Beneficii ale consumului de apă cu lămâie

Chiar dacă suntem în toiul iernii și poate că nu simțim efectul răcoritor al unei porții de apă cu lămâie, ca într-o zi toridă de vară, acest mix are și alte beneficii asupra corpului, astfel că ar trebui consumat indiferent de sezon!

Lămâile conțin acid citric și sunt bogate în vitamina C. Coaja unei lămâi se compune din două straturi: coaja exterioară și un strat interior alb, miezul. În mod surprinzător, această coajă și cu miezul sunt componentele care conțin niveluri semnificative de antioxidanți valoroși, mai degrabă decât sucul de lămâie în sine. Coaja conține, de asemenea, uleiuri esențiale – cel mai comun dintre acestea fiind limonenul.

Beneficii nutriționale

Lămâile sunt utilizate de secole și au fost foarte apreciate în trecut pentru tratarea scorbutului, o afecțiune rară acum, care se poate dezvolta prin lipsa de vitamina C (acid ascorbic). Privind vitamina C, se știe că aceasta susține sistemul imunitar, însă studiile desfășurate în această direcție nu sunt concludente.

Spre exemplu, potrivit bbc.com, un studiu a constatat că deși  vitamina C nu a împiedicat contactarea răcelii comune la oamenii sănătoși, aceasta poate scurta durata de manifestare a simptomelor, reducând, de asemenea, la jumătate riscul de răceală, în cazul persoanelor expuse la stres fizic extrem, pentru perioade scurte.

Lămâile conțin de asemenea antioxidanți protectori numiți flavanoizi.

Cum susține sănătatea consumul de apă cu lămâie

Privind beneficiile consumului de apă cu lămâie, de-a lungul timpului s-au semnalat numeroase: pierderea în greutate, îmbunătățirea digestiei, efect „alcalinizant” asupra corpului, detoxifierea corpului, o piele îmbunătățită.

Totuși, aceste beneficii sunt puțin susținute de știință, mai ales de studii desfășurate pe oameni. În cele ce urmează, vom descoperi explicațiile oferite de nutriționistul britanic Jo Lewin, cu privire la beneficiile consumului de apă cu lămâie.

Spre exemplu, există dovezi care au asociat vitamina C (sau acidul ascorbic) și flavonoidele cu îmbunătățiri ale pielii. Vitamina C este cunoscută pentru a ajuta organismul să producă colagen, ceea ce contribuie la integritatea pielii.

Dacă sunteți genul de persoană căreia i se pare dificil să bea apă simplă sau poate, pur și simplu, nu vă place gustul, atunci puteți încerca să adăugați puțină lămâie, fie în apă rece, fie în apă călduță. Aceasta o va face mai gustoasă.

Consumul unei cantități necesare de apă are numeroase beneficii asupra organismului. Este posibil să confundați setea cu foamea. Deci, dacă încercați să slăbiți, când simțiti senzația de foame, încercați să beți mai întâi un pahar de apă cu lămâie. Poate vă era de fapt sete și în felul acesta, nu mai consumați calorii din vreo gustare care nu e necesară. De asemenea, dacă de obicei consumați băuturi acidulate sau bogate în zahăr, apa cu lămâie poate fi o alternativă sănătoasă, cu mult mai puține calorii.

Deshidratarea este frecventă și poate apărea adesea însoțită de dureri de cap, amețeli și oboseală – este important să vă asigurați că consumați suficient lichid în timpul exercițiilor și în sezonul cald. Serviciul Național de Sănătate, din Marea Britanie, recomandă consumul a 6-8 pahare de lichide (preferabil apă) pe zi.

Indigestia, caracterizată prin simptome de arsuri la stomac si balonare, poate fi inconfortabilă. Unii oameni susțin că un pahar de apă cu lămâie, consumat dimineața, de preferat pe stomacul gol, facilitează digestia. Rapoartele în acest sens sunt anecdotice, deci o astfel de idee este în principal subiectivă, bazată pe propria experiență de consum.

Apa cu lămâie consumată dimineața – mai benefică?

Potrivit nutriționistului Jo Lewin, nu are importanță în ce momentul al zilei consumăm apa cu lămâie. Dacă vă place gustul apei cu lămâie, ar putea fi o alegere bună să fie acesta primul lucru consumat dimineața, deoarece deseori ne trezim un pic deshidratați – mai ales dacă am consumat alcool sau alimente sărate în noaptea de dinainte.

În prezent nu există dovezi care să arate că apa cu lămâie are un efect alcalinizant sau detoxifiant asupra organismului. Ficatul este responsabil pentru eliminarea toxinelor din tot ceea ce mâncăm, bem sau din expunerea la diferite medii dăunătoare. Nu există, de asemenea, adevăr nici în ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora apa de lămâie echilibrează nivelurile de pH.

Efecte asupra dinților

Sucurile de fructe și lichidele acide pot afecta smalțul dinților, deci este mai bine să diluați sucul concentrat de lămâie cu apă sau să consumați astfel de băuturi prin intermediul unui pai.

Cum să pregătești apă cu lămâie

Apa cu lămâie este super simplu de preparat: sucul și/sau feliile de lămâie, cu coajă cu tot, se adaugă în apă caldă sau rece, în funcție de preferințe. Puteți adăuga alte ingrediente și arome, cum ar fi portocală sau mentă.

De asemenea, puteți stoarce lămâile în avans, păstrând sucul acestora chiar în formele pentru cuburile de gheață. În sezonul cald e ideal.

Poate am rămas puțin dezamăgiți să observăm că multe dintre beneficiile sucului de lămâie sunt mituri. Totuși, știm cu certitudine că apa cu lămâie are efecte pozitive asupra pielii, ne hidratează și este foaaarte scăzută în calorii, fiind ideală dacă ții la siluetă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut