Dacă copilul are o extincție a vocii, încitați-l să o odihnească: spuneți-i să vorbească cu voce scăzută și să evite să țipe. Nu trebuie să șușotească, căci acest lucru îi va irita mai mult corzile vocale. Consultați un medic dacă extincția vocii copilului durează de mai bine de o săptămână.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut