Muzeul Național al Țăranului Român

Povești (re)inventate și jucate

Povești (re)inventate și jucate cu Raluca Oprea-Minoiu vă propune întâlniri inedite cu povești și joc, joc și joacă, joacă și păpuși, păpuși și pânze, pânze și ace, ace și lipici. Toate adunate, lucrate, (re)inventate și vorbite în câteva ore magice. Prima dată ne vom împrieteni, ne vom cunoaște și ne vom pune puțin corpul la treabă, folosind jocul. Și vocea va face parte din c… »
Continua

Atelier de hârtie manuală

Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran Atelier de hârtie manuală. Un meşteşug vechi de 200 de ani poate fi o adevarată poveste. Atelierele vor fi la nivel de începător, unde pot să participe copii dar și părinți ce pot fi simpli privitori sau cursanți, cot la cot cu cei mici. Să înveți să faci hârtie manuală într-un loc cu zâmbet și liniște, pentru kids team building și he… »
Continua

Atelierele de creativitate MNȚR

Atelierele de creativitate MNȚR invită școli, grădinițe, licee, fundații etc. la: desenat, pictat, povești (țărănești și nu numai), cusut și țesut, muzici, vizite și lucru în sălile muzeului. Atelierele au început la 1 octombrie 2015 și vor dura până pe 25 iunie 2016. Atelierul de creativitate este un proiect al Muzeului Naţional al Ţăranului Român aflat în derulare încă din 20… »
Continua

Atelier Desen, Pictură, Colaj textil, Broderie

Atelier Desen, Pictură, Colaj textil, Broderie cu Ruxandra Grigorescu. Atelierele de Creativitate ale Muzeului Țăranului invită grădinițe, școli, licee, dar și copiii aduși de bone, bunici și/sau părinți să completeze educaţia care se face în şcoli cu ore de creație prin care copiii dobândesc cunoştinţe despre sat, ţăran, obiceiuri, deprind abilităţi practice, dar mai ales li s… »
Continua

Povești cu urechi

Experienţa de muzicant şi bucuria de a împărtăşi copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii ţărăneşti, m-au făcut să coagulez mai multe idei în programul cursului Poveşti cu urechi. Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificări muzicale, colaborări cu alţi instrumentişti, ori măcar audiţii şi sugestii de … »
Continua

Atelier de modelaj în argilă și ceară

Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu. În cadrul fiecărei ședințe vor fi prezentate exemple de lucru ale tehnicilor abordate, lucrări ale maeștrilor și vor avea loc discuții pe marginea lor. Tehnicile abordate în cadrul atelierului sunt : modelaj direct realizare modele în ipsos și multiplicare cu ceară realizare șabloane din carton și decupare din foi de … »
Continua

Dănilă Prepeleac

„Dănilă Prepeleac”, un spectacol special adaptat după celebra poveste, cu caracter moralizator, căci, urmând conceptul regizoral, de data aceasta, intrarea în lumea dracilor apare sub forma unui vis al personajului- Dănilă nu se îmbogăţeşte peste noapte, ci invaţă că totul se câştigă prin muncă şi onestitate. Ba mai mult, descoperim tradiţii şi obiceiuri vechi, află… »
Continua

Ateliere creative cu specific tradițional

Atelier de Cusut La „Atelierul de Cusut” învăţăm să coasem şi să brodăm motive tradiţionale în cele mai vii şi frumoase culori, specifice diferitelor zone din România şi aflăm poveştile fiecăruia. Atelier de Țesut Încrucişăm fire de urzeală şi ţesem modele pline de viaţă! Povestim basme fel de fel, învăţăm şi meşteşugărim, fir cu fir! Atelier de Pictat Descoperim el… »
Continua

Tradiții, Basme și Eroi

Tradiţii, basme şi eroi de la noi este un proiect realizat de către MiniArtShow by Ioana Ginghina, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Fundaţia Principesa Margareta a Romaniei, co -finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. De la începutul anilor ’90, românii s-au îndreptat către cultura vestică, adoptând și imitând obiceiuri, valori și stil… »
Continua

La școală este ca-n povești!

Premieră“La Școală este ca-n povești”, noua producție muzicală a trupei PAM PAM! Trupa de teatru muzical pentru copii: PAM PAM, vă invită sâmbătă, 11 iunie, la Muzeul Țăranului Român, sala studio Horia Bernea, începând cu ora 11:00 la PREMIERA spectacolului de musical LA ȘCOALĂ ESTE CA-N POVEȘTI! Biletele se pot achiziționa online aici. Informații la: contact@pam-pam.ro sau Te… »
Continua

Atelier de ceramică cu Crina Cranta

La atelierul de ceramică învăţăm, prin joacă, să dăm formă ideilor noastre. Lutul este cel mai răbdător şi complex material de joacă: poate fi modelat, zgâriat, bătut, pictat, ars, învârtit pe roată, tăiat, găurit. Haideţi să dăm drumul la imaginaţie! * Timpul de lucru este orientativ, vom stă până toată lumea este mulţumită de rezultat. Atelier 1: grupa de vârstă 2+ ani, max. … »
Continua

Jocuri mețeriste de vacanță cu Valentina Bâcu

Hai la joc! Să descoperim Muzeul Național al Țăranului Român prin intermediul unui boardgame. Jucătorii vor parcurge un traseu imaginar prin Muzeul Național al Țăranului Român. Pe tabla de joc se vor regăsi chiar sălile muzeului: Crucea – Pomul vieții, Puterea crucii, Icoane, Biserica Bejani, Școala satului, Frumusețea crucii, Fast, Reculegere, Moaște, Ferestre, Timp (parter), … »
Continua

Atelier de născocit poveşti

Dacă ai avea 5 sertare cu 1000 de fotografii vechi de când lumea și ar trebui să alegi doar două, pe care le-ai alege? Pe cea cu copii și scrânciob, pe cea cu soldați sau precupeți, sau poate un cal și-un câine? Și apoi, din ce fel de poveste ar face parte aceste imagini? Una SF sau contemporană, un basm cu căpcăuni sau cu personaje din ultimul joc pe calculator? Prima dată ne … »
Continua

Atelier de cusături la MNȚR

Cu ațe, nasturi, mărgele și paiete, tot un fel de deseno-pictură, dar mai minuțioasă, mai feminină, (dar nu exclusiv, pot încerca și băieții), la terminarea cărora vom da diplome pentru RĂBDARE. Atelier pentru cel mult 15 copii cu vârsta între 7-18 ani, pe parcursul lunii iulie. Înscrieri la tel: 021 317 9659 Preț atelier: 15 lei/copil Mai multe detalii aici. … »
Continua

Pictură cu Ruxandra Grigorescu

Atelier de pictură pe diverse suporturi. Întâi și-ntâi despre culori. Ce fac când se întâlnesc pe paletă, pe hârtie, pânză, sticlă sau lemn. Apoi cum le facem să ”danseze” după cum le cântăm noi. Și despre NON-CULORI, ALB ȘI NEGRU, ZI și NOAPTE. Adică un ABC al picturii în povești extra-colorate și-nsorite (sperăm, totuși, nu exploziv caniculare). Atelier pentru cel mult 15 cop… »
Continua

Desen – ilustrație cu Ruxandra Grigorescu

Din seria atelierelor desfăşurate pe parcursul lunii iulie la MNŢR, vă invităm la atelierul de desen-ilustraţie cu Ruxandra Grigorescu. Deci și o poveste, ilustrație la o poveste țărănească sau inventată. Sau desenăm după ”natură” ceva din sălile muzeului (o amintire de păstrat). Sau afară, o umbră de pom-iarbă-floare. Atelier pentru cel mult 15 copii cu vârsta între 5-14 ani. … »
Continua

Teatru de umbre cu Beatrice Iordan

Ce vom face la acest atelier? Vom discuta un pic despre teatrul de umbre și despre originile sale, vom spune o serie de povești (patru la număr, câte o poveste la fiecare atelier) alese de coordonatorul atelierului, ne vom împărți în echipe și vom trece la confecționarea siluetelor. Atelierul se va încheia cu jocul poveștii la panoul de umbre, cu ajutorul siluetelor confecționa… »
Continua

Ghicitori cu poveste

Din seria atelierelor desfăşurate pe parcursul lunii iulie la MNŢR, vă invităm la atelierul ghicitorilor cu poveste! „Hâța la deal, hâța la vale, hâța spre vreme de seară”. sau „Am o mâță albă, grasă / Trece noaptea peste casă” Ghici ce? Astăzi, la atelierul de Desen, copiii au tras ghicitori din pălăria Ruxandrăi. Pe care le-au ilustrat apoi sub formă d… »
Continua

Atelier de construit instrumente muzicale

Vine vara, dar nu oricum: cu albinuțe și bondari, vânt care adie ușor, pasări care ciripesc, lemnișoare sunătoare… Toate acestea sunt mici instrumente muzicale din lemn și bambus, pe care le vom construi împreună la atelierele noastre de la Muzeul Național al Țăranului Român. Vom meșteri la ele cu drag și pentru că suntem deja pricepuți, (avem o vârstă, nu?!), folosim: me… »
Continua

Despre restaurare, în poveşti pentru copii

Pentru că este vară, a venit momentul să invităm copiii la povești. Povești altfel, cu balauri cu șapte capete ce apără o comoară de mare preț. Nu-i Lâna de Aur, nici Perla sau Apa Magică. E ceva și mai valoros, mai aproape de noi și de realitate. Haideți să aflăm împreună despre ce este vorba, să descoperim comoara, să o cunoaștem și să o prețuim! Vă așteptăm pe toți cei care … »
Continua

Lansare de carte „Om de treabă. Ţăranul”

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 26 iulie 2016, ora 18:00, la Studioul Horia Bernea, la lansarea cărții OM DE TREABĂ. ȚĂRANUL, autor: Paul Gherasim, co-autor: Marius Pandele. Intrarea este liberă. Invitați: Teodor Baconschi și Mihail Neamțu Părintele Dumitru Stăniloae, teologul născut în satul Vlădeni, evoca următorul portret moral al țăranului autohton: mode… »
Continua

Teatru de animație – povești bricolate

Acest atelier este pentru întreaga familie, copiii (peste 6 ani) și părinții trebuind să ducă la bun sfârșit, împreună, crearea unor personaje de poveste. Pornind de la povești deja existente sau inventate de coordonatorul atelierului sau chiar de către copiii participanți, vom crea păpuși, marionete, măști, castele și câte și mai câte, folosindu-ne de diverse materiale: sârmă,… »
Continua

Atelier Pictură pe sticlă

Pictură pe sticlă, pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnică veche ce, odată învățată, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci și pe cei pe care-i iubești. Țăranul român a început să picteze icoane pe sticlă după ce bisericile au fost golite de stăpânitor. Țăranul a reprodus din amintire și din izvoade colportate curajos într-un spațiu tensionat de mândria de a fi așa și nu altfe… »
Continua

Atelier de țesături, croitorie și cusături

 Croit, țesut şi cusut cu Lidia Stareş Îmi propun să-i învăț ”ÎNCREȚUL”, adică ornamentul ce se aplică la mânecă, cub altiță, DAR pentru că majoritatea copiilor abia dacă știu a face nodul la ață, voi trece rapid peste pașii banali de cusături și vor afla diferite modalități de încrețit, care să devină ornament; frecvent la țară, diferit de cel de la oraș. Țesutul în războiul o… »
Continua

KidsOut