6 Perechi de super alimente care funcționează bine împreună

Există câteva combinații alimentare care, nu doar că ne încântă papilele gustative, doar pot fi și extrem de benefice pentru sănătate. Acest concept poartă denumirea de „sinergie alimentară” și oferă maximul de nutrienți pe care unele alimente ni-l pot oferi.

Descoperă 6 perechi de super alimente care oferă numeroase beneficii pentru sănătate!

  1. Cereale integrale + ceapă + usturoi

Fierul și zincul pe care le găsiți în cerealele integrale au o biodisponibilitate scăzută, ceea ce înseamnă că ele se metabolizează mai repede decât corpul le poate absorbi.

Cerealele integrale conțin substanțe naturale care se asociază cu minerale, lucru care le face să fie mai greu de absorbit.

Totodată, există cercetări care arată că alimentele bogate în sulf, cum ar fi usturoiul și ceapa, ar putea face cerealele integrale și mai nutritive. Un studiu realizat în 2010 a constatat că adăugarea de usturoi și de ceapă la cerealele gătite sau crude a crescut accesibilitatea fierului și a zincului în ambele cazuri. Combinați cele două tipuri de alimente prin coacerea de ceapă sau usturoi chiar în pâine sau încercați să adăugați o porție generoasă de ceapă în sendviș.

  1. Roșii + ulei de măsline

Știm deja că uleiul de măsline este o grăsime sănătoasă pentru inimă, despre care s-a demonstrat că stimulează creșterea colesterolului bun și reducerea celui rău.

Când este asociat cu roșii, are și mai multe super puteri. În acest sens, există studii efectuate care susțin că uleiul de măsline crește activitatea antioxidantă a licopenului din tomate, atunci când sunt consumate împreună.

  1. Ceai verde + piper negru

Renunțați să mai adăugați miere la ceaiul verde! Cercetările arată că e mai bine să arunci câteva boabe de piper negru.

Ceaiul verde are deja un antioxidant special numit EGCG (galat de epigalocatechină), despre care se crede că stimulează metabolismul și protejează împotriva cancerului. Dar substanța cheie din piperul negru – piperina – ar putea face ca EGCG să funcționeze și mai eficient, susțin unele studii desfășurate pe șoareci.

Dacă nu te tentează să bei ceai picant, atunci poți utiliza combinația pentru a înmuia carnea sau fructele de mare. Ceaiul pregătit cu usturoi, ghimbir și piper negru face o marinată perfectă, potrivit recomandărilor de pe health.com.

  1. Varză Kale + migdale

Varza Kale este o sursă excelentă de vitamina K, dar și de vitamina E, un antioxidant care stimulează sistemul nostru imunitar și protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Totodată, asemeni vitaminei K, și vitamina E este solubilă în grăsimi, deci veți avea nevoie de o sursă nutritivă de grăsime pentru a crește absorbția acesteia. În acest sens, migdalele sunt excelente deoarece au un conținut ridicat de grăsimi monosaturate.

  1. Ciocolata neagră + mere

Această asociere nu doar că ne satisface pofta de dulce, ci prezintă și un potențial beneficiu pentru sănătatea cardiovasculară.

În pielea lor, merele – cele roșii, în special – conțin quercetinul flavonoid, care acționează ca un antiinflamator. Pe de altă parte, cacao din ciocolata neagră este bogată în catechine, un antioxidant care ajută la prevenirea înfundării arterelor. Cercetările desfășurate susțin că o combinație între cele două alimente ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge.

Totodată, este important să rețineți că ciocolata neagră are de 6 ori mai multe catechine decât ciocolata cu lapte.

  1. Usturoi + somon

Usturoiul este o bună metodă de a da savoare peștelui.

Totodată, combinarea celor două alimente este eficientă împotriva bolilor de inimă. În acest sens, au fost realizate studii care au analizat efectul combinației asupra bărbaților cu un colesterol crescut.  În grupurile care au consumat 900 de miligrame de usturoi și 12 grame de ulei de pește, nivelurile totale de colesterol și nivelurile de LDL au scăzut cu 12,2% și respectiv cu 9,5%. Aceasta este o veste bună, deoarece prea mult colesterol poate bloca vasele de sânge și poate afecta fluxul sanguin.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut