Metode prin care să gestionezi gelozia copiilor

Așa cum am observat într-un material anterior, există diverse moduri în care părinții pot declanșa gelozia copiilor. Sigur că acest sentiment de gelozie nu trebuie să fie declanșat neapărat sau în totalitate de părinți.

Dacă și piciul tău se confruntă cu un sentiment de gelozie, iată câteva metode prin care să-l ajuți să facă față acestuia.

Cum să ajutăm copiii să gestioneze gelozia

  • Fii un bun ascultător

Este important de reținut că în spatele oricărui comportament provocat de gelozie există o cauză, o problemă. Discutați cu copilul, încercați să descoperiți ce provoacă gelozia sa și ascultați-l până la capăt! Este posibil să constatați că celui mic îi poate lipsi încrederea sau poate avea o stimă de sine scăzută. Poate nu este suficient de sigur pe calitățile și abilitățile sale și atunci ar trebui să vă focusați în această direcție.

  • Citiți împreună povești și fabule cu substrat

Există numeroase lecturi pentru copii care transmit învățături utile prin povești haioase… nu ezitați să apelați la acestea, să introduceți cititul în rutina copilului. Este o metodă simplă prin care acesta poate desprinde lecții de viață importante!

  • Fii un bun exemplu

Modul în care vă raportați la ceilalți reprezintă o sursă de inspirație pentru proprii copii. Astfel, în loc de critici și invidie față de cei din jur, adoptați un comportament pozitiv. Complimentați persoanele cu care intrați în contact pentru calitațile lor! În acest mod, copilul va vedea că sentimentele pozitive față de cei din jur sunt o mai bună alegere.

  • Învață-ți copilul valori precum împărțitul, altruismul, respectul

Aceste valori nu sunt înnăscute, ele se dobândesc de-a lungul timpului și pot ajuta copiii să elimine sentimentele de nesiguranță, gelozie. Astfel, să nu te miri dacă propriul copil se va împrieteni mai devreme sau mai târziu cu un copil pe care cândva îl invidia sau pe care era gelos.

  • Nu îți compara copilul

Comparațiile făcute la adresa propriului copil, privind performanțele sale școlare sau în raport cu propriul frate, nu fac decât să întețească sentimentul de devalorizare. Singurele concluzii cu care copilul va rămâne după astfel de comparații vor fi de forma „îl iubești pe el mai mult ca pe mine.” sau „el e mai bun/mai deștept, etc. decât mine”.

  • Subliniază punctele forte ale propriului copil, independent de alți copii

Fiecărui copil îi place să se simtă valorizat și apreciat de proprii părinți. Este recomandat să subliniați calitățile copilului, fără să vă raportați la alți copii, fie ei frați sau colegi. În acest mod, copilul va învăța că este o entitate unică și independentă, care se bazează pe propriile sale forțe, lucru care îi va consolida stima de sine.

  • Insuflați un comportament bazat pe cooperare

Este una dintre cele mai simple modalități prin care să excluzi un comportament bazat pe gelozie. Practicați jocuri care necesită sprijinul reciproc sau jocuri pe echipe. Astfel de valori precum împărțitul, grija față de ceilalți, lucrul în echipă vor ține sentimentele negative, ca gelozia, la distanță!

Pe lângă toate acestea, nu ezitați să vă arătați dragostea și afecțiunea față de copii. Știm că orice părinte își iubește propriul copil, însă exprimarea acestor sentimente, împreună cu sfaturi pe măsură, vor construi acel mediu sigur și sănătos în care copilul să se dezvolte armonios.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut